Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Így edzheted a megérzéseidet!

Így edzheted a megérzéseidet!

2012. február 28. 11:30
Mi az a hatodik érzék? Hol keletkezik? Jelent valamit, vagy csupán értelmetlen zagyvaság? Megérzéseink valóban üzennek nekünk? S ha igen, mit? Meg lehet-e fejteni az efféle bizonytalan intuíciókat? Lehet őket fejleszteni? Valószínűleg, mióta ember él a földön keresi ezekre a kérdésekre a választ.

Egyáltalán létezik ez a hatodik érzék? Legtöbb ember egyetért abban, hogy igen. Mindenki tapasztalatból tudja, hogy az öt érzék, tehát a hallás, látás, tapintás, szaglás, és ízlelés képességén túl is jut el hozzánk információ. Nincs ebben semmi misztikus.

A megérzés nincs összefüggésben a mágiával, sokkal inkább a tudattal, öröklött képességekkel, egyes kutatók szerint egyfajta pszicho génnel, Jung szerint a kollektív tudattalannal és a tapasztalattal. Életünk folyamán tudatalattinkban rengeteg információt tárolunk emberekről, dolgokról, helyzetekről.

 

 
Az intuíció azt jelenti, hogy ez a tudatalattiban tárolt anyag mobilizálódik és újraértelmeződik érzéseinkben. Hívhatjuk ezt belső hangnak, figyelmeztetésnek, álomnak akár.
A rejtélyes álmok

Az emberiség ősidőktől kezdve meg van győződve arról, hogy az álmok jelentőségteljesek. A tudomány  ma azt feltételezi, hogy az álmokat a tudatalatti határozza meg. Lelkünk tudatalan világa legjellemzőbben álmainkban mutatkozik meg, és sokszor fontos jelzést ad arról, mit kellene végre belátnunk, abbahagynunk vagy elkezdenünk.

Álmodás közben ugyanaz a folyamat zajlik le bennünk, mint meditáció közben. Az álom tehát az agy nyugalmi állapotában jön elő, segít abban, hogy a napi stresszt feldolgozzuk. Néhány problémát este megoldhatatlannak látunk, reggel pedig már a megoldást is tudjuk. Miért van ez így? Mert álmaink mi magunk vagyunk.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy szerveinknek, sejtjeinknek nincs szükségük sem alvásra, sem álmodásra. Egyetlen szervünk, amelynek szüksége van erre, az az agyunk. Ma már azt is tudjuk, hogy alvás közben, különböző szakaszok vannak.

Ezek közül az úgynevezett REM szakasz az, amelyben az álmok jelentkeznek. Ilyenkor a szem és lélegző izmokon kívül az egész izomzat petyhüdt, ugyanakkor műszerrel jól kimutatható, hogy hatalmas elektromos hullámok indulnak ki az agytörzsből, hatásukra a látókérek idegsejtjei megszólalnak, vagyis álmot látunk. Valószínű, hogy álmaink kompenzálják, kiigazítják  tudatos cselekvéseinket, szándékainkat.

Kísérletek bizonyítják, hogy ha az embert  rendszeresen felkeltik, amikor álmodni kezd, ha tehát nem hagyják álmodni, megbetegszik. Mivel ezekben a REM szakaszokban egyértelműen a jobb agyfélteke az uralkodó, álmaink érzelmekkel, tudatalatti tartalmakkal telítődnek. Aki tehát képes visszaemlékezni álmaira, és értelmezni azokat, sok hasznos információt szerez saját belső világáról. Mondhatjuk úgy is, képes hallgatni megérzéseire.

Meglepő véletlenek

C. G. Jung  szinkronitásnak nevezte az élmények, gondolatok véletlenszerű találkozását. Amikor például eszünkbe jut  egy rég nem látott ismerős, aki ugyanebben a pillanatban telefonál. Furcsa, de igaz: az ilyen véletlenek általában akkor jönnek, amikor a legnagyobb szükségünk van rá: halál, válás, szakítás, születés alkalmával.

Valószűleg ennek az az oka, hogy az ilyen helyzetekben, időszakokban érzékenyebbek vagyunk, jobban figyelünk a megérzéseinkre. Sajnos előfordul az is, hogy negatív eseményt jeleznek a véletlenek. Egyik riportalanyom például elmesélte, hogy két évvel ezelőtt halt meg az édesanyja.

A betegsége nagyon hirtelen jött, mert korábban semmi panasza nem volt. Előtte folyamatosan késztetést érzett arra, hogy meglátogassa. Egyszer meg is tette. Amikor elbúcsúztak, és  a mama a balkonról integetett, megint érezte, azt a furcsa bizonytalanságot - pedig látszólag minden rendben volt. Aztán az édesanyja beteg lett, és nem sokkal rá, meghalt. Azóta sokkal jobban figyel a megérzéseire.

