Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szellemjármű?

 

Vajon léteznek olyan tárgyak, eszközök, melyek megsemmisülésük után, később szellemalakként manifesztálódnak a fizikai világban? Hol a határ élettelen szellemi dolog, és szellem közt? Még mielőtt valaki azt mondaná, hogy merő képtelenség hogy egy élettelen eszköz szellemképként térjen vissza, gondoljunk csak vissza a múltba, ahonnan számtalan kísértethajó legendája ered. De mi t is jelent tulajdonképpen az, hogy valami később egy túlvilági formát ölt?
 
Nos, a szellemjármű, vagy fantomjármű (angolosan csak phantom vehicle) igen tág értelmezésű dolgokat foglal össze, de mégis jól körülírja a jelenséget. A fantom jármű nem más, mint egy olyan jármű, ami szellem által megszállt, vagy akként viselkedik. Tehát rendelkezik ugyanazon szokatlan, és bizarr képességekkel, mint egy nem evilági anyagtalan test, azaz falakon tud átsuhanni, köddé tud válni, majd hirtelen megjelenni, mindezt akár pillanatok leforgása alatt. Ezen járműveknek két típusuk van: az első típus mindig egy adott helyen bukkan fel, feltehetőleg a hajdani balesetük helyszínén. Rendszerint autók, legtöbbször régebbi típusúak, bár előfordult, hogy frissebb típusokat is kiszúrtak a szemtanúk. Ezek mindig az adott helyszínen jelentek meg, majd tűntek el, szinte villámgyorsasággal. A járművek utasai is feltűnnek, közvetlenül a volán mögött, de akadnak olyan megfigyelések is, miszerint a szellemalak a hátsó ülésen ült, és a visszapillantó tükörben látszott az arca. A másik típusa ezeknek az anomáliáknak az országúton tűnik fel. Hirtelen jelennek meg, nagy sebességgel közlekednek, rendszerint autók, de megfigyeltek már kamionokat is köztük. Ezen járművek belsejében többnyire – vannak kivételek – nem lehet látni senkit, sem utast, sem pedig vezetőt. Beszámolók alapján, olyan helyeken válnak köddé, ahol más jármű összetört volna a becsapódástól, (falaknál, kerítéseknél… stb.) s olyan manővereket képesek időnként végrehajtani, ami meghazudtolja fizikai ismereteinket, és a gravitációt.
 
Jó néhány esetről tudunk a történelem folyamán, amikor szemtanúk látni véltek fantomjárműveket elhagyatott országutakon, utakon. 1982-ben Hawaii-ban két járókelő lett figyelmes egy rejtélyes fekete autóra, ami hirtelen eltűnt, majd egy újabb pillanat múlva ismét előbukkant a semmiből. 1995-ben egy hazafelé kocsikázó férfi egy 1960-as évekbeli típusra hasonlító barna autót pillantott meg maga mögött, ami később eltűnt, majd mikor már úgy tűnt soha nem kerül elő ismét, megjelent, de ezúttal előtte. A szemtanú jól leírta a másik jármű vezetőjét: az illető férfi volt, kamasz éveiben járhatott, és a fejét, s kezeit soha nem fordította egyik irányba sem, mintha így – tudat alatt – vezetné autóját. Az 1980-as években egy sedan típusú gépjárműben ülő háromtagú baráti társaság kis híján halálra rémült, mikor egy szürke buszt pillantottak meg, mely épp feléjük tartott teljes sebességgel. Az ütközés előtt azonban hirtelen köddé vált. „Little Bastard” átkaként ismeretes, hogy valamikor az 1950-es években az egyik Porsche 550 Spyder márkájú autóról az a hír járta, hogy az el van átkozva, mert egy bizonyos James Dean (színész) halt meg benne korábban. Németországban egy alkalommal egy ismeretlen típusú autó motorja indult be minden előzmény – és segítség – nélkül, majd néhány másodperccel később a falnak hajtott. A Landbroke Grove-i Cambridge Gardens, és a St. Marks Road körzetében azt beszélték a helyiek, hogy időnként feltűnt egy busz fantomképe, mely a hetes járatszámot viselte magán. Később kiderült, hogy valóban létezett egy ilyen járat, amely számtalan balesetet okozott, míg végül egy fatális karambolban csaknem teljesen megsemmisült.
 
Amiért viszont ez a cikk íródott – és amiért egy kedves olvasó megkeresett minket – az nem más, mint az egyik leghíresebb szellemautó videó, mely Youtube szerte több ezer látogatót tudhat magáénak, s még ma is számtalan vita tárgyát képezi, még annak ellenére is, hogy azóta számtalanszor pálcát törtek felette. A georgia-i Savannah közelében elhelyezkedő Garden City-nél egy járőr kocsi kezdett el üldözni egy ismeretlen gyorshajtót. A tettes látszólag – tényleg csak látszólag – lehetetlennek tűnő manővereket vetett be menekülése közben, s nem egyszer olyan sebességre kapcsolt, ami szinte fittyet hányt a fizika órán tanultaknak. A legnagyobb döbbenet csak ezután következett: az autó látszólag probléma nélkül áthajtott egy tömör fémkerítésen, s mire a rendőrautó odaért, a rejtélyes autó már a túloldalon száguldozott tovább a messzeségbe, míg végül örökre nyoma veszett.
 
