Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lúgosító receptek

2011.05.06

Brokkoli krémleves

Hozzávalók:              

 

(4 személyre)

1 fej brokkoli

1 db krumpli

1 db vegetáriánus leveskocka

1 csipet szerecsendió                             

 

 Elkészítése:

 

Nagyon egyszerű és gyors, csak leírni hosszú.

Így lehet, hogy az is megeszi a brokkolit, aki különben nem kedveli. Egy 2 literes fazékba vizet teszek – kb. egy harmadig legyen. A krumplit feldarabolom és egy leveskockával együtt megy a fazékba - felforralom és 5-10 percig főzöm.

 

 Közben megtisztítom és apróra darabolom a brokkolit. (A rózsákat és a leveleket levágom, a száráról lehúzom a külső szálkás részt és felaprítom.)

Mikor a krumpli már majdnem megfőtt, belerakom a brokkolit a fazékba. A víz éppen csak lepje el, ha nem lepi el, utánatöltök kevés forró vizet. Rászórok egy csipet őrölt szerecsendiót, lefedem, felforralom, és fedő alatt lassú tűzön főzöm 5-10 percig. Utána botmixerrel szétturmixolom.

Ha túl sűrű lenne, kis forró vízzel még lehet hígítani. Megkóstolom, és ha kell megsózom.

Bele lehet még forralni szójatejfölt (pl. Yoja), vagy tálaláskor tehet a tányérjába, aki így szereti.

Levesbetétnek fűszeres pirított zsemlekockát lehet adni hozzá.

 

 

 

Babfőzelék sárgarépával

Hozzávalók:

 

400 g vörös bab

600 g sárgarépa

2 fej vöröshagyma

20 g barnarízs-liszt

babérlevél

pirospaprika

olaj

petrezselyemzöld   

 

  Elkészítése:

 

A babot 8-10 órára beáztatjuk. A vöröshagymát szeletekre vágjuk kevés olajban aranysárgára pirítjuk  a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát kevés vízzel felöntjük.

Hozzáadjuk a beáztatott   babot sózzuk babérlevéllel fűszerezzük és puhára főzzük. A rizslisztből habarást készítünk  a főzelékhez adjuk és kiforraljuk.

A répát hasábokra vágjuk kevés forró olajban üvegesre pirítjuk sózzuk és kevés vizet hozzáöntve puhára pároljuk A főzeléket a répával tálaljuk.

Szezámmagos tofu rizzsel

Hozzávalók:

 

400 g cukkini

480 g tofu

200g barna rizs

friss petrezselyem

240 g sárgarépa

olaj

2-3ek. szezámmag            

   

  Elkészítése:

 

A tofut hasábokra vágjuk és kevés olajban erős tűzön lepirítjuk. Hozzáadjuk a szezámmagot és a hasábokra vágott cukkinit tovább pirítjuk sóval ízesítjük. A sárgarépát kevés olajban üvegesre pároljuk sózzuk megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel kevés vízzel felöntjük és puhára pároljuk majd hozzákeverjük a készre párolt rizshez.

 

RAKOTT PADLIZSÁNOS KARFIOL

Hozzávalók:

 

1 kis fej karfiol

1 közepes padlizsán

1 fej lilahagyma

2 paradicsom

1 doboz tejföl

10-15 dkg mozarella sajt

só,

vegamix        

 

 Elkészítése:

 

A karfiolt megfőzzük és jól összetörve beletesszük egy üveg tál vagy tepsi aljába. A tejfölbe belekeverünk egy kis vegamixet és rákenjük a karfiolt. Majd rátesszük a grillezett padlizsán karikákat. A lilahagymát vékony karikákra vágva tesszük a padlizsánra majd a paradicsomkarikák és végül a mozzarella karikák kerülnek rá. Sütőben közepes lángon sütjük amíg a sajt meg nem pirul.  Melegen tálaljuk.

