Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészségőrzés a Holddal? Mítosz vagy valóság?

A Hold nagy hatással van nemcsak bolygónkra, hanem a szervezetünkre is. Az ár-apály váltakozásán túl testünk is különbözőképpen reagál a Hold fázisaira – legalábbis a megfigyelések ezt mutatják.

 

Miért van ránk hatással a Hold?

A Nap fénye mindig más mértékben világítja meg a Holdat, így ciklikusan, 29 naponta váltakoznak a fázisok. Az első héten nő a Hold, a jobb oldalát látjuk világítani, azután a telihold ideje következik, majd a fogyó Hold mutatja a megszokott C formát, újholdkor pedig nem is látszik, mivel a Föld eltakarja tőle a Nap fényét. A kutatók szerint ahogy ezek a ciklusok hatással vannak a Föld vizeire, ugyanúgy az emberi szervezetben található jelentős mennyiségű vízre is. A húzó-vonzó erő viselkedésbeli és egészségügyi változásokat is okozhat, igaz, mindenkinél eltérő mértékben. Az állatok például kifejezetten érzékenyek a Hold ciklusainak változására, ahogy a hormonkészítményeket nem szedő nők nagy részének menstruációs ciklusa is a Holdhoz igazodik.

Thinkstock

Régi korok füvesasszonyai a különböző gyógyhatású növényeket csak alkalmas időpontokban gyűjtötték, a távol-keleti orvoslás pedig annyira komolyan veszi a Hold hatását, hogy az orvoslásukba is beépült. Amerikában tudományos kísérletet is folytattak, hogy felkutassák a Hold hatását: két fizikus, Oberbauser és Greenberger a sejteket felépítő molekulák neutronjaiban határozott változásokat tapasztalt a gravitációs erő kis mértékű ingadozásakor is.

A Hold hatásai persze lehetnek olyan gyengék, hogy akár észre sem vesszük, de azért érdemes figyelemmel kísérni a ciklusokat, pláne az arra érzékenyeknél:

Újholdkor tűrjük a legjobban a fájdalmat

Ekkor a legkisebb a gravitáció szintje, a szervezetünk pedig elvileg a pozitív változásokra van felkészülve. Tehát ilyenkor érdemes méregtelenítő- vagy tisztítókúrákba kezdeni, de akár a fogyókúra elkezdésére is alkalmas időszak. A nyirok- és kiválasztórendszer egy picit fokozottabban működik, és testünk is könnyebben alkalmazkodik az új kihívásokhoz, fájdalomküszöbünk is ilyenkor a legmagasabb. A Hold fázisaira komolyan koncentrálók ilyenkorra szokták a műtéteiket vagy egyéb orvosi kezeléseiket igazítani, mert a sebek is gyorsabban gyógyulnak. Ugyanakkor fáradtabbnak érezhetjük magunkat, a fizikai aktivitás is csökkenhet ilyenkor, testi-lelki megújulásra készülünk.

Növekvő Hold: a gyógyulás és a raktározás ideje

A D betűhöz hasonlító forma a növekvő Holdat jelöli. Ez a gyógyulásra, regenerálódásra alkalmas időszak, a tápanyagok jobban beépülnek, így ilyentájt (is) érdemes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagon étkezni. A gyógyszerek is picit erősebben hathatnak. A lelkiállapot viszont nem a legjobb, szorongást és feszültséget éreznek az érzékenyebb típusok. A férfiak viszont jól járnak ezzel a fázissal, egyes megfigyelések szerint a szexuális teljesítőképességük ekkor a legnagyobb, ahogy gyermekeket nemzeni is ez a megfelelő időszak. A nők ezzel szemben híznak: a növekvő Hold növekvő zsírpárnákat is okozhat, ha ilyenkor felelőtlenül habzsolunk – bár ez bármely holdszakaszra igaz.

Thinkstock

Telihold: nem változunk farkasemberré, de nyugtalanok lehetünk

Állítólag balesetek, szülések és érzelmi kitörések is gyakrabban fordulnak elő, a krónikus betegek tünetei is felerősödhetnek. A szemnyomás és a vérnyomás is emelkedhet, így szív- és érrendszeri panaszok is előjöhetnek. Álmatlanságra is sokan panaszkodnak teliholdkor, és a fájdalomküszöb is alacsony. Nem érdemes műtéteket vagy fogászati kezeléseket ilyenkorra tenni – már ha választhatunk. A kórházak és a baleseti osztályok ugyanis többletmunkára készülnek teliholdkor, annyival több a beteg. Az immunrendszer is gyengébb, és a vérzékenységi hajlam erősebb lehet.

Fogyó Hold, csökkenő ártalmak

Ha C alakú Holdat látunk az égen, akkor kezdhetünk is leszokni a dohányzásról vagy az egészségtelen ételekről. Ekkor – a megfigyelések szerint – könnyebben engedünk el dolgokat, rossz szokásokat. A lelkiállapot is stabil, így az életmódváltás előtt nincsen akadály. Ilyenkor a szervezet testnedveinek mennyisége csökken egy kicsit, ami száraz bőrrel vagy akár székrekedéssel járhat. Jó időszak ez a sportolásra, fogyókúrára, méregtelenítésre, a fogorvosi és egyéb orvosi kezelések elvégeztetésére.

 

Forrás: http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120503-igy-orizd-az-egeszseged-a-hold-segitsegevel-mitosz-vagy-valosag.html

http://www.emberiseg.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Statisztika

Online: 5
Összes: 3025049
Hónap: 15228
Nap: 539