Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brutális földrengés volt, de szökőár nem lesz

Indonéziában 8,9-es erősségű földrengés volt a Szumátra szigetén lévő Aceh tartománytól délnyugatra szerda délelőtt. Azonnal életbe lépett a cunami-riadó, de délutánra szinte mindenhol visszavonták.

 

A legtöbb, az Indiai-óceán térségében fekvő országban lefújták a cunami-riadót. Indiában és Indnoéziában sincs már érvényben a riadó és a csendes-óceáni cunami központ is feloldotta a riasztást, amit az európai idő szerint reggel fél 11 körüli 8.9-es erősségű rengés és utórengései miatt léptettek érvénybe.

Az indonéziai Szumátra szigetének északnyugati csücskében fekvő Aceh tartomány közelében az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 8.9-es erősségű földrengés volt. A rengést Dél-Indiában, Thaiföldön és Szingapúrban is érezni lehetett. Malajzia nyugati partvidékén a városok toronyépületei egy percen át kilengtek. Az indonéziai Szumátra sziget közelében történt 8,7-es erősségű földrengés "egyelőre nem fenyeget szökőárral" - jelentette ki szerdán Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök az országos televízióban.

A második rengés (közép-európai idő szerint) délután háromnegyed egykor történt, mindössze 16 kilométer mélységben, Aceh székhelyétől, Banda Acehtől 615 kilométerre, nagyjából azon a területen, ahol két órával korábban az első - állította pár órával az első rengés után az amerikai intézet.

Az indonéz földtani intézet előbb 8,1-es, majd 8,3-es utórengésről számolt be, s két órával meghosszabbította a szökőárriadót - egy helyi illetékes pontosítása szerint az ország nyugati részén lakók számára, ami Szumátrán kívül a Mentawai-szigeteket is jelenti. Az intézet 80 centiméteres vízszintemelkedést mért Acehtől nyugatra és északra.
A hawaii Csendes-óceáni Szökőár-előrejelző Központ is új figyelmeztetést adott ki az Indiai-óceánra. A központ egy munkatársának, Barry Hirshorn geofizikusnak a megítélése szerint Szumátrát továbbra is érheti cunami több egymás utáni földmozgás esetén, de az Indiai-óceán medencéjében nem várhatók károk.


Teljesen bedugult a közlekedés, mindenki a magas területek felé igyekszik eljutni
Fotó: AFP

A CNN indiai közvetítő csatornája, az IBN tudósítója szerint Indonéziában a földrengéshez legközelebb eső Aceh tartományban elment az áram és teljesen bedugult a közlekedés, mindenki a magas területek felé igyekszik eljutni. A környéken szólnak a cunami-riadót jelző szirénák, a minaretekből pedig folyamatosan a müezzinek éneke hallatszik Korán idézetekkel.

 

Még az első rengés után azonnali cunami-riadót rendeltek el az egész Indiai-óceán térségében. Délelőtt Phuketen hallani lehetett a cunami-riadó szirénáit és megkezdték az evakuálást is. Az emberek a szemtanúk szerint tanultak a 2004-es esetekből és egyből a magasabban fekvő területek felé igyekeztek.

A TAN thiaföldi angolnyelvű tévécsatorna híradása szerint Phuket repülőterét lezárták a cunami-riadó miatt, a haditengerészet pedig 15 hajót küldött a partmenti lakosok evakuálásában. A környéken egyelőre csak minimális vízszintemelkedést tapasztaltak.

 

A Csendes-óceáni Cunami Központ jelentése szerint egyelőre nem valószínű a 2004-eshez hasonló óriási szökőár, de a cunami több hullámban is érkezhet.


Ez a partszakasz lehet közvetlen veszélyben
Forrás: Google Maps

A rengés fészke a tengerfenék alatt 33 kilométerrel volt, mintegy 434 kilométerre Aceh tartomány fővárosától, Banda Acehtől, majdnem 1000 kilométerre Kuala Lumpurtól, Malajzia fővárosától, közel kétezer kilométerre az indonéz fővárostól, Dzsakartától.

Az ilyen típusú földrengések, mint a mostani az amerikai és a brit geológiai intézetek szerint nem hoznak létre olyan vízoszlopokat, amik elindíthatnák a cunamit. A jelentősebb cunamikat egyébként jelzi az is, hogy a tenger előbb visszahúzódik, azután jön a hatalmas vízáradat. Visszahúzódást pedig most nem tapasztaltak.

 

 

Bruce Pressgave, az amerikai földtani intézet geofizikusa szerint a horizontális tektonikus mozgások nem okoznak cunamit, csak abban az esetben, ha a víz alatt a földrengés hatására földcsuszamlás is bekövetkezik, ennek egyelőre kevés az esélye. Hozzátetette, hogy a cunami-riadó kiadása mindenképpen szükséges és halaszthatatlan intézkedés volt. Ha mégis bekövetkezik a szökőár, azt a lokális megfigyelő állomások fogják jelenteni az érintett államoknak, hogy azonnal képesek legyenek reagálni.

Indonézia partjai közelében 2004. december 24-én 9,1 es erősségű rengés volt, amely cunamit indított el az Indiai-óceánon. A szökőárban mintegy 230 ezer ember halt meg, egyharmada Acehben.

 

Forrás: Hir24

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 6
Összes: 3122612
Hónap: 15730
Nap: 439