 

 

PIRÍTOTT KARFIOL

 

Hozzávalók:

 

5ek zöldségfőzet

40 dkg karfiol rózsáira szedve

1 fej hagyma apróra vágva

2ek szezámmag

1 ek kölesliszt

1ek reszelt gyömbér

2 gerezd fokhagyma

3ek olíva olaj

2ek bio növényi margarin                                          

 

 

 

 Elkészítése:

 

A hagymát kb. 2 percig pirítjuk a forró olajon, beletesszük a szezámmagot és a karfiolt kicsit pirítjuk őket majd felöntjük a zöldségfőzettel és hozzáadjuk a margarint is. Pár perc múlva lejjebb vesszük a tüzet hozzáadjuk a gyömbért majd fedő alatt pároljuk tovább az ételt amíg a karfiol megpuhul. Végül hozzáadjuk a köleslisztet és hagyjuk besűrűsödni. Elzárjuk a tüzet hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Tartsuk fedő alatt amíg kihűl.

 

 

 

ÉDESKÉS BAB

Hozzávalók:

 

30 dkg kifejtőbab

2 fej vörös hagyma

3-3 db piros fehér és zöld paprika

1ek olíva olaj

1kk pirospaprika

1kk őrölt koriander

1kk borsikafű

 

Elkészítése:

 

A babot megfőzzük az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük ezután rászórjuk a fűszereket és az összevágott paprikát . Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett a paprikát megpuhítjuk majd hozzáadjuk a megfőtt babot és annyi és annyi főzőlevet, hogy épp egy pici szaftja legyen az ételnek.

 

PADLIZSÁNTEKERCS

Hozzávalók:

 

2 nagy padlizsán

2 paprika

1 csésze bab vagy lencsecsíra

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1ek olíva olaj

2ek őrölt szezámmag

1mk.reszelt gyömbérgyökér

1tk majoránna

 

 Elkészítése:

 

A padlizsánt hosszában szelve kb. 8 mm-es vékony lapokra vágjuk, melyeket mindkét oldalán kis sóval majoránnával és őrölt szezámmaggal bedörzsöljük. A töltelékhez keverünk babcsírát apróra vágott paprikát az időközben megdinsztelt hagymát a zúzott fokhagymát és a többi fűszert. Mindegyik padlizsánszeletre egy evőkanálnyi tölteléket teszünk és felgöngyöljük. Olajozott tűzálló tálba rakjuk a tekercset és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 percig sütjük. Azonnal tálaljuk paradicsomos vagy zöldséges mártással leöntve körettel kínáljuk.

 

BOLOGNAI TÉSZTA

Hozzávalók:

 

1 kis csomag teljes kiőrlésű tönkölybúza tészta,

1 üveg bio-bolognai mártás,

só,

olaj

 

 Elkészítése:

 

A tésztát megfőzzük a sós olajos vízben és a felmelegített kész mártást ráöntjük. Nagyon ízletes gyerekek is szeretik. Ha szeretnék hőálló tálba tehetjük és kis mozzarella sajtal megszórva átsütjük amíg meg nem pirul. Isteni lesz!

 

 

 

 

LÚGOSÍTÓ GULYÁSLEVES

 

Hozzávalók:

 

3 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

2 db paprika

2 db pritaminpaprika

1/2 kg újburgonya (rózsaszínű!)

fél zellergumó

2 fej vöröshagyma

olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

pirospaprika, borsikafű, majoránna,

petrezselyem és  zellerzöld                                 

 

Elkészítése:

 

A burgonyát külön feltesszük főni. A hagymát, a pritaminpaprikát és a paprikát apróra vágjuk, a többi zöldséget pedig felkockázzuk. Pörköltalapot készítünk: olajon megpirítjuk a hagymát, s amikor már üvegessé válik, pirospaprikát szórunk rá, majd együtt tovább pörköljük rövid ideig. (Vigyázzunk, oda ne égjen a pirospaprika!) Ezután hozzáadjuk a pritaminpaprikát és a paprikát és evés vízzel puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a többi fűszert is és összeturmixoljuk a pörköltalapot. Közben a többi zöldséget olajon megpirítjuk, majd vízzel felöntjük és készre főzzük. Belekeverjük a pörköltalapot, és készre főzzük. Ezután tesszük bele a főtt burgonyát, végül friss zeller- és petrezselyemzöldet szórunk a levesre.

