Lúgosító receptek
Brokkoli krémleves
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 fej brokkoli
1 db krumpli
1 db vegetáriánus leveskocka
1 csipet szerecsendió
Elkészítése:
Nagyon egyszerű és gyors, csak leírni hosszú.
Így lehet, hogy az is megeszi a brokkolit, aki különben nem kedveli. Egy 2 literes fazékba vizet teszek – kb. egy harmadig legyen. A krumplit feldarabolom és egy leveskockával együtt megy a fazékba - felforralom és 5-10 percig főzöm.
Közben megtisztítom és apróra darabolom a brokkolit. (A rózsákat és a leveleket levágom, a száráról lehúzom a külső szálkás részt és felaprítom.)
Mikor a krumpli már majdnem megfőtt, belerakom a brokkolit a fazékba. A víz éppen csak lepje el, ha nem lepi el, utánatöltök kevés forró vizet. Rászórok egy csipet őrölt szerecsendiót, lefedem, felforralom, és fedő alatt lassú tűzön főzöm 5-10 percig. Utána botmixerrel szétturmixolom.
Ha túl sűrű lenne, kis forró vízzel még lehet hígítani. Megkóstolom, és ha kell megsózom.
Bele lehet még forralni szójatejfölt (pl. Yoja), vagy tálaláskor tehet a tányérjába, aki így szereti.
Levesbetétnek fűszeres pirított zsemlekockát lehet adni hozzá.
Babfőzelék sárgarépával
Hozzávalók:
400 g vörös bab
600 g sárgarépa
2 fej vöröshagyma
20 g barnarízs-liszt
babérlevél
pirospaprika
só
olaj
petrezselyemzöld
Elkészítése:
A babot 8-10 órára beáztatjuk. A vöröshagymát szeletekre vágjuk kevés olajban aranysárgára pirítjuk a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát kevés vízzel felöntjük.
Hozzáadjuk a beáztatott babot sózzuk babérlevéllel fűszerezzük és puhára főzzük. A rizslisztből habarást készítünk a főzelékhez adjuk és kiforraljuk.
A répát hasábokra vágjuk kevés forró olajban üvegesre pirítjuk sózzuk és kevés vizet hozzáöntve puhára pároljuk A főzeléket a répával tálaljuk.
Szezámmagos tofu rizzsel
Hozzávalók:
400 g cukkini
480 g tofu
200g barna rizs
friss petrezselyem
240 g sárgarépa
só
olaj
2-3ek. szezámmag
Elkészítése:
A tofut hasábokra vágjuk és kevés olajban erős tűzön lepirítjuk. Hozzáadjuk a szezámmagot és a hasábokra vágott cukkinit tovább pirítjuk sóval ízesítjük. A sárgarépát kevés olajban üvegesre pároljuk sózzuk megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel kevés vízzel felöntjük és puhára pároljuk majd hozzákeverjük a készre párolt rizshez.
RAKOTT PADLIZSÁNOS KARFIOL
Hozzávalók:
1 kis fej karfiol
1 közepes padlizsán
1 fej lilahagyma
2 paradicsom
1 doboz tejföl
10-15 dkg mozarella sajt
só,
vegamix
Elkészítése:
A karfiolt megfőzzük és jól összetörve beletesszük egy üveg tál vagy tepsi aljába. A tejfölbe belekeverünk egy kis vegamixet és rákenjük a karfiolt. Majd rátesszük a grillezett padlizsán karikákat. A lilahagymát vékony karikákra vágva tesszük a padlizsánra majd a paradicsomkarikák és végül a mozzarella karikák kerülnek rá. Sütőben közepes lángon sütjük amíg a sajt meg nem pirul. Melegen tálaljuk.
