Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A világ legkisebb embere

A növekedés a természetes folyamatok közé tartozik az ember életében. Mikor megszületünk, alig vagyunk nagyobbak, mint egy cipős doboz, ám az idő múlásával egyre magasabbak leszünk. Egy átlagos ember 24 éves koráig nő, többek között ebben az életkorban éri el a maximális magasságát. A következőkben egy olyan férfiről lesz szó, aki csak kicsivel nagyobb egy újszülött csecsemőnél.

Chandra Bahadur Dangi 1939-ben született egy apró, nepáli faluban. A maga 54,6 centiméterével ő a világ legalacsonyabb embere. A Kathmandu közelében élő férfi azt állítja, még sosem volt orvosnál, semmilyen kivizsgáláson nem vett részt. Ez elég megdöbbentő, hiszen 72 éves, ami a törpéknél kiemelkedően magas életkornak számít.

 

A 12 kilogrammos férfi olyan kiváló egészségnek örvend, hogy tervei szerint beutazza az egész országot, és még külföldre is ellátogat, hogy megismertesse az emberekkel, milyen körülmények között él. „Külföldi országokba akarok utazni, és emberekkel megismerkedni a világ minden tájáról” – nyilatkozta a Dailymailnek. Mint azt már megszokhattuk, a genetikai rendellenességgel bírókat gyakran megbámulják, kigúnyolják, cirkuszokban mutogatják. Nem volt ez másképp Chandra életében sem. A 16 évesen árvává vált férfit a rokonai fogadták be, akik súlyos pénzekért mutogatták a vásárokon. Mivel a kendőkészítésből nem tudta magát fenntartani, ezért szörnyű megaláztatáson kellett keresztül mennie. A törpenövésűeket mindig is cirkuszokban mutogatták, udvari bolondként tartották a középkorban a nagy uralkodók udvaraiban. Mára azonban artistaként, színészként dolgoznak. Vajon az emberek, akik kinevetik, kigúnyolják ezeket az embereket a termetük miatt, tudták, hogy mi okozza a szervezetükben ezt a kóros elváltozást? Valószínűleg nem.

Az emberek növekedéséért – ahogy a neve is mutatja – a növekedési hormon a felelős. Ez az egyszerű polipeptid hormon a csontvégek porcos részeire is hat, azonban más szervek működését nem befolyásolja. Túlműködése esetén beszélhetünk a gigantizmusról, ami azt eredményezi, hogy az alany könnyűszerrel meghaladja akár a két métert is. Ellentéte, a nanismus, mikor az illető szervei, testrészei apró méretűek maradnak. Ezzel a rendellenességgel bírók testmagassága jóval 140 centiméter alatt marad, arcvonásaik öregesek, másodlagos nemi jellegeik nem fejlődnek ki, ám mindezek ellenére nem szenvednek mentális zavaroktól. A törpeség nem betegség, csupán egy igen erős hormonzavar. Jellemzően a férfiak körében elterjedtebb a rendellenesség, ők sokkal alacsonyabbra képesek nőni, mint női sorstársaik.

Chandra hormonzavarának eredete ismeretlen, az orvosok csak találgatnak. Elmondásuk szerint az anyaméhben keresendő a válasz, ám a férfi nem emlékszik a családjára, így mi sem tudjuk, hogy örökölte-e a törpeséget, vagy talán valamiféle külső behatás eredménye, hogy ilyen alacsonyra nőtt. Ezt a fajta rendellenességet számtalan dolog okozhatja, így nagyon sok fajtája van. A leggyakoribb okai lehetnek veleszületettek és szerzettek. Az első csoporthoz tartozik az agyalapi mirigy hibás működése és az agy különböző fejlődési rendellenességei. Szerzett ok lehet mindenféle daganat, fertőzés, trauma, vérzés és nem utolsó sorban a sugárfertőzés. Fontos tudni, hogy a növekedési hormon hiánya végett alacsony emberek (más néven hipofizerek) teljesen egészségesek, csupán a méretük nem hétköznapi. Teljesen átlagos intelligenciával rendelkeznek, csupán 2-3 éves korukban maradtak el a növésben kortársaiktól.

Van azonban egy nem veleszületett rendellenesség, ez a Laron szindróma. Ebben az esetben a kiváltó ok lehet a sugárzás, esetleg valamely szerv nem megfelelő működése. A problémát itt nem a növekedési hormonok alacsony termelődése okozza, hanem az őket felfogó receptorok képtelenek reagálni. A hipofizerekkel ellentétben, a Laron szindrómában szenvedők gyakran küzdenek meg különböző betegségekkel. Létrejöhet cukorbetegség, krónikus veseelégtelenség, májcirrózis. A Laron szindrómában szenvedőkre jellemző, hogy nagyon magas a hangjuk, végtagjaik vékonyak, nemi érésük igen megkésett. A növekedés hiányát azonban nem csak növekedési hormonok jelentős hiánya okozhatja, hanem a pajzsmirigyproblémák is nagy hatással lehetnek fejlődésünkre. A pajzsmirigy hormonok hiányával küzdő törpenövésűek a legkönnyebben megismerhetőek. Fejük aránytalanul nagy, végtagjaik rövidek, hasuk gyakran túlzottan kidudorodik. Az értelmi kérdésben ők már érintettek, ugyanis mentálisan elmaradottak. Ezt a tünet együttest nevezzük kreténizmusnak. A szellemi fogyatékosság ellen folyamatos hormonpótlással védekeznek, azaz rekombináns növekedési hormonok adagolására szorulnak. A hormonhiány okának feltárása ezeknél a betegségeknél elengedhetetlenül fontos, hiszen a folyamatos hormonpótlás mellett jelentkezhetnek különféle problémák, például tumorok, amiknek a kezelése létfontosságú is lehet.

Mint már írtuk, Chandra semmiféle mentális zavarral, szervi problémával sem küzd, makkegészséges. Farmerként ténykedik a ház körül. Állatokat tart, háztartást vezet, és állítólag igen jól főz. Testmagassága még sosem korlátozta semmiben. Szeret kirándulni, nagy sétákat tenni, úgy éli az életét, mint bármelyik hétköznapi ember.

 

 Szerkesztő:
Németh Eszter

http://legendavadasz.blog.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 9
Összes: 3123887
Hónap: 15282
Nap: 581