 

 

CSICSERIBORSÓ LEVES

Hozzávalók:  

 

80 g csicseriborsó

1 kk. ételízesítő por

Babérlevél

130 g karfiol

1 szál sárgarépa

1 tő zeller

1 cső sárga színű zöldpaprika

1 csokor petrezselyem

3-4 szem paradicsom

friss majoránna

25 g biomargarin

só, bors

reszelt szerecsendió                                              

 

 

 

 Elkészítése:

 

A csicseriborsót megmossuk és fél liter vízben 10-12 órát áztatjuk.

Az ételízesítő port és a babérlevelet hozzáadjuk. Lefödve 30-40 percig lassú tűzön főzzük. A zöldségfélét megmossuk, amit kell, meghámozzuk. A karfiolt kis rózsákra szedjük, a szárakat vékonyra szeleteljük. A sárgarépát karikákra, a paprikát kockákra vágjuk, a zellert hosszú csíkokra metéljük. A petrezselymet zöldjével együtt felaprítjuk. A babérlevelet a megfőtt csicseriborsóból kidobjuk, 3/4 liter vizet ráöntünk és felforraljuk. Az összes zöldséget hozzáadjuk, lefödjük és 8 percig főzzük, de vigyázzunk, hogy mindegyik egy kissé "ropogós" maradjon. A paradicsomot cikkekre vágjuk és a levesbe dobva 2 percig ezt is főzzük. A petrezselymet, a zellert és a majoránnalevelet felaprítjuk, a vajjal együtt a levesbe keverjük. Sóval, szerecsendióval ízesítjük.

 SÁRGABORSÓ KRÉMLEVES

Hozzávalók:

 

0,5 kg sárgaborsó

l szál fehérrépa

2 szál sárgarépa

1 fej hagyma

római kömény,

cayenne bors

extraszűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt  olaj)                       

     

 Elkészítése:

 

A sárgaborsót éjszakára beáztatjuk. A borsót és a nagyobb darabokra vágott fehérrépát bő vízben feltesszük főni. A sárgarépát és a hagymát felkarikázzuk, külön edényben olajon megpirítjuk, majd ha a borsó megpuhult, hozzáadjuk a leveshez. Ezután a levest botmixerrel összedolgozzuk, és az egészet együtt főzzük még egy rövid ideig.

 

GÖRÖG BABLEVES

 

Hozzávalók:

 

2 dl szárazbab

8 dl víz

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 db sárgarépa

0.5 db zeller

0.5 dl olívaolaj

1 dl paradicsompüré

1 e.k. petrezselyem                   

 

 

 Elkészítése:

 

Mossuk meg jól babot és áztassuk be 2 órára forró vízbe. Ezután olajban pároljuk meg az összevágott hagymát, az összenyomott fokhagymát, a vékony csíkokra vágott répát és a lereszelt vagy apróra vágott zellert. (kb. 10 perc) Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és lassan forraljuk 10 percig. Keverjük hozzá a babot és az áztató vizet, fedjük le és lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át. Ezután tegyük bele az összevágott petrezselymet, sózzuk, és addig főzzük, míg a bab meg nem puhul. Tálalás előtt meghintjük petrezselyemmel.

 

Mint minden bableves, ez is másnap az igazi, addigra jól összeérnek az ízek.

 

Megjegyzés:

 

Én a babot ki szoktam csíráztatni főzés előtt, így sokkal könnyebben emészthető, és gyorsabban is fő. A babot egy éjszakán át (8-10 óra) bő vízben áztatom. Annyi víz kell rá, hogy a megduzzadt babot is ellepje.

 

Másnap reggel átöntöm egy nagy tésztaszűrőbe vagy gyümölcsmosóba. Folyóvízzel jól lemosom. Egy tányérra állítom, hogy arra csepegjen a víz, letakarom egy konyharuhával, és a konyhaasztalon hagyom állni, különben elfeledkezem róla. Reggel és este leöblítem folyóvíz alatt, ennyi nedvesség elég, hogy kicsírázzon. Általában már a második nap megjelennek a kis fehér csírák. Ekkor már használható, vagy még egy napig hagyom nőni. Ha nem használom fel azonnal, az utolsó öblítést kihagyom, jól záró dobozba teszem. A hűtőben pár napig eláll. Fontos, hogy soha ne álljon vízben, mert akkor nem csírázik, hanem elkezd rothadni.