PIRÍTOTT KARFIOL
Hozzávalók:
5ek zöldségfőzet
40 dkg karfiol rózsáira szedve
1 fej hagyma apróra vágva
2ek szezámmag
1 ek kölesliszt
1ek reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
3ek olíva olaj
2ek bio növényi margarin
Elkészítése:
A hagymát kb. 2 percig pirítjuk a forró olajon, beletesszük a szezámmagot és a karfiolt kicsit pirítjuk őket majd felöntjük a zöldségfőzettel és hozzáadjuk a margarint is. Pár perc múlva lejjebb vesszük a tüzet hozzáadjuk a gyömbért majd fedő alatt pároljuk tovább az ételt amíg a karfiol megpuhul. Végül hozzáadjuk a köleslisztet és hagyjuk besűrűsödni. Elzárjuk a tüzet hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Tartsuk fedő alatt amíg kihűl.
ÉDESKÉS BAB
Hozzávalók:
30 dkg kifejtőbab
2 fej vörös hagyma
3-3 db piros fehér és zöld paprika
1ek olíva olaj
1kk pirospaprika
1kk őrölt koriander
1kk borsikafű
Elkészítése:
A babot megfőzzük az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük ezután rászórjuk a fűszereket és az összevágott paprikát . Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett a paprikát megpuhítjuk majd hozzáadjuk a megfőtt babot és annyi és annyi főzőlevet, hogy épp egy pici szaftja legyen az ételnek.
PADLIZSÁNTEKERCS
Hozzávalók:
2 nagy padlizsán
2 paprika
1 csésze bab vagy lencsecsíra
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1ek olíva olaj
2ek őrölt szezámmag
1mk.reszelt gyömbérgyökér
1tk majoránna
Elkészítése:
A padlizsánt hosszában szelve kb. 8 mm-es vékony lapokra vágjuk, melyeket mindkét oldalán kis sóval majoránnával és őrölt szezámmaggal bedörzsöljük. A töltelékhez keverünk babcsírát apróra vágott paprikát az időközben megdinsztelt hagymát a zúzott fokhagymát és a többi fűszert. Mindegyik padlizsánszeletre egy evőkanálnyi tölteléket teszünk és felgöngyöljük. Olajozott tűzálló tálba rakjuk a tekercset és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 percig sütjük. Azonnal tálaljuk paradicsomos vagy zöldséges mártással leöntve körettel kínáljuk.
BOLOGNAI TÉSZTA
Hozzávalók:
1 kis csomag teljes kiőrlésű tönkölybúza tészta,
1 üveg bio-bolognai mártás,
só,
olaj
Elkészítése:
A tésztát megfőzzük a sós olajos vízben és a felmelegített kész mártást ráöntjük. Nagyon ízletes gyerekek is szeretik. Ha szeretnék hőálló tálba tehetjük és kis mozzarella sajtal megszórva átsütjük amíg meg nem pirul. Isteni lesz!
LÚGOSÍTÓ GULYÁSLEVES
Hozzávalók:
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 db paprika
2 db pritaminpaprika
1/2 kg újburgonya (rózsaszínű!)
fél zellergumó
2 fej vöröshagyma
olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
pirospaprika, borsikafű, majoránna,
petrezselyem és zellerzöld
Elkészítése:
A burgonyát külön feltesszük főni. A hagymát, a pritaminpaprikát és a paprikát apróra vágjuk, a többi zöldséget pedig felkockázzuk. Pörköltalapot készítünk: olajon megpirítjuk a hagymát, s amikor már üvegessé válik, pirospaprikát szórunk rá, majd együtt tovább pörköljük rövid ideig. (Vigyázzunk, oda ne égjen a pirospaprika!) Ezután hozzáadjuk a pritaminpaprikát és a paprikát és evés vízzel puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a többi fűszert is és összeturmixoljuk a pörköltalapot. Közben a többi zöldséget olajon megpirítjuk, majd vízzel felöntjük és készre főzzük. Belekeverjük a pörköltalapot, és készre főzzük. Ezután tesszük bele a főtt burgonyát, végül friss zeller- és petrezselyemzöldet szórunk a levesre.