Mi lehet ennek az oka?  Valószínűleg az, hogy ilyenkor a külvilágból érkeznek felénk olyan jelzések, amelyeket nem tudatunkkal, hanem jobb agyféltekénk tudatalatti receptoraival érzékelünk, mintegy átsuhan bennünk, s realizálni, bal agyféltekénk számára értelmezni csak akkor tudunk, amikor az esemény valóban bekövetkezik.

 

Hogyan edzzük megérzéseinket?

Mint minden képességünk, természetesen intuíciónk is fejleszthető. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány gyakorlati tanács.

 

 

Kérj segítséget az ingától! A test és a lélek egységet alkotnak, ezt bizonyítja az is, hogy vannak olyan lelki problémák, melyek betegséget okoznak. Ezt az összhangot használjuk ki, ha egy döntés előtt megkérdezzük az ingát. Az ingázást még ma is sokan hókusz-pókusznak tartják, pedig viszonylag egyszerű magyarázata van, miért segíthet a döntésben. A finom izmok, és az ujjak érzékeny idegei kapcsolatban állnak (állhatnak) a tudat egy mély rétegével.

Sokfajta ingát kaphatunk az ezoteriával is foglalkozó boltokban, üzletekben, de magunk is előállíthatjuk. Hogyan? Vegyünk egy 20 cm hosszú spárgát, és egy viszonylag nehéz (arany, ezüst) gyűrűt. Fogjuk meg a madzag végét lazán a bal kéz mutató- és a hüvelykujjunkkal, úgy hogy a gyűrű szabadon tudjon lengeni. A könyökönket támasszuk meg az asztalon, és tartsuk a kezünket nyugodtan. Ezután már csak az inga „mondanivalóját” kell megfejteni.

Kérdezz! Mi jelent igent? Várj néhány másodpercig, figyeld meg melyik irányba mozdul az inga. Általában az óramutató járásával megegyező irányban fog egy nagy kört leírni. Ugyanígy járj el a nem esetében is. Általában pont ellenkező irányban mozdul el az inga. Most már felteheted a kérdéseidet – olyat, melyre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Az inga pedig, jobb vagy bal irányú elmozdulással adja meg a választ.

Írj le mindent! Néha napokat, heteket gondolkodunk egy probléma megoldásán, a belső hangunk azonban tudja a megoldást. Mivel azonban nyomás alatt állunk, nem vesszük észre a jelzéseket. Gyakran az értelem nem engedi a tudatalatti felszínre jutását.

Ezt a kényszeres kontroll kikapcsolható az „automatikus írás" technikájával. Írj le mindent egy papírra, ami valamilyen kérdésről az eszede jut, mindent még azt is, amit butaságnak tartasz. Engedd, hogy a gondolatok, érzelmek szabadon áramoljanak. A megoldást megtalálod a papíron a sorok között. Egyet azonban nem szabad elfelejtetned! Sokan összekeverik az intuíciót az erősen kívánt dologgal. Ha rendszeresen edzed a megérzéseidet, elkerülheted a hasonló csapdákat. Minél több tapasztalatot gyűjtesz, annál kisebb a tévedés esélye.

Gyakorold az álomfejtést: Este próbálj meg teljesen ellazulni. Ne nézz akciófilmet, ne olvass izgalmas krimit. Elalvás előtt gondolj intenzíven a megoldandó problémára. Például: „helyes-e ha aláírom a szerződést, vagy megbízhatom-e valakiben? A választ egy álomképből fogpd megtudni.

Soha ne vedd elő az álomfejtő lexikont, mert az könnyen rossz irányba vihet el. A szimbólumok ugyanis egyszerű séma szerint születtek, és nem vonatkoztathatók minden egyes emberre. Sokkal fontosabb a hangulat, a lelki állapot, az érzés, amit az álom hátrahagyott. Hogy érzed magad reggel: vidám, boldog, vagy éppen rosszkedvű, szorongó vagy? Majd gondolkodj el azon, honnan jön ez az érzés, és mit jelenthet.

Legyél nyitott! Gondolj például a problémára, amit szeretnél megoldani, és lelked nyitott, higgy abban, hogy a nap folyamán a legváratlanabb pillanatban megkaphatpd valahonnan a választ. Lehet, ez egy újsághirdetés, egy dal szövege a rádióban, vagy egy véletlenül meghallott beszélgetés.

 

http://www.astronet.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 4
Összes: 3123912
Hónap: 15278
Nap: 579