 

Jó étvágyat!

KARALÁBÉLEVES RIZZSEL

 

Hozzávalók:

 

20 dkg karalábé

2 evőkanál olaj

1 kiskanál pirospaprika

20 dkg rizs

1,5 l víz

só ,bors

petrezselyemzöld

1 evőkanál liszt

    

 Elkészítése:

 

A meghámozott karalábét apró kockára vágjuk, és forró vízben feltesszük főni. Az olajból és a lisztből rántást készítünk, megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, majd készre főzzük. A kész levest apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

 

KARFIOL KRÉMLEVES

Hozzávalók:

 

1 közepes fej karfiol

1 fej vöröshagyma

1 ek. olíva olaj(vagy hidegen sajtolt olaj)

vegamix, só, bors, petrezselyem

   

Elkészítése:

 

Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a feldarabolt karfiolt és pároljuk kicsit. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük meg. Tűzről levéve fűszerezzük, majd botmixerrel turmixoljuk össze. (Ha túl sok rajta a víz, akkor kicsit öntsük le róla, és akkor adagoljuk vissza, ha a leves túl sűrű lenne.)

 

PH PIZZA

Hozzávalók:

 

2 szelet tönköly pászka

humusz (csicseriborsó-pástétom)

kaliforniai paprika (piros és zöld)

friss uborka

1 fej lilahagyma

tofu

paradicsom (vagy aszalt paradicsom, olívaolajban)

ízlés szerinti fűszerezés ( só, oregano, bazsalikom, petrezselyem stb.)                          

       

 Elkészítése:

 

Egyenletesen terítsük el a humuszt a pászkán. A vékony karikákra vágott feltéteket tegyük rá a pizzára olyan formában, ahogy szeretnénk. Fűszerezzük és fogyasztható. Ez a pizza így frissen a legjobb, de ha valaki szeretné, egy kiolajozott tepsibe beteheti pár percre a sütőbe és átsütheti, akár pár karika mozarella sajttal a tetején.

 

 

 

 

 

CÉKLA SALÁTA

 

Hozzávalók:

 

0,5 kg cékla

fél szál torma

10 dkg őrölt szezámmag

1 kk. őrölt köménymag

1 citrom leve

2-3 ek. extraszűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

 

 

Elkészítése:

 

A céklát és a tormát nyersen lereszeljük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.

 

 KINAI SÜLT RIZS

 

Hozzávalók:

(6 személyre)

 

4 pohár főtt barnarizs

30 dkg tofu

2 db hagyma

2 db sárgarépa

2 db zellerszár

0.25 dl olaj

0.25 dl szójaszósz             

           

 Elkészítése:

 

1 csomag tofut villával jól összezúzzunk , hogy túrószerű legyen.

A hagymát apró kockákra , a sárgarépát gyufaszálra, a zellerszárat vékony darabokra vágjuk. Az olajat  nagy wokban vagy serpenyőben felforrósítjuk.

Belerakjuk a hagymát, kevergetjük pár másodpercig, rádobjuk  a zöldségeket, ezeket is átforrósítsuk. Utána  a tofut. Kb. 10 percig süssük.

Közepes lángon, kevergetjük. Kb.0,25 dl  szójaszóssal, apránként meglocsoljuk. Hozzákeverjük  a főtt barnarizst.

Ha gondoljuk adhatunk hozzá apróra vágott újhagymát.

Az eredeti kínai sült rizs, tojással készül - ezt tofuval tudjuk helyettesíteni .

 

KŐRÖZÖTT

Hozzávalók:

1 csomag friss tofu

(lehet fűszerezett is)

21ilahagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tk. édes pirospaprika

Só, Bors, Vegamix                  

 

 Elkészítése:

A tofut villával áttörjük.  A lilahagymát, melyet előre apróra vágtunk, az áttört fokhagymát és a fűszereket hozzárakjuk és alaposan összekeverjük, ha pirosabban szeretjük több piros paprikát teszünk bele.