CSICSERIBORSÓ LEVES
Hozzávalók:
80 g csicseriborsó
1 kk. ételízesítő por
Babérlevél
130 g karfiol
1 szál sárgarépa
1 tő zeller
1 cső sárga színű zöldpaprika
1 csokor petrezselyem
3-4 szem paradicsom
friss majoránna
25 g biomargarin
só, bors
reszelt szerecsendió
Elkészítése:
A csicseriborsót megmossuk és fél liter vízben 10-12 órát áztatjuk.
Az ételízesítő port és a babérlevelet hozzáadjuk. Lefödve 30-40 percig lassú tűzön főzzük. A zöldségfélét megmossuk, amit kell, meghámozzuk. A karfiolt kis rózsákra szedjük, a szárakat vékonyra szeleteljük. A sárgarépát karikákra, a paprikát kockákra vágjuk, a zellert hosszú csíkokra metéljük. A petrezselymet zöldjével együtt felaprítjuk. A babérlevelet a megfőtt csicseriborsóból kidobjuk, 3/4 liter vizet ráöntünk és felforraljuk. Az összes zöldséget hozzáadjuk, lefödjük és 8 percig főzzük, de vigyázzunk, hogy mindegyik egy kissé "ropogós" maradjon. A paradicsomot cikkekre vágjuk és a levesbe dobva 2 percig ezt is főzzük. A petrezselymet, a zellert és a majoránnalevelet felaprítjuk, a vajjal együtt a levesbe keverjük. Sóval, szerecsendióval ízesítjük.
SÁRGABORSÓ KRÉMLEVES
Hozzávalók:
0,5 kg sárgaborsó
l szál fehérrépa
2 szál sárgarépa
1 fej hagyma
római kömény,
cayenne bors
extraszűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
Elkészítése:
A sárgaborsót éjszakára beáztatjuk. A borsót és a nagyobb darabokra vágott fehérrépát bő vízben feltesszük főni. A sárgarépát és a hagymát felkarikázzuk, külön edényben olajon megpirítjuk, majd ha a borsó megpuhult, hozzáadjuk a leveshez. Ezután a levest botmixerrel összedolgozzuk, és az egészet együtt főzzük még egy rövid ideig.
GÖRÖG BABLEVES
Hozzávalók:
2 dl szárazbab
8 dl víz
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
0.5 db zeller
0.5 dl olívaolaj
1 dl paradicsompüré
1 e.k. petrezselyem
Elkészítése:
Mossuk meg jól babot és áztassuk be 2 órára forró vízbe. Ezután olajban pároljuk meg az összevágott hagymát, az összenyomott fokhagymát, a vékony csíkokra vágott répát és a lereszelt vagy apróra vágott zellert. (kb. 10 perc) Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és lassan forraljuk 10 percig. Keverjük hozzá a babot és az áztató vizet, fedjük le és lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át. Ezután tegyük bele az összevágott petrezselymet, sózzuk, és addig főzzük, míg a bab meg nem puhul. Tálalás előtt meghintjük petrezselyemmel.
Mint minden bableves, ez is másnap az igazi, addigra jól összeérnek az ízek.
Megjegyzés:
Én a babot ki szoktam csíráztatni főzés előtt, így sokkal könnyebben emészthető, és gyorsabban is fő. A babot egy éjszakán át (8-10 óra) bő vízben áztatom. Annyi víz kell rá, hogy a megduzzadt babot is ellepje.
