Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emberi mérgeink – élet az élet ellen

2012. Március 29. - Szerző : Száraz György

Nem az olyan hasznos gyógyszerekről lesz szó, mint a védőoltások vagy az antiszériumok, hanem az emberi testet valóban károsító és mérgező szerekről, mint amilyenek például a drogok, illetve a kábítószerek. Majdnem minden gyógyszer lehet méreg, ha túladagolják. A mérgező hatású szerek mellékhatásai és a velük való visszaélések azonban égető problémákat eredményeznek társadalmunkban.

 

A kábítószerek elválaszthatatlanul összefonódnak a tudatmódosítással. Az ember mindig is használt ilyen szereket, s ezen felbuzdulva ma már a fiatalok csaknem fele kipróbálta valamelyik drogot. Ki ne hallott volna a mákgubóról, a kokacserjéről vagy a különféle növényi, illetve szintetikus drogokról? Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon bárkinél kialakulhat-e függőség.

Alapvető kérdés: el tudja-e dönteni valaki önmagáról, hogy hol az egészséges határ? A „soha hozzá nem nyúlnék” kezdetű véleménytől nem túl hosszú út vezet a krónikus droghasználatig! A drogtémát lebecsülni vagy figyelmen kívül hagyni egyáltalán nem játék. A kábítószerek hatásai közül csak néhányat ragadnék ki:

 • roncsolja a tudatot és tönkreteszi a szervezet egyéb részeit
 • megmérgezi a családi kapcsolatokat
 • gyengíti a munkateljesítményt
 • rombolja a szociális életet
 • elpusztítja a spirituális adottságokat

 

A serkető hatású drogok manapság nagyon népszerűek a fiatalok körében. Szokás parti- vagy diszkódrogoknak is nevezni őket. Jellemzőjük, hogy felpörgetik a szervezetet, aminek a mellékhatásait mindenki ki tudja találni. A drogok másik nagy csoportja a nyugtató és szorongásoldó drogoké, amiknek a nevükben benne van a hatásuk. A következő, igen elterjedt és hihetetlenül veszélyes hatású drogtípust a hallucinogének alkotják, amelyek szinte megutaztatják az embert. További kategóriák is léteznek, de ezek többnyire szintetikus drogok.

 

Általában veszélyességük szerint osztályozzák a drogokat. A visszaélés akkor kezdődik, amikor valaki az amúgy gyógyszerként használt kábítószerét – például antidepresszánsát – kezdi drogként fogyasztani. Pláne, ha nem egymagában fogyasztja, hanem alkohollal vegyítve, ami ugyebár egy újabb méreg az agynak és a szellemnek. Hihetetlen, hogy mennyire leleményes vegyész az ember. Ha kialakul a függősége, akkor mindenre képes, csak hogy hozzájusson a napi adagjához.

 

Mi felé vezetnek a mérgeink? Függőségekhez és önsorsrontáshoz. Kiszállni pedig borzasztóan nehéz ebből a mérgezett állapotból: méreg a testnek, méreg a szellemnek és méreg a léleknek, valamint a szeretteinknek és a világnak. Mit okoznak? Kábulatot, tompaságot, vagy alkalmasint stimulációt, boldogságérzetet, színes víziókat… melyik mit. Rövidtávon e méregtípus kivon a külvilág befolyása alól – látszólag, merthogy így ránt be igazán.

 

Mi áll a hátterükben? Valljuk be, hogy az okok között előkelő helyet foglalnak el a következő tényezők:

 • kíváncsiság
 • éretlenség: felelőtlenség, önbizalomhiány
 • megfutamodás a problémáink elől
 • lelki hiányaink kielégítése vagy elfedése: rendezetlen családi háttérrel az élen
 • menekülés a személyes valóságunktól
 • kényszermegoldások az élet elviselésére
 • értékválság

Ezek csak kiragadott példák, de ahányféle ember, annyi személyes realitás.

Ahogyan az újonnan kifejlesztett – szintetikus – drogoknak sem ismerjük a mellékhatásait, úgy az egyén sem ismeri fel a droghasználat következményeit? Saját létének, mivoltának és jövőbeli lehetőségeinek megrontását, elpusztítását.

 

Ne fojtassunk struccpolitikát, inkább szembesüljünk a tényekkel és mérjük fel a valódi veszélyeket! Legközelebb többek között a marihuánáról osztok meg néhány hasznos tudnivalót a hatásmechanizmusukat illetően részint prevenciós, részint rehabilitáló célzattal. Tetszik, nem tetszik, ezzel a kérdéssel is foglalkoznunk kell.

 

 

http://www.boldognapot.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 7
Összes: 3122601
Hónap: 15736
Nap: 434