Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A meridiánoktól a kineziológiáig

„A test soha nem hazudik, ha a megfelelő kérdést tesszük fel a megfelelő módon.” (Dr. George Goodheart)

a-meridianoktol-a-kineziologiaig-278x300.jpgA meridiánok rendszerét számos természetgyógyászati ág használja kiindulópontként, többek között az akupunktúra, az akupresszúra, az AFT módszer, sőt egyes műszerekkel mérhető is a meridiánon áramló energia.

A kineziológia egyik ága, a Touch for Health középpontjában is a meridiánok állnak. A Touch for Health – „Érintés az egészségért” módszer kidolgozója, John F. Thie, az 1970-es években azon munkálkodott, hogy olyan rendszert hozzon létre, amely minden ember számára elérhető, egyszerű, könnyen érthető. A rendszer a hagyományos kínai orvoslás elemeit összekapcsolja a kiropraktikával, akupresszúrával és az alkalmazott kineziológiával. A rendszerben 14 fő izom szerepel, amelyekhez Thie hozzárendelte a 12 meridiánt. Mindig ámulattal töltötte el, hogy ezzel az egyszerű módszerrel milyen csodákat lehet elérni.

A csoda valójában már tíz évvel korábban kezdődött, amikor Dr. George Goodheart, csontkovács – aki John F. Thie mestere, barátja volt – észrevette, hogy hiába kezeli betegeit

folyamatosan mozgásszervi problémával, egy bizonyos idő elteltével ők mindig visszatérnek az eredeti tünetekkel. Megfigyelte, hogy hiába kezeli a görcsös izomzatot, ha nem nyúl a tónustalan, gyenge ellenpár izomhoz, mindig visszaáll az eredeti állapot. Rájött, hogy a tónustalan, gyenge izom nem tud elég ellentartó erőt kifejteni, és ezért görcsös a másik izom. Elkezdte kezelni a gyenge izmot, aminek hatására helyreállt az egyensúly, megszűntek a hosszú idő óta fennálló problémák. Ezen az úton haladva kidolgozta „lengőajtó elméletét”, miszerint az ajtó a helyén áll addig, amíg a két oldalán lévő rugó (izom) egyformán dolgozik. Amint az egyik elgyengül, a másik összehúzódik, és az ajtó nem tud visszalendülni az eredeti állapotába. Az elgyengült rugót hiába próbáljuk erősíteni, az nem vezet eredményre. Ahhoz, hogy az ajtó újra a helyére tudjon állni, a gyenge rugó kicserélésére, megerősítésére van szükség. Elkezdte kidolgozni rendszerét, amelyet alkalmazott kineziológiának nevezett el, ezt tekintjük minden kineziológiai ág alapjának. A kineziológia szó a görög kinezis (mozgás) és a logos (tan) szóösszetételből született.

Később Dr. Goodheart elkezdett azon gondolkodni, hogy miért is lesz gyenge az a bizonyos izomzat, milyen egyéb technikákkal lehetne megerősíteni. Tapasztalta, hogy a test más területeit masszírozva – amelyek látszólag nincsenek kapcsolatban az izommal – megerősödik a tónustalan izom. Ezek a területek a neurolymphatikus pontok és zónák, amelyeket előtte már Frank Chapman is felfedezett. E pontok masszírozásával lehet szabályozni a nyirokrendszert. Ezek a pontok annak ellenére, hogy hatással vannak a nyirokrendszerre, nem a nyirokmirigyeken találhatók, hanem a háton és a mellkason helyezkednek el, egyesével vagy párosával. Biztosítékként működnek, azonnal lekapcsolnak, ha a „rendszerben” túlterhelés lép fel. Akadt még egy érdekes felfedezés, amelyet Goodheart doktor integrált rendszerébe, ezek a neurovasculáris reflexpontok, ezeket Terence Benett fedezte fel. Ezek a pontok a fejen helyezkednek el, érintésükkel erősíthető a gyenge izom úgy, hogy az adott izom vérellátása fokozódik.

Az alkalmazott kineziológia alapjaihoz hozzátartozik az egészség háromszöge, amelynek oldalai:

  • strukturális oldal (ez az alapja a háromszögnek): a test szerkezeti felépítése;
  • érzelmi oldal: a lélek, a mentális egészség;
  • kémiai oldal: táplálkozás, gyógyszerek, kemikáliák.

Ha mindhárom oldal egyensúlyban van, akkor az ember egészséges, a háromszög egyenlő oldalú. Amennyiben egészségügyi probléma lép fel, az hozzárendelhető valamely oldalhoz, és az kibillenti az egyensúlyt. A kineziológiai kezelés legfőbb célja ennek az egyensúlytalanságnak a helyreállítása úgy, hogy a test öngyógyító mechanizmusát aktiválja, amely mindenki számára rendelkezésre áll.

A kineziológiai kezelés laikusok számára érdekes eleme még az izomtesztelés. Ennek során egy meghatározott izmot használunk arra, hogy feltárjuk a test energetikai állapotát. Ezen a jelzőizmon azt vizsgáljuk, hogy egy feltett konkrét kérdésre az izom tart-e, vagy pedig nem tart, azaz lekapcsol.  Már említettem cikksorozatom elején, hogy az izmok stressz hatására lekapcsolnak. Itt is erről van szó, mert ha a feltett kérdés a kezelt személyben negatív élményeket hoz felszínre, akkor az izom automatikusan le fog kapcsolni és meg is van a test energetikai rendszerében tárolt blokk. Ehhez a teszteléshez szükség van az izom behangolására, hogy az izom megfelelő működésében biztosak lehessünk, tesztelői gyakorlatra és érzékenységre. A blokk oldására az egyes kineziológiai rendszerekben számos eszköz áll rendelkezésre, ezek a korrekciók. Ahogyan oldódik a testben a blokk, úgy áll helyre az energetikai egyensúly a szervezetben. A kineziológia egy olyan csodálatosan működő holisztikus szemléletű módszer, amely az egész embert veszi kezelésbe, testével-lelkével együtt.


http://impulsermagazin.com

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 5
Összes: 3123910
Hónap: 15280
Nap: 582