Másnap reggel átöntöm egy nagy tésztaszűrőbe vagy gyümölcsmosóba. Folyóvízzel jól lemosom. Egy tányérra állítom, hogy arra csepegjen a víz, letakarom egy konyharuhával, és a konyhaasztalon hagyom állni, különben elfeledkezem róla. Reggel és este leöblítem folyóvíz alatt, ennyi nedvesség elég, hogy kicsírázzon. Általában már a második nap megjelennek a kis fehér csírák. Ekkor már használható, vagy még egy napig hagyom nőni. Ha nem használom fel azonnal, az utolsó öblítést kihagyom, jól záró dobozba teszem. A hűtőben pár napig eláll. Fontos, hogy soha ne álljon vízben, mert akkor nem csírázik, hanem elkezd rothadni.
Jó étvágyat!
KARALÁBÉLEVES RIZZSEL
Hozzávalók:
20 dkg karalábé
2 evőkanál olaj
1 kiskanál pirospaprika
20 dkg rizs
1,5 l víz
só ,bors
petrezselyemzöld
1 evőkanál liszt
Elkészítése:
A meghámozott karalábét apró kockára vágjuk, és forró vízben feltesszük főni. Az olajból és a lisztből rántást készítünk, megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, majd készre főzzük. A kész levest apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
KARFIOL KRÉMLEVES
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
1 fej vöröshagyma
1 ek. olíva olaj(vagy hidegen sajtolt olaj)
vegamix, só, bors, petrezselyem
Elkészítése:
Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a feldarabolt karfiolt és pároljuk kicsit. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük meg. Tűzről levéve fűszerezzük, majd botmixerrel turmixoljuk össze. (Ha túl sok rajta a víz, akkor kicsit öntsük le róla, és akkor adagoljuk vissza, ha a leves túl sűrű lenne.)
PH PIZZA
Hozzávalók:
2 szelet tönköly pászka
humusz (csicseriborsó-pástétom)
kaliforniai paprika (piros és zöld)
friss uborka
1 fej lilahagyma
tofu
paradicsom (vagy aszalt paradicsom, olívaolajban)
ízlés szerinti fűszerezés ( só, oregano, bazsalikom, petrezselyem stb.)
Elkészítése:
Egyenletesen terítsük el a humuszt a pászkán. A vékony karikákra vágott feltéteket tegyük rá a pizzára olyan formában, ahogy szeretnénk. Fűszerezzük és fogyasztható. Ez a pizza így frissen a legjobb, de ha valaki szeretné, egy kiolajozott tepsibe beteheti pár percre a sütőbe és átsütheti, akár pár karika mozarella sajttal a tetején.
CÉKLA SALÁTA
Hozzávalók:
0,5 kg cékla
fél szál torma
10 dkg őrölt szezámmag
1 kk. őrölt köménymag
1 citrom leve
2-3 ek. extraszűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
Elkészítése:
A céklát és a tormát nyersen lereszeljük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.
KINAI SÜLT RIZS
Hozzávalók:
(6 személyre)
4 pohár főtt barnarizs
30 dkg tofu
2 db hagyma
2 db sárgarépa
2 db zellerszár
0.25 dl olaj
0.25 dl szójaszósz
Elkészítése:
1 csomag tofut villával jól összezúzzunk , hogy túrószerű legyen.
A hagymát apró kockákra , a sárgarépát gyufaszálra, a zellerszárat vékony darabokra vágjuk. Az olajat nagy wokban vagy serpenyőben felforrósítjuk.
Belerakjuk a hagymát, kevergetjük pár másodpercig, rádobjuk a zöldségeket, ezeket is átforrósítsuk. Utána a tofut. Kb. 10 percig süssük.
Közepes lángon, kevergetjük. Kb.0,25 dl szójaszóssal, apránként meglocsoljuk. Hozzákeverjük a főtt barnarizst.
Ha gondoljuk adhatunk hozzá apróra vágott újhagymát.
Az eredeti kínai sült rizs, tojással készül - ezt tofuval tudjuk helyettesíteni .
