Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szibériai rejtélyek

Szibériai rejtélyek

2010. december 23.
Egyre-másra és már jó ideje érkeznek a jelentések a jakutok földjén található különös objektumokról. Jakutföld Szibéria egyik leghidegebb, de ásványi kincsekben gazdag része, amelyet sokáig csak bennszülöttek laktak. A Viluj folyó felső szakaszán található a Halálvölgy, amely öreg, kihaló erdőket, szakadékokat és tajgát foglal magában. A növényzet elfajzott, különös, a földben pedig fura fémtárgyak találhatók, amelyek veszélyt rejtenek az emberek számára – szóltak a történetek.
 
Néhány ilyen rejtélyes tárgy a felszínen található. Ezek állítólag bunkerhez hasonló félgömbök, domború oldalukkal állnak ki a felszínből. Belül egy kis „helyiség” van, amelyben néhány ember befér, és ott mindig meleg(!) van. A legrettenetesebb télben is, amikor Jakutföldön a hőmérséklet nem ritkán eléri a mínusz 40, sőt 50 Celsius fokot – a vadászok, ha egyáltalán bemerészkednek a Halálvölgybe, e félgömbökben találtak menedéket.

Ezt régebben megtették, de ma már eszükbe sem jut, és az idegeneket is óvják a félgömböktől. Ugyanis akik akár csak rövidke időt is eltöltöttek benne, azok hamarosan különös és nehéz betegségbe estek. Akik pedig hosszabb vadászat közben egymás után több éjszakát töltöttek a félgömbökben, azok meghaltak. A falvak vénei megtiltották a népnek még azt is, hogy a fémtárgyak közelébe menjenek.

Mindez nem monda!

Hogy mindez nem egy huszadik századi monda vagy népi legenda, tudósok bizonyítják. Az ügyről feltűnést keltő cikket írt Valentin Pszalomscsikov, a matematikai tudományok doktora. De ő is más kutatók nyomdokain haladt. Ugyanis az első „fémgömbről” a hírek a fehér emberek világába csak 1936-ban érkeztek.
Hirdetés

Akkor néhányan eljöttek és a helyiek vezetésével felkeresték az erdőkben megbúvó gömböket. A kis bunkerszerű szerkezet belső falai igen simák, mintha egy darabban öntötték volna. A fém színe vöröses, a fal vastagsága kb. 2 centiméter. Találtak olyant is, amely nagyobb a többinél és még egy rénszarvason ülő jakut is belovagolhat alája, mivel a félgömb egyik oldala ferdén kiemelkedik a földből.

Egész fák nőnek benne

Mielőtt valaki azt mondaná, hogy régebben valamilyen titkos szovjet katonai bázis volt a környéken, vagy a Vörös Hadsereg egy kísérlet után hagyta ott ezeket a tárgyakat, hadd jegyezzük meg: már a tizenkilencedik századi források is megemlékeznek Jakutföld e titokzatos tárgyairól! Viktor R. K. Maak balti származású orosz utazó írta több mint száz évvel ezelőtt (amikor a Szovjetunió még nem létezett és így hadserege sem lehetett, a cári orosz hatalom pedig nem igazán terjedt ki idáig), hogy a Viluj felső folyásánál van egy kis patak, aminek neve jakutról lefordítva azt jelenti: „A Nagy Kondér Elsüllyedt”. Nem messze a pataktól az erdőben van egy hatalmas rézkondér a föld alatt, a talajból csak a széle áll ki. „Nem tudni, milyen nagy, de azt is beszélik, hogy egész fák nőnek benne.”

N. D. Arhipov kultúr-antropológus a régi időkben feljegyzett egy jakut mondát. Őt is érdekelte, hogy a környékbeli folyók és patakok nevében miért gyakori a „kondér” szó. A jakut öregek elmesélték neki, hogy valamikor a rettentően régi időkben – sok nemzedékkel korábban – a „kondérok”, vagyis a fém gömbök az égből szálltak alá, és bennük különös, egyszemű emberek jöttek, akik furcsa fém ruhát viseltek. Később valaki azt is elmondta Arhipovnak, hogy van egy ilyen gömb a föld alatt, amelyben halott idegenek fekszenek, akik holtukban is viselik fém ruhájukat...

Szóba került, hogy valamikor roppant nagy tűzvész pusztított az ottani erdőkben, lehet, hogy azt is az idegenek okozták. Abban minden jakut egyetértett (már akiket a kutatók megkérdeztek akár a 19., akár a 20. században), hogy a fémgömbök nagy mennyiségben vannak a „Halálvölgyben”.
A vadászok és az arra kószáló szovjet geológusok is egyre-másra jelezték, hogy láttak vagy a folyók sekély vize alatt 5-6 méter átmérőjű fémkupolákat, vagy a talajból kiálló ilyen félgömb-felületeket. De a hatóságok – talán azért, mert Szibéria (Moszkvából nézve) amúgy is a mondák, legendák földje, és tele van rejtélyekkel – sokáig a fülük botját sem mozdították.

Még olyan szemtanúk is akadtak, akik nemcsak a félgömbök fémes tetejét látták, de azt mondták: némelyiknek a tetején piramis-alakú hegyes rész állt ki a szerkezetből.
Szerző: Nemere István
 
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 11
Összes: 3121312
Hónap: 17199
Nap: 485