Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kundalíni energia szerepe

Amennyi szellemi irányzat, annyiféle magyarázat adódik arra a gyakori kérdésre, hogy mi a kundalíni energia. Vizsgáljuk meg, hogy miért tölt be központi szerepet a megvilágosodás folyamatában a kundalíni erő! Mit jelképez, hogyan hat és miként fejleszthető a kundalíni?

A kundalíni energia fogalmával elsősorban a hindu jógarendszerek tanításaiban találkozhatunk. Ezek az ősi tanok elmesélik, hogy az emberi gerincoszlop tövében egy hatalmas energiapotenciál található, amely az Univerzum szent tüzének egy parányi szikrája. Aki ezt az energiát fel kívánja szabadítani, annak egész életét meg kell változtatnia, mivel a kundalíni megköveteli a teljes harmónia megteremtését. Tulajdonképpen kiváltságnak számít és csak a legügyesebb jógiknak sikerül elérniük ezt a létállapotot.

Manapság több ezoterikus irányzat szívesen használja a kundalíni energia kifejezést és konkrét gyakorlatokat is kínál a felélesztésére. Nos, a kundalíni valóban aktiválható, vagyis létrehozható az a fajta energetikai áttörés, amely a tudatot magasabb létállapotok megtapasztalására ösztökéli. Ennek elérése azonban korántsem egy rövid és veszélytelen folyamat, ugyanis a magasabb világok megismerésére az átlagos világhoz szokott emberi tudat nem alkalmas. A tudati felemelkedés lépcsőről-lépcsőre, szintről-szintre történik. Azonban ennek a folyamatnak több küszöbőre van, amelyek nem másból, mint az ember karmájából és belső energetikai gátrendszeréből nyerik az erejüket: ezek az ember félelmei, a kishitűsége és minden benne lakozó olyan tulajdonság, amelytől mindenképpen meg kell szabadulnia annak érdekében, hogy a kundalíni energiája teljes mértékben áthathassa a lényét. Ugyanis az alantas emberi tulajdonságok birtokában a kundalíni ereje veszélyessé válhat a jógik elmondása alapján.

Keleten a legkeményebb aszketizmussal is évek, ha nem évtizedek alatt érik ezt el. A nyugati misztika nem alkalmaz kifejezetten önsanyargató módszereket. A nyugati irányzatok egy „tűzkörről” tesznek említést, amely lényegében egy fénykisugárzás. A kundalíni aktiválása során a lélek, a belső elválasztású mirigyek, a vér és a sejtek is aktiválódnak, ami azt jelenti, hogy áthatja őket a kundalíni mágikus ereje. Végül a tobozmirigy aktiválódása készíti elő az embert a teljes befogadásra. Ezután az egyik filozófiai irányzat szerint valaminő felsőbb értelem sugárzódik bele az emberbe, aki ezután átlényegül.

Az egyiptomi hagyományok szerint a forráserők lent székelnek a gerinctő alján, melyeket a kundalíni kígyó, a teremtő erők szimbóluma őriz magában. A beavatások eredményeképpen a gerinctőben székelő erő úgy emelkedik fel, ahogyan a kobra is felágaskodik. Ha ez megelevenedik, akkor megvilágosodik az ember, azaz visszatér az alaptermészetéhez, az eredetéhez.

Ennek az elérése voltaképpen úgy kezdődik a modern ember életében, hogy először harmóniába rendezi az életében a kapcsolatait. Az emberek életében mindenkoron a legfontosabb a két ellentétes pólus egymáshoz való kapcsolódása, mert a női és a férfi energiák egyesülésének kozmikus, teremtő ereje van. Az életben minden dualisztikus, azaz minden kétpólusú. Egyetlen dolog van, ami semleges: a teremtő energia, illetve a szeretetenergia. Ez az egyetlen olyan erőtípus, amely a kettő keverékéből áll, ahol a két fél kellőképpen erős ahhoz, hogy kölcsönösen kioltsák egymás hatásait (erő és ellenerő), és ebből lesz a semlegesség állapota, vagyis a szeretet. De ezen kívül az életben minden ebből a két pólusból áll.

E tekintetben a legalapvetőbb dolog a női és a férfi, vagyis a yin és a yang energiák relációja. Maga a világmindenség e két erő végtelen összefonódásából ered. Az egyiptomi fejlődési modell legfontosabb célja eme energiák felébresztése. Ennek módja pedig a gerincoszlop mentén végighaladó energiavezetékek beindítása. Ez az aura energiaközpontjainak, a csakráknak a szisztematikus aktiválásával érhető el.

Minden energiaközpontnak megvannak a fizikai, a szellemi és a lelki vonatkozásai, vagyis azok az életterületek, amelyekért felelősek. A spirituális fejlődés lényegében arról szól, hogy elhárítjuk az akadályokat a magasabb rendű energiák elől, így befogadóvá válunk az irányukba. Aki ezt képes megtenni, az megvilágosodik, vagyis isteni Énjének öntudatára ébred. Ez a privilégium azonban még kevesek sajátja, mert ez az út a legnagyobb áldozathozatalokat követeli meg az embertől.

 

http://www.boldognapot.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 7
Összes: 3088051
Hónap: 15822
Nap: 433