KŐRÖZÖTT
Hozzávalók:
1 csomag friss tofu
(lehet fűszerezett is)
21ilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. édes pirospaprika
Só, Bors, Vegamix
Elkészítése:
A tofut villával áttörjük. A lilahagymát, melyet előre apróra vágtunk, az áttört fokhagymát és a fűszereket hozzárakjuk és alaposan összekeverjük, ha pirosabban szeretjük több piros paprikát teszünk bele.
Ötletek: Keverhetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet is.
TÖRÖK PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók:
2 db padlizsán
1 gerezd fokhagyma
1.5 e.k. olaj
só,bors
Elkészítése:
A padlizsánokat megmossuk. Hámozatlanul tepsibe rakjuk és megsütjük. Amikor kihűltek, lehúzzuk a héjukat és villával összetörtjük, majd keverjük össze az előzőleg felaprózott fokhagymával, sóval és borssal. Ízlés szerint más fűszerekkel is ízesíthetjük. Ha könnyebbé akarjuk tenni a krémet, adjunk hozzá pár kanál tejfölt. Pirítósra kenve finom vacsora lesz belőle.
Ötletek:
Ez a recept alapján megcsinálhatjuk cukkíniből is vagy akár keverhetjük.
A krémeket le tudjuk fagyasztani a mélyhűtőben (csak tejföl nélkül). Sokáig eláll, hónapokig.
Leveles tésztába bele tudjuk tölteni akár így kisüthetjük.
Zöldségekhez mártogatósnak is tálalhatjuk. Szendvicsek alapjának kitűnő.
ZÖLDBORSÓFŐZELÉK
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó
2 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 ek. olíva olaj
(v. hidegen sajtolt olaj)
2,5 dl natúr szójatej
(vagy kókusztej,
1 tk. kölesliszt
só, bors, vegamix,
csipet pirospaprika,
csipet őrölt kömény
Elkészítése:
Olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzátesszük a borsót, apróra vágott sárgaréparépát és kis vizet, hogy bellepje, majd megfőzzük.
A szójatejbe beletesszük a köleslisztet, a fűszereket, összekeverjük, ráöntjük a borsóra. Pár percig főzzük , amíg besűrűsödik.
Ha szeretnénk, hogy a főzelék sűrűbb, vagy hígabb legyen, lehet még hozzá önteni szójatejet, , vagy köleslisztet is.
SÁRGARÉPA KRÉMLEVES
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
1-2 szál zellerzöld
4 ek. olaj
2 dl szójatejföl
1 karalábélevél
2 fej vöröshagyma
1 liter zöldségleves
1 ek. kukoricaliszt
bors, só,
Elkészítése:
A kockára vágott sárgarépát, zellert és az apróra kockára vágott hagymát . olajon állandóan kevergetve megpároljuk. Kb. 15 perc kell a pároláshoz. Felforraljuk a zöldséglevest (leveskockából készítjük) babérlevéllel, sóval, hozzáadjuk a párolt zöldségeket és puhára főzzük. Leszűrjük a zöldségeket, szitán áttörjük , majd lassan visszaöntjük a levesbe. Egy kevés leveslében feloldott kukoricaliszttel sűrítjük, majd készre főzzük. Leveses tálba merjük
BROKKOLI SALÁTA
Hozzávalók:
1 fej brokkoli
1 nagy fej kockára vágott zeller
6 apróra vágott mogyoróhagyma
1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
1 cs.Petrezselyzöld
Fűszeres saláta öntet
só, bors
Elkészítése:
Vágja fel a brokkolit pici, falatnyi darabokra.
Keverjünk össze minden hozzávalót, hűtsük le kb. 1 órán át.
