Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Percek alatt ölhet a darázscsípés - mit tegyünk a bajban?


 

A késő tavasszal együtt a darázscsípések szezonja is beköszöntött, melyek az arra allergiásoknál percek alatt súlyos tüneteket is okozhatnak, halálhoz is vezethetnek. A nem allergiások szerencsésebbek, ők számos praktikából válogathatnak a duzzanat és a fájdalom csökkentésére.

Abban az esetben, ha valaki nem allergiás, elég a csípést egyszerű praktikákkal kezelni - mondta el a Pécsi STOP-nak Dr. Majsai Hedvig háziorvos. Egy fájó, ugyanakkor ártalmatlan darázscsípés helyét érdemes Fenistil géllel bekenni, mely hatékonyan csökkenti az égető érzést, de a sokak által ismert hagymaborogatás, petrezselyemzöldje, illetve ecetes borogatás is működik. A biztonság kedvéért érdemes otthon tartani recept nélkül kapkató Calcium pezsgőtablettát is, a nagyon fájó csípést fájdalomcsillapítóval is lehet enyhíteni. Több darázscsípés esetén azonban érdemes felkeresni az orvost.

Allergiás reakció esetén viszont a fentebb említett praktikák mit sem érnek - hangsúlyozta a doktornő. Abban az esetben, ha a csípés után valakin szimptómás tünetek jelentkeznek, kiveri a víz, felgyorsul a szívverése, esetleg elájul, bedagadnak a szemei, nagyon erős, nem csak a csípés helyén jelentkező viszketés, bőrpír és duzzanat jelentkezik, azonnal mentőt kell hívni. Az életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, anafilaxia ugyanis percek alatt kialakul, halált is okozhat, a fenti tünetek jelentkezésekor azonnal sürgősségi ellátáshoz kell fordulni - tette hozzá Majsai.

Az, aki tudja, nála hogy darázscsípés esetén az egész szervezetet érintő allergiás reakció alakulhat ki, az kaphat öninjekciózásra alkalmas adrenalint (epinefrint) - írja a webbeteg.hu. Az adrenalin autoinjektor egyben tartalmazza a gyógyszert, a fecskendőt és a tűt, valamint egy nagy megbízhatóságú beadó rendszert. Az anafilaxia teljes ellátásához elengedhetetlen, hogy a szer beadását követően mentőt hívjon, vagy orvosi segítséget kérjen az érintett.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Érdemes kerülni az élénk színeket, a nagyon illatos kozmetikumokat, melyek vonzzák a darazsakat. Szabadban enni és inni is kockázatos, a fagyi, a jégkrém, a gyümölcs, az édes italok is mágnesként hatnak a rovarokra. Ha a bőrünkre került valamennyi az említett anyagokból, tisztítsuk le alaposan. Ha jön a rovar, ne kezdjünk el csapkodni, azzal csak felingereljük, maradjunk nyugton, ezzel az esetek zömében elkerülhető a baj. A hajba került darazsat ne kézzel, hanem fésűvel szedjük ki. Mielőtt autóba ülünk, győződjünk meg róla, hogy nincs az utastérben darázs, nehogy egy kanyarban okozzon riadalmat, adott esetben balesetet. Közlekedjünk zárt ablakokkal, nem kellemes, ha országúti tempónál az arcunkba vagy a nyakunkba vágódik az említett rovar (kellemetlen tapasztalat: 110-es tempónál kifejezetten zavaró egy nyakra érkező, ingerült darázs - szerk.)

Ha darázsfészket találunk a természetben vagy a ház körül, ne bolygassuk, kerüljük el. Ha likvidálni szeretnénk, azt csakis az esti órákban tegyük alapos mennyiségű bogárirtóval, mikor a darazsak visszatértek és az éjjeli pihenőjükhöz készülődnek.

 

http://www.pecsistop.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 6
Összes: 3087524
Hónap: 15885
Nap: 647