Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Így rendezzük be a hálószobát, ha jól szeretnénk aludni

A boldog éjszakák titkai

Nyugtalanul alszik, gyakran felriad az éjszaka közepén és nehezen tud újra elaludni? Gondolt már arra, hogy néhány egyszerű trükkel tehetne ellene?

Eleink tudhattak valamit...

Kastélymúzeumok, bútortörténeti kiállítások vagy éppen a régi korokban játszódó filmek megtekintése közben érdemes megfigyelni, milyen ágyakat használtak eleink. A régi korokban valamit nagyon tudhattak a lakberendezők: némelyik fekvőhely valóságos műalkotás. Nemcsak a minősége, esztétikuma, hanem a funkcionalitása miatt is. Megingathatatlan, stabil, masszív bútorok ezek, és alaposan kidolgozott a legapróbb részletük is. A matrac tömör, de ruganyos, az ágynemű kellemes érintésű selyem vagy damaszt, a kevésbé módosak számára pedig hűvös lenvászon, a fosztott libapehellyel gondosan töltött párnák szellősek és meleget tartók egyszerre, szinte megölelik a pihenni vágyót. Ezeknek az ágyaknak némelyike olyan, mintha külön szobát alkotna: az egyébként nagyobb belmagasságú, tágasabb légterű helyiségeket oszlopokon nyugvó baldachinok, függönyök szűkítik le intimebb belső térré. A dédanyáink tisztaszobájában álló, többnyire hozományba kapott páros ágyakat is érdemes megnézni: a bennük fekvőt magas fejrész védte a külvilágtól, súlyos, tömör falábakon álltak, nemzedékekre kiterjedő megbízhatóságot sugároztak magukból.
Az egészséges hálószoba, illetve a jó alvás alapvető ismérvei semmit nem változtak évszázadok óta. Mint ahogy az aludni vágyók igénye is máig változatlan a külvilág minél teljesebb kikapcsolására, a védettség érzésére, a hűvösebb hálóhelyiségben meleget nyújtó fekvőhelyre. Végignézte valaha már ilyen szempontból a hálószobáját, otthonát? Tegyük meg együtt! Lehet, hogy az alvásproblémáinak jelentős része megszüntethető lenne?

"Legyen függöny mögött a világ"

A hálószoba az otthonunk legintimebb szférája, itt igényli az ember a legnagyobb nyugalmat, védettséget, hiszen alvás közben, öntudatlanul vagyunk a leginkább kiszolgáltatottak. Ezért a jó hálószobának már belépéskor szinte sugároznia kell magából a megnyugtató biztonságot. Ehhez a fal meleg pasztellszínei, a puhább, lágyabb fények, a külvilágot kizáró sötétítőfüggönyök, a stabilitást, megbízhatóságot árasztó bútorok is hozzájárulhatnak.

A berendezés legyen egyszerű és célszerű, a legszükségesebb bútorokat tartalmazza csupán (a túlzsúfoltság önmagában is feszültséget gerjeszt, a rendetlenség, a befejezetlenség érzetét kelti). Nincs is szükség másra, mint egy jó ágyra (amely kényelmes, de alvás közben egészséges testtartást biztosít, védi a gerincet), esetleg egy kis éjjeliszekrényre, amelyen elférnek az elalvás előtt szokásosan használt apróságok, egy "altató" könyv, gyógyszer, egy pohár víz stb.

Sajnos, manapság általában az alvásra használt helyiségeink ennél a minimális berendezésnél jóval többet tartalmaznak. Kevesen teszik meg, hogy a harmonikus alvás érdekében elkülönítsék a szórakozás és a pihenés óráit, így a legtöbben televíziót, házimozi rendszert stb. is beállítanak a hálószobába. Pedig az alvásszakértők határozottan ellenzik ezt. Még egy kikapcsolódásként nézett filmvígjáték látvány- és hanghatásai is felzaklató hatásúak, nem segítik elő az alvást, hát még egy krimi, netán horror vagy akár a nagyvilág hírei.

Legjobb lenne tévézés, számítógépezés, filmnézés után legalább egy órányi időt várni a lefekvéssel: semmiképpen nem szerencsés "egy ágyban", legalábbis egy hálószobában lenni a sokszor nyomasztó, ellenséges, idegesítő külvilággal. Ráadásul a modern technikai eszközök vezetékei egész elektromos hálót alkotnak az ágy körül, pedig a jó alváshoz a minimumra kellene csökkenteni a pihenőt körülvevő elektromágneses hatásokat, az ún. elektroszmogot.

"Ami félig van kész, az ma félig marad"

Gyakori az is, hogy a hálószoba több funkciót is betölt: a ritkábban elővett tárgyaink raktározására, gardróbszobának is használjuk. Még rosszabb, ha ez a helyiség dolgozószoba is egyben, például a számítógép is itt van felállítva vagy az íróasztal is itt kap helyet. Nem szerencsés ugyanis, ha az elalvásra készülve a felhalmozott, el nem végzett munkák látványát visszük magunkkal az álmunkba is. Az ilyen stressz, a frusztráció, az önmagunkkal való elégedetlenség bizony megrontja a pihenés óráit is.

Ha az ágy közös légtérben van a dolgozósarokkal, az íróasztallal, akkor legalább egy függönnyel, paravánnal érdemes elválasztani. A számítógép vagy más elektromos berendezés készenléti lámpácskái az éjszaka sötétjében szúrósan emlékeztetnek a nappali teendőinkre - tanácsosabb lekapcsolni ezeket, vagy, ha nem lehet, legalább gondoskodni kell arról, hogy ne maradjanak a látótérben.

Hálószobai feng shui

A lak- és térrendezés kínai művészete, a feng shui jó tanácsait is érdemes megfogadni az egészséges, jó hatású hálószoba kialakításáról. Fontos például az ágy elhelyezése: legjobb, ha az ágy feje közvetlenül a falhoz simul. Semmiképpen ne legyen ablak elé állítva, de a lábrészt az ajtó felé fordítva sem ajánlott elhelyezni (a kínaiak szerint ez az úgynevezett "halotti pozíció", mivel így viszik ki a halottat a szobából).

A feng shui hívei óva intenek a hálószobai tükröktől is, mert úgy vélik, hogy azok megronthatják az ott élők párkapcsolatát, a hűtlenséget segítik elő. Annál inkább tanácsolják azt, hogy a hálószoba délnyugati sarkába (amelyet a szerelem zónájának tartanak) tegyünk olyan tárgyat, amely a szerelem szimbóluma, például virágot, szerettünk fényképét, gyertyát. A dísztárgyakat lehetőleg párosával ajánlják elhelyezni, és ne feledkezzünk meg az alapszabályról: a kevesebb néha több lehet.

 

HáziPatika.com

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 9
Összes: 3123884
Hónap: 15283
Nap: 580