Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A teljes jógalégzés - Az élet forrása 3.

Az életben maradáshoz és egészségünk megőrzéséhez nemcsak élelemre és vízre van szükségünk, hanem levegőre is. A légzés még fontosabb, mint az evés és az ivás, hiszen evés nélkül az ember kibírja pár hétig, ivás nélkül pár napig, levegővétel nélkül viszont mindössze néhány percig. Életünk az első lélegzetvételtől az utolsóig tart.
A három légzésfajta gyakorlása

Alaphelyzet: hanyatt fekvésÖsszpontosítás: az egész testre és a légzési folyamatraIdőtartam: 2-3 percA gyakorlat menete

Feküdjünk hanyatt. A karok lazán pihennek a törzs mellett; a tenyér felfelé néz. A láb vagy nyújtva, vagy behajlítva, utóbbi esetben a talp a talajon. Csukjuk be a szemünket és lazítsuk el a testünket.A) változat:

> Helyezzük a tenyerünket a hasunkra és figyeljük a hasfal mozgását be-, illetve kilégzéskor. > Helyezzük a tenyerünket oldalról a bordákra (az ujjak a szegycsont felé mutatnak) és figyeljük meg, emelkednek és süllyednek- e a bordák a kezünk alatt, s ha igen, milyen mértékben. > Helyezzük a tenyerünket közvetlenül a kulcscsont alá és figyeljük meg, hogyan mozog a mellkasnak ez a része.B) változat:

> Lélegezzünk mélyen többször egymás után be és ki, s figyeljük meg, milyen ingerek érnek minket légzés közben. > Lélegezzünk ugyanígy tovább, és nyújtott karunkat csúsztassuk a talajon a fejünk irányába. Figyeljük meg, hogy a karok helyzetének változásával hogyan módosulnak a légzéssel járó ingerek, és hogyan nő a légzés mennyisége.Nyújtott karunkat csúsztassuk a talajon úgy, hogy körülbelül 45°-os szöget zárjon be a testünkkel. Maradjunk így és figyeljük a légzésünket.Csúsztassuk a karunkat tovább 45°-kal úgy, hogy vállmagasságba kerüljön, oldalra nyújtva a talajon. Ismét maradjunk így és figyeljük a légzésünket.Csúsztassuk tovább a karunkat úgy, hogy közvetlenül a fejünk mellett legyen kinyújtva a talajon.> Kilégzés közben kinyújtott karunkat lassan csúsztassuk vissza a talajon a törzsünk mellé. Nyújtsuk a lábunkat és egy ideig még feküdjünk lazán ebben a testhelyzetben.A teljes jógalégzés begyakorlása

Alaphelyzet: hanyatt fekvésÖsszpontosítás: az egész testre és a légzési folyamatraIsmétlés: 5-10 körA gyakorlat menete

Feküdjünk hanyatt. A nyújtott lábak lazán, enyhe terpeszben vannak. A karok felfelé néző tenyérrel lazán kinyújtva fekszenek a törzs mellett. Lazítsuk el az egész testünket. Csukjuk be a szemünket.

A) változat:
> Belégzés közben lassan csúsztassuk kinyújtott karunkat a talajon egészen addig, amíg a fejünk mellé nem ér. A gyakorlat hasi légzéssel kezdődik, amely a kar mozgását követve folyamatosan átmegy mellkasi, majd kulcscsonti légzésbe. > Kilégzés közben lassan csúsztassuk vissza a karunkat a törzs mellé. A kilégzés fordított sorrendben történjék: kezdjük tudatosan a kulcscsonttájékon, folytassuk a mellkasi résszel, végül lazán engedjük visszasüllyedni a hasfalat.

Ez eddig egy kör. Ismételjük meg a gyakorlatot 5-10-szer. Érzékeljük tudatosan a légzési folyamatot, figyeljünk arra, hogy lehetőleg mély és teljes legyen a légzés.

B) változat:
> Belégzés közben magas ívben, párhuzamosan emeljük a karunkat és tegyük a fejünk mellett a talajra úgy, hogy a tenyér felfelé nézzen. > Kilégzés közben vigyük a karunkat vissza a törzsünk mellé. A kézhát legyen a talajon. > Tudatosan figyeljük és érzékeljük a három légzésfajtát (hasi, mellkasi és kulcscsonti légzés).

Ismételjük meg a gyakorlatot 5-10-szer. Észre fogjuk venni, hogy már az első néhány kör után érezhetően megnövekszik a légzés mennyisége.


Forrás: Yoga in Daily Life

http://www.fenyportal.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 4
Összes: 3087539
Hónap: 15884
Nap: 625