Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Befesthette magát da Vinci Az utolsó vacsorába

Egy brit kutató szerint da Vinci két alkalommal is befestette magát Az utolsó vacsorába. A reneszánsz művész Vasari által ismertetett daliás alakját a festményen Tamás és Jakab őrizhették meg, ráadásul előbbi ujjtartása is egyértelműen Leonardóra vall.

 

Közismert, hogy a reneszánsz mester nem hagyott hátra ifjúkori önarcképet magáról, de szakértők úgy vélekednek, hogy Leonardo da Vinci (1452-1519) egyik festményébe rejtette magát.

Egy brit művészettörténész azzal a meglepő teóriával állt elő, hogy ez az alkotás nem más, mint a híres Az utolsó vacsora című festmény, amelyen szerinte ráadásul kétszer is feltűnik a polihisztor alakja. Ross King, aBrunelleschi's Dome szerzője úgy gondolja, hogy da Vinci saját magát festette Tamás és Jakab apostolok helyére.

A bizonyítékot egy kevéssé ismert versrészlet rejti, amit da Vinci barátja, Gasparo Visconti írt, miközben a művész Az utolsó vacsorán dolgozott az 1490-es években.

A humoros versben Visconti megemlíti, hogy barátja annyira jóképűnek tartja magát, hogy a saját portréját minden képében elrejti. Az, hogy Leonardo fiatalon jóképű volt, széles körben ismert, amit a 16. században élt és alkotott művészeti író, Giorgio Vasari leírásából tudunk. Ráadásul Tamás felemelt ujja is da Vincire vall, akinek a kortársak beszámolója szerint ez amolyan névjegye volt. A hosszú haj, a görögös orr és a szakáll pedig egyértelműen visszaköszön Az utolsó vacsora két szereplőjén.

 

http://legendavadasz.blog.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 4
Összes: 3121344
Hónap: 17179
Nap: 483