OROSZ CÉKLALEVES
Hozzávalók:
2 db sárgarépa
2 db zellerszár
12.5 dkg káposzta
2e.k.napraforgó olaj
20 dkg paradicsom
40 dkg cékla
1 l víz
1 m.k. só
stevia
1.5 dl szójatejföl
1ek.zellerlevél
Elkészítése:
A céklákat jól megmossuk és héjában puhára főzzük. A répákat és a zellerszárat megtisztítjuk és egyenletes nagyságú karikákra vágjuk. A káposztát csíkokra vágjuk. Kevés olajon 10 percig pároljuk a zöldségeket. Felöntjük vízzel a párolt zöldségeket, hozzáadjuk a feldarabolt, héjatlan paradicsomot, felforraljuk, és kis lángon kb. 20 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Közben lehúzzuk a cékla héját és apró kockákra vágjuk.
PARADICSOMOS PADLIZSÁN
Hozzávalók:
1 padlizsán
1 fej vörös hagyma
1 csésze sűrített paradicsom
1 ek olíva olaj
só, bors, bazsalikom, oregano, majoránna
Elkészítése:
A padlizsánt felkarikázzuk bedörzsöljük mindkét oldalát egy kis sóval és majoránnával majd grillsütőben grillezzük puhára. Közben a hagymát a kis olajon megpirítjuk majd a kész padlizsánt kockára vágva beletesszük és átforgatjuk. Hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt a fűszereket és kicsit összepároljuk az egészet. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk pl. köles, vagy rizs, vagy önmagában, salátaként kis élesztőmentes kenyérrel vagy pászkával.
BABFŐZELÉK
- 0,5 kg bab
- 1 fej vörös hagyma
- 1 paprika
- fél zellergumó
- 3 szál répa
- 5 babérlevél,
- őrölt kömény,
- 3 gerezd fokhagyma,
- pirospaprika, só, bors
- 1 ek olíva olaj
- fél citrom leve
A babot egy éjszakán át tartó áztatás után megfőzzük és a babérlevéllel és a köménnyel. A zöldségeket feldaraboljuk a vörös hagymával olajban megpirítjuk felengedjük kevés vízzel és megfőzzük. A megfőtt zöldségeket összeturmixojuk elkeverjük megfőtt babbal majd összeforraljuk.
Az áttört fokhagymát a főzés végén tesszük az ételbe.
BARACKOS MÁKTORTA
Hozzávalók:
120 g tönkölyliszt
120 g mák
400 g őszibarack
80 g méz
1,2 g szódabikarbóna
2ek olaj
Elkészítése:
A mákot megőröljük hozzákeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Hozzá öntjük a mézet és az olajat. Vízzel összekeverjük beletesszük a cikkekre vágott barackot mély tepsibe öntjük. A tetejét vékony cikkekre vágott őszibarackkal díszítjük és 180 c fokos sütőben megsütjük.
BUNDÁSKENYÉR
Hozzávalók:
élesztő nélküli kenyér
sárgaborsó vagy csicseriborsó liszt
őrölt mustármag,
Cayenne-bors,
kurkuma,
vegamix, vagy tetszés szerinti fűszerek
olívaolaj
Elkészítése:
A liszthez annyi vizet adunk, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk majd beletesszük a fűszereket. A kenyérszeleteket ebben megforgatjuk majd olajban kisütjük. A kenyereket vághatjuk rúd, vagy rolád formájúra is.
FOKHAGYMÁS TOFU POGÁCSÁK MANDULÁS BROKKOLIVAL
Hozzávalók:
szerecsendió
120 g sárgarépa
120 g zeller
80 g fejes káposzta
80 g póréhagyma
120 g karalábé
80 g pritamin paprika
120 g csíra
40 g barna rizs-liszt
olaj, só
Elkészítése:
A brokkolit sózott vízben puhára főzzük. Pépesre törjük hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát sózzuk szerecsendióval és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Rizs lisztet keverünk hozzá és fasírtot formázunk belőle majd tepsire tesszük olajjal finoman meglocsoljuk és előmelegített sütőben megsütjük. A zöldségeket vékony metéltre vágjuk sózzuk citromlével ízesítjük és olajjal bekeverjük. Tálaláskor tetejére halmozzuk a csírákat.