 

 

Ötletek: Keverhetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet is.

TÖRÖK PADLIZSÁNKRÉM

Hozzávalók:

 

2 db padlizsán

1 gerezd fokhagyma

1.5 e.k. olaj

só,bors                       

 

 Elkészítése:

 

A padlizsánokat megmossuk. Hámozatlanul tepsibe rakjuk és megsütjük. Amikor kihűltek, lehúzzuk a héjukat és villával összetörtjük, majd keverjük össze az előzőleg felaprózott fokhagymával, sóval és borssal. Ízlés szerint más fűszerekkel is ízesíthetjük. Ha könnyebbé akarjuk tenni a krémet,  adjunk hozzá pár kanál tejfölt. Pirítósra kenve finom vacsora lesz belőle.

 

Ötletek:

 

Ez a recept alapján megcsinálhatjuk cukkíniből is vagy akár keverhetjük.

A krémeket le tudjuk fagyasztani a  mélyhűtőben (csak tejföl nélkül). Sokáig eláll, hónapokig.

Leveles tésztába bele tudjuk tölteni akár így kisüthetjük.

Zöldségekhez mártogatósnak is tálalhatjuk. Szendvicsek alapjának kitűnő.

 

 

ZÖLDBORSÓFŐZELÉK

 

Hozzávalók:

 

40 dkg zöldborsó

2 szál sárgarépa

1 fej hagyma

1 ek. olíva olaj

(v. hidegen sajtolt olaj)

2,5 dl natúr szójatej

(vagy kókusztej,

1 tk. kölesliszt

só, bors, vegamix,

csipet pirospaprika,

csipet őrölt kömény

 

 Elkészítése:

 

Olajon  megdinszteljük  a hagymát, majd hozzátesszük a borsót, apróra vágott sárgaréparépát és  kis vizet, hogy bellepje, majd megfőzzük.

A szójatejbe beletesszük  a köleslisztet, a fűszereket, összekeverjük,   ráöntjük  a borsóra. Pár percig főzzük , amíg besűrűsödik.

Ha szeretnénk, hogy a főzelék sűrűbb, vagy hígabb legyen, lehet még hozzá önteni szójatejet, , vagy köleslisztet is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SÁRGARÉPA KRÉMLEVES

Hozzávalók:

 

1 kg sárgarépa

1-2 szál zellerzöld

4 ek. olaj

2 dl szójatejföl

1 karalábélevél

2 fej vöröshagyma

1 liter zöldségleves

1 ek. kukoricaliszt

bors, só,

 

Elkészítése:

 

A kockára vágott sárgarépát, zellert és az apróra kockára vágott  hagymát . olajon állandóan kevergetve megpároljuk. Kb. 15 perc kell a pároláshoz. Felforraljuk a zöldséglevest (leveskockából készítjük) babérlevéllel, sóval, hozzáadjuk a párolt zöldségeket és puhára főzzük. Leszűrjük a zöldségeket, szitán áttörjük , majd lassan  visszaöntjük a levesbe. Egy kevés leveslében feloldott kukoricaliszttel sűrítjük, majd készre főzzük. Leveses tálba merjük 

 

BROKKOLI SALÁTA

Hozzávalók:

 

1 fej brokkoli

1 nagy fej kockára vágott zeller

6 apróra vágott mogyoróhagyma

1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma

1 cs.Petrezselyzöld

Fűszeres saláta öntet

só, bors

Elkészítése:

Vágja fel a brokkolit pici, falatnyi darabokra.

Keverjünk össze minden hozzávalót, hűtsük le kb. 1 órán át.

 

OROSZ CÉKLALEVES

Hozzávalók:

2 db sárgarépa

2 db zellerszár

12.5 dkg káposzta

2e.k.napraforgó olaj

20 dkg paradicsom

40 dkg cékla

1 l víz

1 m.k. só

stevia

1.5 dl szójatejföl

1ek.zellerlevél         

        

 Elkészítése:

A céklákat jól megmossuk és héjában puhára főzzük. A répákat és a zellerszárat megtisztítjuk és egyenletes nagyságú karikákra vágjuk. A káposztát csíkokra vágjuk. Kevés olajon 10 percig pároljuk a zöldségeket. Felöntjük vízzel a párolt zöldségeket, hozzáadjuk a feldarabolt, héjatlan paradicsomot, felforraljuk, és kis lángon kb. 20 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Közben lehúzzuk a cékla héját és apró kockákra vágjuk.