Hogy az eset pontosan mikor történt, nem tudni, legalábbis internet szerte szinte sehol sincs megjelölve a pontos dátum. Néhányan - főként ezzel foglalkozó fórumokban - ugyan tudni vélik az incidens időpontját, ezen források megbízhatósága erősen megkérdőjelezhető. Még mielőtt az elméletek gyártásába belekezdenénk, szögezzük le a tényeket. Egy biztos: a videó teljesen valódi, tehát nem esett át semmiféle utólagos számítógépes, vagy egyéb manipuláción. Egy rendőrautó biztonsági kamerájának anyagáról van szó, így ez szintén csak erősíti, hogy valódi felvételről van szó. Jól láthatjuk, hogy egy ismeretlen típusú (ahány ember, annyiféleképpen azonosítják) fehér járművet üldöz a járőr kocsi igen nagy sebességgel. A rejtélyes autó valóban tesz olyan manővereket, melyek akár természetfelettinek érezhetők, valójában nem azok. Csupán a sötétség, és a szokatlan „nézőpontnak” köszönhetők. A rendszámot nem lehetett leolvasni, így ténylegesen csak találgatni lehet, hogy milyen autó is lehetett. A sofőrt egyetlen pillanatra ugyan láthatjuk, mikor a rendőrautóval szembefordul, majd elhajt mellette, de csupán egy felismerhetetlenségig elmosódott alak köszön vissza a szélvédő mögül. Sokan ezt szintén a természetfelettinek tulajdonítják, szerintük arca azért nem volt felismerhető, mert egy igazi szellemjárművel, és vezetőjével volt dolguk a rend őreinek. A videó végén látható a legnagyobb bravúr, ami miatt végül szellemautóként könyvelték el az ismeretlen gépkocsit: tömör fémkerítésen hajt át, majd eltűnik a messzeségben. Fontos továbbá, hogy a felvételen látható kódsor (GRANDCITYPD 5:54), konkrétan a végén látható számok nem a felvétel időpontját hivatottak mutatni, hanem azt, hogy mennyi ideig képes még felvételt készíteni a biztonsági kamera. Eleinte akadtak ugyanis néhányan, akik ezek alapján a hajnali órákra, esetleg késő délutánra datálták az időpontot, tévesen. Míg mások itt is természetfeletti magyarázathoz folyamodtak, és egyenesen azt állították, hogy a felvételen visszafelé múlik az idő, s ezt az anomáliát minden valószínűség szerint a szellemautó okozta.
 
Se vége, se hossza nem lenne a különféle magyarázatoknak, de a legtöbb „szellemhívő” megtalálta benne a számításait, s rögtön paranormális eredetet adott az autósüldözésnek. Szerintük ugyanis a tény, hogy a jármű tömör kerítésen hatolt át minden probléma nélkül, ezt bizonyítja. Mások nem rugaszkodtak el ennyire a talajtól, s sokkal földhözragadtabb elmélettel álltak elő, miszerint a fémkerítésen egyszerűen áthajtott az autós, majd mivel az nem tört el, utána azonnal „visszaállt” eredeti helyzetébe. Ezt látszik bizonyítani az, hogy egyesek látni válik a felvételen az imbolygó kerítést, miután a járőr kocsi megáll előtte. Egy másik verzió szerint nem rajta, hanem „alatta” bújt át a menekülő autó, ez talán elfogadhatóbb magyarázat azok számára, akik arra esküsznek, hogy a videón látott kerítés egyáltalán nem is imbolyog. De az sem kizárt, hogy néhány méterrel arrébb, a kerítésen már korábban volt egy luk, ahol a bravúrosan manőverező fehér autó átfért. Még mielőtt elhinnénk a szellemi eredetről szóló paranormális mesét, nem árt, ha tudjuk, hogy az esetet később kivizsgálták a „Fact or Fake” című amerikai műsorban, és az eredmények egyértelműen arra mutattak, hogy az esetet bármikor lehetséges reprodukálni a valóságban is. Pusztán arról volt szó - amit már fentebb is pedzegettünk – hogy a fehér autó menekülés közben nagy sebességgel áthajtott a kerítésen úgy, hogy maga a kerítés alja nem volt lerögzítve, ezért egyfajta „csapóajtóként” működött, s mire a rendőrautó a helyszínre ért néhány pillanattal később, már csak az ismét zárt kerítést látta maga előtt. Hihetetlen? Közel sem annyira, mint egy esetleges szellemautóról szóló rejtélyes incidens. Bár a magyarázat nem eléggé triviális, talán éppen ez az oka, hogy nem is nagyon terjedt el, s máig úgy emlegetik a videót, mint az egyetlen mozgóképanyag egy valódi szellemautóról.
 

Szerkesztők:
Barnabási László
Zavatszki Milán http://legendavadasz.blog.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 9
Összes: 3123927
Hónap: 15281
Nap: 582