Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Még magas vérnyomással is tovább élhetünk, ha rendszeresen mozgunk

Egy nemrég Tajvanon végzett felmérés szerint a rendszeres testmozgás csökkentheti a magas vérnyomással élők halálozási arányát. A 12 éven át tartó kutatássorozat alatt kiderült továbbá, hogy a mozgásszegény életmód körülbelül annyival növeli a halálozás esélyét, mintha 40-50 Hgmm-rel magasabb vérnyomás-értékkel élne együtt a páciens.

 

Még magas vérnyomással is tovább élhetünk, ha rendszeresen mozgunkA 12 év alatt a tudósok több mint 434 000 beteget vizsgáltak meg. A résztvevők közül 54 százalék élt mozgásszegény életet, 22 százalékuk volt mérsékelten aktív, 24 százalékuk pedig rendszeresen mozgott.

A halálozási arány minden esetben – de különösen szív- és érrendszeri betegségeknél – jelentősen magasabb volt a mozgásszegény életmódot folytatók körében, még abban az esetben is, ha a magasvérnyomás-betegség a többieknél a rendszeresen testmozgás ellenére is fennállt.

„A szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélye a vérnyomás-értékek növekedésével egyenes arányban nő” – nyilatkozta C. P. Wen, a Közegészségügyi Tudományos Intézet munkatársa az Egészségügyi Világszervezetnek. „A vérnyomás csökkentése tehát elengedhetetlen a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének szempontjából.”

„Reméljük, hogy a kutatási eredményeink arra ösztönzik majd a magas vérnyomással élőket, hogy kimozduljanak otthonról és testmozgás segítségével tegyenek valamit az egészségükért” – tette hozzá Wen. „Nagyon fontos, hogy a magas vérnyomás betegséget és a testmozgást külön síkon kezeljük. Lehetséges, hogy a testmozgás jótékony hatásai messze túlmutatnak azon, hogy az edzés egyszer-egyszer kiugróan magas vérnyomás értékeket eredményezhet.”

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legjelentősebb rizikófaktora: a kardiovaszkuláris betegségek kialakulási esélye ugyanis a diasztolés vérnyomás (az alsó vérnyomásérték) emelkedésével 10 higanymilliméterenként a duplájára emelkedik. A kutatási eredményeket a tudósok részletesen a Kardiológiai Világkongresszuson ismertették.


http://www.natursziget.com/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 9
Összes: 3121322
Hónap: 17197
Nap: 486