LENCSEFASIRT EGYBEN SÜTVE
Hozzávalók:
1 csésze főtt lencse
egy csésze főtt barna rizs
1 finomra vágott kisebb hagyma
1 csésze durvára darált mandula
őrölt babérlevél, borsiakfű, pirospaprika
Elkészítése:
Keverjük össze fakanállal az összes hozzávalót. Öntsük kiolajozott és zabkorpával megszórt tepsibe vagy gerincformába majd 30 percig süssük lefedve és további 30 percig kitakarva.
TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók:
kb. 6 db nagyobb paprika
1 csésze apróra vágott zöldség
2 csésze barna rizs
1 csésze darált napraforgómag
vegamix, borsikafű, bazsalikom, majoránna
Elkészítése:
A vegamixes vízben megfőtt rizst összekeverjük a fűszerekkel a napraforgómaggal és párolt zöldségekkel majd ezt beleöntjük a kivájt paprikába. A paprikákat fazékba tesszük felengedjük vízzel, hogy ellepje és megfőzzük. Készíthetünk hozzá paradicsomos levet úgy, hogy 1 csésze sűrített paradicsomhoz teszünk 1 dl vizet és -2 tk köles lisztet, sót, vegamixet, kis bazsalikomot és hozzáöntjük a forrásban lévő paprikához.
PARADICSOMOS KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 közepes fej káposzta
1 fej hagyma
kb. 220 g paradicsomsűrítmény
2-3 tk kölesliszt
só, bors, 1 tk vegamix, petrezselyem,
bazsalikom vagy oregánó
1 ek olíva olaj
Elkészítése:
Hagymát dinszteljük meg az olajon majd tegyük hozzá az apróra vágott káposztát és egy kis vizet, hogy majdnem ellepje és lefedve főzzük meg. Amikor megpuhult tegyünk hozzá 2 csésze paradicsomsűrítményt. A megmaradt 1 csésze paradicsomsűrítményt keverjük össze egy kis vízzel és a kölesliszttel meg a fűszerekkel és öntsük hozzá a káposztához és főzzük meg.
LENCSEFŐZELÉK
Hozzávalók:
30-40 dkg lencse éjszakára beáztatva
1 fej hagyma
1 ek olíva olaj
2,5 dl natúr szójatej
1 tk kölesliszt
só, bors, vegamix, csipet pirospaprika, babérlevél
Elkészítése:
Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a lencsét és egy kis vizet, hogy ellepje és főzzük meg. A szójatejbe tegyük bele a köleslisztet és a fűszereket keverjük össze és öntsük rá a lencsére. Főzzük pár percig amíg besűrűsödik.
ZÖLDSÉG LEVES
Hozzávalók:
3 zöldpaprika,
3-4 zellergumó,
1 fej káposzta,
5 db hagyma,
5 db sárgarépa,
só, bors,
petrezselyem, bazsalikom.
paprika,
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és apróra vágjuk. Fogunk egy nagyobb lábost beletesszük a zöldségeket és felengedjük vízzel, úgy hogy a víz ellepje. Felforraljuk, majd a lángot takarékra állítjuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Amikor kész a leves fűszerezd ízlésed szerint és melegen feltálaljuk.
HAJDINA PALACSINTA FRISS PARADICSOMMAL ÉS ZÖLD SALÁTÁVAL
Hozzávalók:
800 g paradicsom
120 g ruccola saláta
200 g hajdina liszt
120 g jégsaláta
friss bazsalikom
olaj
Elkészítése:
A hajdina lisztből olajjal és vízzel sűrű palacsintatésztát keverünk sóval ízesítjük. 20 percig pihentetjük majd mini palacsintákat sütünk belőlük. A paradicsomot karikára vágjuk tálba tesszük és besózzuk. Hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot az olajat és a ruccolát. Lazán összekeverjük és a hajdina palacsintát közé téve tálaljuk.
forrás: www.egeszsegstar.eoldal.hu