 

PARADICSOMOS PADLIZSÁN

Hozzávalók:

 

1 padlizsán

1 fej vörös hagyma

1 csésze sűrített paradicsom

1 ek olíva olaj

só, bors, bazsalikom, oregano, majoránna                          

 

 

 

 Elkészítése:

 

A padlizsánt felkarikázzuk bedörzsöljük mindkét oldalát egy kis sóval és majoránnával majd grillsütőben grillezzük puhára. Közben a hagymát a kis olajon megpirítjuk majd a kész padlizsánt kockára vágva beletesszük és átforgatjuk. Hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt a fűszereket és kicsit összepároljuk az egészet. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk pl. köles, vagy rizs, vagy önmagában, salátaként kis élesztőmentes kenyérrel vagy pászkával.

 

 

BABFŐZELÉK             

 

- 0,5 kg bab

- 1 fej vörös hagyma

- 1 paprika

- fél zellergumó

- 3 szál répa

- 5 babérlevél,

- őrölt kömény,

- 3 gerezd fokhagyma,

- pirospaprika, só, bors

- 1 ek olíva olaj      

-  fél citrom leve                                                                                  

 

 A babot egy éjszakán át tartó áztatás után megfőzzük és a babérlevéllel és a köménnyel. A zöldségeket feldaraboljuk a vörös hagymával olajban megpirítjuk felengedjük kevés vízzel és megfőzzük. A megfőtt zöldségeket összeturmixojuk elkeverjük megfőtt babbal majd összeforraljuk.

Az áttört fokhagymát a főzés végén tesszük az ételbe.

 

BARACKOS MÁKTORTA

Hozzávalók:

 

 120 g tönkölyliszt

 120 g mák

 400 g őszibarack

 80 g méz

 1,2 g szódabikarbóna

 2ek olaj                                                

       

  Elkészítése:

 

 

 

A mákot megőröljük hozzákeverjük a lisztet és a szódabikarbónát. Hozzá öntjük a mézet és az olajat. Vízzel összekeverjük beletesszük a cikkekre vágott barackot mély tepsibe öntjük. A tetejét vékony cikkekre vágott őszibarackkal díszítjük és 180 c fokos sütőben megsütjük.

BUNDÁSKENYÉR

Hozzávalók:

 

élesztő nélküli kenyér

sárgaborsó vagy csicseriborsó liszt

őrölt mustármag,

Cayenne-bors,

kurkuma,

vegamix, vagy tetszés szerinti fűszerek

olívaolaj                          

             

  Elkészítése:

 

A liszthez annyi vizet adunk, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk majd beletesszük a fűszereket. A kenyérszeleteket ebben megforgatjuk majd olajban kisütjük. A kenyereket vághatjuk rúd, vagy rolád formájúra is.

 

FOKHAGYMÁS TOFU POGÁCSÁK MANDULÁS BROKKOLIVAL

Hozzávalók:

 

szerecsendió

120 g sárgarépa

120 g zeller

80 g fejes káposzta

80 g póréhagyma

120 g karalábé

80 g pritamin paprika

120 g csíra

40 g barna rizs-liszt

olaj, só                                   

 

 Elkészítése:

A brokkolit sózott vízben puhára főzzük. Pépesre törjük hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát sózzuk szerecsendióval és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Rizs lisztet keverünk hozzá és fasírtot formázunk belőle majd tepsire tesszük olajjal finoman meglocsoljuk és előmelegített sütőben megsütjük. A zöldségeket vékony metéltre vágjuk sózzuk citromlével ízesítjük és olajjal bekeverjük. Tálaláskor tetejére halmozzuk a csírákat.

