Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Higiénia a háztartásban: 5 tisztítószer elég

Sok ember különösen ügyel a konyha, a fürdőszoba és a WC higiéniájára. Annak érdekében, hogy minden csillogjon-villogjon, erős tisztítószereket használunk – ám néhány tisztítószertől jobb távol maradni. Lássuk, mire is van szükség a tiszta háztartáshoz!

 
Baktériumok leselkednek mindenütt

A WC-tisztítók gondoskodnak a csíramentes tavaszi frissességről, a „hatékony” gélek eltávolítják a szennyeződést, a mosószerek tisztává varázsolják az ingeket – ezek a hirdetések érkeznek a fogyasztókhoz. De mit jelent a „tiszta” pontosan? Valóban szükségünk van minden tisztítószerre? Steril, vagyis baktériummentes terület valójában csak kórház műtőjében van. Mindenhol máshol hallatlan mennyiségű baktériumtól vagyunk körülvéve: a kezünkön, a szánkban, a belekben, a PC-billentyűzeten, az ajtókilincseken és természetesen a pénzérméken is. Röviden szólva az ellenség ott leselkedik mindenütt!Elég ötféle

Ritkán vannak baktériumok a WC-ülőkén

Az ilyen mikroorganizmusok alattomosak, ugyanis olyan parányiak – század- vagy ezredmilliméternyiek –, hogy szabad szemmel nem ismerhetők fel. Így a vélhetően tiszta konyhák is mikrobáktól hemzsegnek, anélkül, hogy ezt gyanítanánk. A lakók körülményeitől függ, hogy hol vannak a háztartásban a legnagyobb baktériumtelepek. Egy laboreredmény ezt mutatta: az egészségügyi higiénia területén általában jók vagyunk. A WC-ülőkéket többnyire alaposan tisztítjuk, noha ez a baktériumok számára nem jó miliő, mivel azok a nedvességet kedvelik, és az ülőke egyszerűen túl száraz.

Ami kívánnivalót hagy maga után, az általában a konyha és környéke. Ott van megfelelő táptalaj, ahol jól érzik magukat: nedvesség, kellemes hőmérséklet és szerves anyagok, élelmiszermaradékok formájában. Különösen „kivirulnak” a nedves, összegyűrt konyharuhán: százmillió baktérium képes megtelepedni egy négyzetcentiméternyi területen. Ha ilyen kendővel tisztítjuk az asztalt vagy az edényeket, szétosztjuk a fertőző csírákat.

Tipp: akassza fel mindig száradni a konyharuhákat, dobja el őket minden héten, vagy mossa ki 60 fok feletti forró vízben, mosógépben.

A vágódeszkán is jól érzik magukat

A fából készült vágódeszka egy négyzetcentiméterén 3500 baktérium található. Újabban már műanyag vágódeszkák is kaphatók, amelyeket be lehet tenni mosogatógépbe. Fontos, hogy több vágódeszkánk legyen, külön húshoz és külön zöldségekhez. Ha ugyanis egy deszkát használunk mindenhez, az ún. keresztszennyezéshez vezethet, az esetlegesen szennyezett élelmiszer szennyezi az ettől menteseket.

A hulladékgyűjtő is jó táptalaj a baktériumok számára. Ürítse inkább gyakran, mint ritkán használjon lehetőség szerint műanyag zacskót, melyet aztán mindenestől a nagy gyűjtőbe tehet. A hűtőszekrény nem ideális hely a baktériumok számára, feltéve, hogy annak belső hőmérséklete 7 fok alatt van. Távolítsunk el azonban a kicsöpögött tejmaradékot, gyümölcsfoltot, tároljuk az élelmiszereket egymástól elkülönítve, töröljük le a belső tér falait meleg vizes, majd ezt követően ecetes törlőkendővel, végül töröljük szárazra.

Öt tisztítószer elegendő

Aki figyelembe veszi e szabályokat, nincs szüksége teli szekrény agresszív, speciális tisztítószerre. Az olcsó és környezetkímélő tisztításhoz öt alapvető tisztítószerrel boldogulhatunk: semleges tisztítószer padló, csempe és egyéb felületek tisztításához, csiszoló, súroló tisztítószerek a makacs szennyeződések, mosogatószer az enyhe szennyeződések eltávolításához, egy ablaktisztító, valamint citromsavas vagy ecetes tisztítószer a vízköves szennyeződések ellen. A mosóaktív anyagok oldják a felület szennyeződéseit, körülveszik azokat, így nem tudnak ismét megtapadni.

Célszerű bio tisztítószereket használni, mert azok összetevői biológiailag lebomlanak. A fertőtlenítőszerek ezzel szemben nem ajánlottak: a szokásos 1:1000 koncentrációban ugyanis nem ölik meg a baktériumokat, szükségtelenül megterhelik a szennyvizet és károsítják a hasznos baktériumokat is, melyek a bőrflóra egyensúlyában játszanak szerepet. Így könnyebben alakulhat ki allergia vagy egyéb bőrbetegség. Ráadásul ma még nem tisztázott, hogy a baktériumok a túlzott dezinfekció következtében nem válnak-e rezisztenssé és így még veszélyesebbé.

Ezért szükségtelenek az antibakteriális bevonattal rendelkező szemeteszsákok vagy vágódeszkák. Azoknak, akik továbbra is aggódnak a parányi lények miatt, tudniuk kell: a túlzásba vitt tisztaság is árthat. Bizonyított tény, hogy a vidéken nevelkedő gyermekek – noha több fertőzésnek vannak kitéve – kevésbé hajlamosak allergiára, mint a városi gyerekek.

(Németből fordította: Koncz László)

http://www.natursziget.com

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 7
Összes: 3122602
Hónap: 15733
Nap: 434