Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyre több orvos adja utasításba a testmozgást

Egyre több orvos adja utasításba a testmozgást

 

 

Mozgás receptre felírva? Ez talán túlzás, viszont a legújabb adatok szerint az Egyesült Államokban minden harmadik ember számára írja elő az orvos a rendszeres testmozgást.

Forrás: AFP/Vincent Hazat
 
Tíz év alatt jelentősen nőtt azoknak a száma, akiknek az egészség javítása vagy megőrzése érdekében az orvos rendszeres testmozgást írt elő - derül ki a betegségek megelőzésével és ellenőrzésével foglalkozó amerikai intézet (CDC) statisztikáiból. Míg 2000-ben az orvosukat felkereső páciensek alig negyede kapott rendszeres testmozgásra vonatkozó utasítást, 10 évvel később már minden harmadik embernek írták elő a fizikai aktivitás növelését.

Az elmúlt évtizedben tapasztalható változások arra utalnak, hogy az orvosok egyre gyakrabban hangsúlyozzák a testmozgás egészségmegőrző- és javító szerepét, ami azért különösen fontos, mert az emberek általában hallgatnak az orvosukra. Egy 2008-as felmérés szerint például sokkal nagyobb eséllyel kezdtek mozogni azok a túlsúlyos betegek, akiknek ezt az orvos is előírta - főleg ha rendszeresen ellenőrizte is. A rendszeres testmozgás pedig bizonyítottan csökkenti az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy a depresszió.

A jelentés szerint - nem meglepő módon - leggyakrabban a túlsúlyos vagy elhízott pácienseknek írták elő orvosilag a testmozgást: utóbbiak majdnem fele kapott ilyen jellegű utasítást 2010-ben, szemben a normál testsúlyú felnőttek alig negyedével. A mozgásra "kötelezettek" leginkább a 45-74 év közötti korosztályból kerültek ki, de a 85 év felettiek nagyjából harmada is kapott ilyen jellegű tanácsot.

A jelentés szerzői elismerik, hogy igen dicséretes ez a tendencia, ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy rendkívül hosszú még az út addig, amíg az ilyen jellegű orvosi utasításokat a páciensek maradéktalanul betartják.

 

origo.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 10
Összes: 3087534
Hónap: 15889
Nap: 636