Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A papírpénz hanyatlása

Forrás: CBSnews.com

A boltosok generációk óta a kasszafiókból adják a visszajárót a vevőknek. Sok szakember szerint azonban ez a technológia elavulóban van. Vajon a papírpénz hamarosan egy régi kor emléke lesz csupán?

A pénztárcát a készpénz praktikus tárolására találták ki. Volt idő, amikor mindenhez készpénz kellett: a tankoláshoz, a telefonáláshoz, még a fogtündér is csak készpénzt fogadott el.

Ma azonban a pénz már nem egy tárgy csupán, hanem egy digitális adat. Sok nulla és egyes egy számítógépben és éppen ez az, amiért a szakemberek a papírpénz megszűnését jósolják.

„Eljön az idő, nem tudom megjósolni, hogy pontosan mikor, amikor már nem lesz fizikai pénz,” mondja Robert Reich közgazdász.

Azóta mondják ezt a közgazdászok, amióta anyagi helyzetünket egy mágnes csíkkal ellátott műanyag kártya segítségével is meg tudják állapítani. Ez fél évszázaddal ezelőtt volt. És most? „Ma az Egyesült Államokban a tranzakciók 95%-ának semmi köze sincs a fizikai, vagy más szóval papírpénzhez,” mondja Reich.

A parkoláshoz, autópálya matrica vagy villamosjegy, sőt még a Girl Scout kislányok sütijének megvásárolásához sem kell készpénz már.

„Sokan úgy gondolják, hogy a készpénz használata egyszerű, gyors és biztonságos, pedig egyáltalán nem így van,” mondja David Wolman, az End of Money című könyv szerzője. Könyvében elmondja, hogy az egyik legfőbb érv a készpénz vagy papírpénz megszüntetése mellett annak drágasága.

„A készpénz mozgatása, tárolása, védelme, vizsgálata, megsemmisítése, áttervezése, újranyomtatása és a többi, mind rengeteg pénzbe kerülnek,” mondja Wolman.

Az Egyesült Államok kormányának például kétszer annyiba kerül előállítani egy penny-t vagy egy ötcentest, mint amennyit érnek.

Ez a dolog költség oldala és akkor ott van még a bűnözés: a kábítószer kereskedelem, a vesztegetések és bankrablások. Sokak szerint a papírpénz a bűnözés fizetőeszköze. Arról nem is beszélve, hogy a pénz rendkívül piszkos.

Kim Malek nem utasítja vissza a készpénzes fizetést, de jobban örül, ha vendégei telefonnal fizetnek. „A fizetés így még szórakoztató is,” mondja.

A Card Case nevű program segítségével a vásárlók egy virtuális fiókon keresztül fizetnek, még bankkártya sem kell hozzá, sőt a telefonjukat sem kell elővenni. Amikor a telefon hatótávolságon belül kerül, a tulajdonos képe megjelenik a kassza kijelzőjén. A vásárlónak csak a nevét kell közölnie és a pénzt egyszerűen levonják az általa kiválasztott számláról.

Jared Fliesler rendszeres használója a Card Case programnak, hiszen a fejlesztő Square (magyarul: négyzet) cégnél dolgozik. A telefonhoz vagy iPad-hez rögzíthető kis négyzet alakú kütyü segítségével bárki leolvashat egy bankkártyát, így magánszemélyeknek is fizethetünk kártyával.

 

Ez a sok, könnyedén ide-oda repkedő pénz sokakban kellemetlen érzést kelt. Fliesler szerint azonban a rendszerbe beépített biztonsági funkcióknak köszönhetően a módszer biztonságosabb a készpénzhasználatnál.

És a Square nincs egyedül. Az Apple-től, a Google-on keresztül a Visa-ig sok nagy cég dolgozik a fizetési módszerek megváltoztatásán. A mobiltelefonnal végzett fizetések volumene pedig exponenciálisan emelkedik.

Sam Shrauger, az elektromos fizetés egyik úttörőjének számító PayPal globális termék és vásárlói élmény részlegének alelnöke elmondta, hogy míg 2009-ben 140 millió, 2010-ben 750 millió, 2011-ben már 4 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak. „Idén 7 milliárd dolláros forgalomra számítunk,” mondja Shrauger.

A PayPal szerint ez a vásárlás jövője. Nincs pénztárca vagy készpénz, csupán egy alkalmazás, amiben minden benne van, még a kuponok és az akciók is.

„Akinek van pénztárcája, az a digitális pénztárcát is képes használni, sőt ez könnyebb! Szerintem a digitális pénz jobb. Könnyebben mozog, rugalmasabb, sőt még okosabb is,” mondja.

A változás vesztesei a szegények, akiknek nincs okostelefonja vagy tábla PC-je. És természetesen ott vannak azok is, akiknek a készpénztől függ a bevételük: a pincérek, szállodai dolgozók, babysitterek.

Nem veszítünk el valamit a készpénz megszűnésével?

„Valamit elveszítünk. Nem lesz papír- vagy aprópénz. Megszűnik sok minden, amivel korábban azonosultunk,” mondja Reich.

A mobilpénz vonata azonban már elhagyta az állomást. A legtöbben egyetértenek, hogy a papírpénznélküli társadalom nemcsak elkerülhetetlen, de már meg is érkezett.

 

http://idokjelei.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 8
Összes: 3087526
Hónap: 15887
Nap: 648