Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fekete halál titkai

Elgondolkodtató az időnként, az egész emberiséget érintő betegségek, járványok eredete. Ilyenkor eszembe jut Sodoma és Gomora története, ahol az elsokasodott bűnök miatt pusztították el az “istenek” az emberiséget — Lót és családját kivéve. Később időről-időre fel-felüti a fejét járvány, betegség, ami megtizedeli a Föld lakosságát.
 
Mars arc Először jöjjön egy kis történelmi áttekintés. A XIV. században Európa lakosságát megtizedelő pestisjárványok valószínűleg Mongoliából eredtek, s a kereskedelemi útvonalakon jutottak be Európába.

Az itteni lakosság először 1347 októberében nézett szembe a pestissel. Messinába, a szicíliai kikötővárosba a Krím félszigeten fekvő Kaffa (ma Feodoszija) ostromából menekülő tizenkét genovai bárka hozta a kórt. A várost ostromló tatár kán, miután harcosai között pestis tört ki, a biológiai hadviselés egy roppant eredeti módszerét választotta a várost védők ellenállásának megtörésére.

A még egészséges harcosainak megparancsolta, hogy társaik hulláit ne eltemessék vagy elégessék, hanem katapultjaik segítségével hajítsák át a város falain. A vérfagyasztó hullaeső és nyomában a városban is kitörő pestis meghozta a hadisikert a tatároknak. A védők közöttük szép számmal genovaiak fejvesztve menekültek vissza Európába, hajóikon fertőzött patkányokkal és emberekkel.

A következő hónapokban az összes kereskedelmi útvonal mentén végigsöpört a fekete halál, kezdve Konstantinápolyon keresztül Jeruzsálemig át. Az iszlám lakosság egyharmada esett áldozatul a kórnak.

Persze Európa lakosságát sem kerülte el a betegség. Marseille lakosságának 50-60% százalékát pusztította el, s még a magas rangú uralkodókat sem kímélte. Az utolsó nagy állomás 1350-ben Oroszország volt. Aztán amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is a fekete halál.

S hogy mi lehetett volna a megoldás a betegség megfékezésére? Erre a kérdésre akkor is, s talán még ma is keresik a választ.

Mars arcA kor orvosai minden lehetséges gyógymódot kipróbáltak. Javasoltak diétát, érvágást, érégetést. Visszanyúltak a természethez is. Illatos fákat égettek, mert úgy gondolták, hogy a levegőben lévő káros anyagok okozzák a betegséget. Természetesen az egyház is kifejtette véleményét, ami nem volt más, mint hogy ez Isten büntetése az emberek vétekiért.

A betegségnek több változata volt. Az egyik a bubópestis, amely a hónaljban, az ágyékhajlatokban megtalálható hatalmas és fájdalmas duzzanatokról kapta a nevét.

A másik formájában a véráramba került be a kórokozó, különböző vérzéseket okozva. Ez a típus a bőr alatt képződött vérömlenyekről kapta a Fekete Halál nevet.

S hogy honnan is ered a betegség? Az első konkrét válaszok 1894-ből erednek. Akkor fedezi fel egy svájci biológus, hogy a pestis valójában a rágcsálók betegsége, így többek között a patkányé is. Az emberre a patkányokon élősködő bolhák révén jut, amelyek egy csípés alkalmával 25 ezer bacilust juttatnak az emberi szervezetbe. A járvány ellenszerét 1932-ben fedezték fel, amelyek a szulfonamidok majd a későbbi antibiotikumok voltak.

Igen, csakhogy ezek a körülmények mind adottak voltak évezredeken keresztül, egyetlen elem hiányzott belőle, a pestis, maga a betegség, ami akár az egyik pillanatról a másikra el is tud tűnni, s ez szintén nem az orvostudománynak köszönhető!!!

Persze a tudomány nem állt meg és tovább kutatta a fekete halál titkát. Ma már úgy gondolják, hogy a betegséget valamilyen vírus okozta. Erre utal a betegség gyors megjelenése és lefolyása. Ez a vírus valószínűleg valamilyen filovírus lehetett, amely hasonlatos a mai ebola betegség vírusához.

A járvány nem csak a XIV. században söpört végig a kontinensen, hanem a későbbiekben is felütötte a fejét más területeken. A XIX. században Kínában, Indiában, míg a XX. században az USA-ban és Dél-Ázsiában találkoztak pestissel fertőzött betegekkel.

A pestis egy nagy titka azonban továbbra is rejtve marad. Még pedig az, hogy nem lehet tudni, mikor tűnik fel egy az előzőnél sokkal ellenállóbb bacilustörzs, amely újabb járványok kitörését okozhatja.

— Timi —

http://latogatok.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 6
Összes: 3123920
Hónap: 15278
Nap: 582