Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óceánok okozzák a rejtélyes földmorajt?

Az óceánok okozzák a rejtélyes földmorajt?


oceanEgy új amerikai elemzés szerint a Föld alól hallható megmagyarázhatatlan, rejtélyes morajlást bolygónk viharos tengerei okozzák.
1998-ban japán szeizmológusok írtak először a Föld rejtélyes morajlásáról. Az eddig megmagyarázhatatlannak tűnő alacsony frekvenciájú rezgés akkor is tapasztalható, amikor nincs földmozgás és földrengés sem.
Nem lehet tudni, honnan származik az az energiamennyiség, amely a pár millihertz frekvencián rezgő állandó vibrációt okozza. A japán kutatócsoport pár évvel ezelőtti feltételezése szerint az atmoszférikus nyomás "dobol" a földfelszínen, de a kaliforniai Romanowicz professzort nem győzték meg ezzel.

Téli viharok

"A rejtélyes moraj megismerésétől kezdve felmerült az a lehetőség, hogy valahogy az óceánok szerepet játszanak a jelenségben. Most bizonyítani szeretném, hogy így van, és leírni, hogyan történik" - mondta Barbara Romanowicz, a kaliforniai Berkeley Egyetem geológusa a New Scientistnek.
Õ és kollégája, Junkee Rhie kaliforniai és japán szeizmométerhálózatok adatait gyűjtötték össze. Megnézték, milyen irányba haladnak a rezgések azokon a napokon, amikor nem észlelhető földrengés (egy évben hatvan ilyen nap van). A két távoli hálózat mérései alapján vissza tudták követni a szeizmikus jeleket a forrásukig.
Január és március folyamán a moraj főleg a Csendes-Óceán északi területei felől jött, majd a forrás eltolódott a déli óceánok felé, majd októberben újra északira váltott. Tehát úgy tűnik, hogy a moraj mindig arról a féltekéről jött, ahol éppen tél volt, ahol tehát a téli óceáni viharok dühöngtek.
Űrszimfónia

Romanowicz számítógépes modellekkel szeretné kiszámolni, hogy a víz pontosan hogyan adja át az energiáját a földnek, és hogyan hozza létre a morajt. A terület más szakértői azt mondják, csak azt fogadnák el meggyőző bizonyítéknak, ha ezt a kapcsolatot igazolná a kutató. "A helyzet nem tiszta. Lehetséges, hogy óceáni és atmoszférikus folyamatok is gerjesztik a rezgéseket" - mondta Philippe Lognonne, a párizsi Geofizikai Intézet kutatója.
Ha Romanowicz elképzelése igaznak bizonyul, csalódniuk kell azoknak a kutatóknak, akik úgy gondolják, hogy hasonló rezgések más bolygókon is észlelhetők, amelyek így egyfajta űrbéli szimfóniát játszanak. A száraz bolygók ugyanis az elképzelés szerint csak akkor adhatnak ki hangot, ha a légkörükben jönnek létre rezgések.
 
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 5
Összes: 3087537
Hónap: 15886
Nap: 632