 

LENCSEFASIRT EGYBEN SÜTVE

Hozzávalók:

 

1 csésze főtt lencse

egy csésze főtt barna rizs

1 finomra vágott kisebb hagyma

1 csésze durvára darált mandula

őrölt babérlevél, borsiakfű, pirospaprika

              

 Elkészítése:

Keverjük össze fakanállal az összes hozzávalót. Öntsük kiolajozott és zabkorpával megszórt tepsibe vagy gerincformába majd 30 percig süssük lefedve és további 30 percig kitakarva.

 

 

 

 

 

 

 

TÖLTÖTT PAPRIKA

Hozzávalók:

 

kb. 6 db nagyobb paprika

1 csésze apróra vágott zöldség

2 csésze barna rizs

1 csésze darált napraforgómag

vegamix, borsikafű, bazsalikom, majoránna

 

 

 Elkészítése:

 

A vegamixes vízben megfőtt rizst összekeverjük a fűszerekkel a napraforgómaggal és párolt zöldségekkel majd ezt beleöntjük a kivájt paprikába. A paprikákat fazékba tesszük felengedjük vízzel, hogy ellepje és megfőzzük. Készíthetünk hozzá paradicsomos levet úgy, hogy 1 csésze sűrített paradicsomhoz teszünk 1 dl vizet és -2 tk köles lisztet, sót, vegamixet, kis bazsalikomot és hozzáöntjük a forrásban lévő paprikához.

 

PARADICSOMOS KÁPOSZTA

Hozzávalók:

 

1 közepes fej káposzta

1 fej hagyma

kb. 220 g paradicsomsűrítmény

2-3 tk kölesliszt

só, bors, 1 tk vegamix, petrezselyem,

bazsalikom vagy oregánó

1 ek olíva olaj

 

Elkészítése:

Hagymát dinszteljük meg az olajon majd tegyük hozzá az apróra vágott káposztát és egy kis vizet, hogy majdnem ellepje és lefedve főzzük meg. Amikor megpuhult tegyünk hozzá 2 csésze paradicsomsűrítményt. A megmaradt 1 csésze paradicsomsűrítményt keverjük össze egy kis vízzel és a kölesliszttel meg a fűszerekkel és öntsük hozzá a káposztához és főzzük meg.

 

LENCSEFŐZELÉK

 

Hozzávalók:

 

30-40 dkg lencse éjszakára beáztatva

1 fej hagyma

1 ek olíva olaj

2,5 dl natúr szójatej

1 tk kölesliszt

só, bors, vegamix, csipet pirospaprika, babérlevél

 

 

  Elkészítése:

 

Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a lencsét és egy kis vizet, hogy ellepje és főzzük meg. A szójatejbe tegyük bele a köleslisztet és a fűszereket keverjük össze és öntsük rá a lencsére. Főzzük pár percig amíg besűrűsödik.

 

 

 

 

 

ZÖLDSÉG LEVES

 

Hozzávalók:

 

3 zöldpaprika,

3-4 zellergumó,

1 fej káposzta,

5 db hagyma,

5 db sárgarépa,

só,  bors,

petrezselyem, bazsalikom.

paprika,

 

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és apróra vágjuk. Fogunk egy nagyobb lábost beletesszük a zöldségeket és felengedjük vízzel, úgy hogy a víz ellepje. Felforraljuk, majd a lángot takarékra állítjuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Amikor kész a leves fűszerezd ízlésed szerint  és melegen feltálaljuk.

 

 

HAJDINA PALACSINTA FRISS PARADICSOMMAL ÉS ZÖLD SALÁTÁVAL

Hozzávalók:

 

800 g paradicsom

120 g ruccola saláta

200 g hajdina liszt

120 g jégsaláta

friss bazsalikom

olaj

      

  Elkészítése:

 

A hajdina lisztből olajjal és vízzel sűrű palacsintatésztát keverünk sóval ízesítjük. 20 percig pihentetjük majd mini palacsintákat sütünk belőlük. A paradicsomot karikára vágjuk tálba tesszük és besózzuk. Hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot az olajat és a ruccolát. Lazán összekeverjük és a hajdina palacsintát közé téve tálaljuk.

 

 

forrás: www.egeszsegstar.eoldal.hu