Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lemondással ünnepel a pápa?

Április 16-án 85 éves XVI. Benedek. Az olasz sajtó szerint a milánói érsek lehet utódja.

 
Lemondással ünnepel a pápa?
(Northfoto)

Szűk körben, a Vatikánban ünnepli hétfőn 85. születésnapját a pápa, aki az utóbbi évszázad legidősebb egyházfője lett. "Nem lesz rendkívüli ünneplés, XVI. Benedek családjával tölti születésnapját"- közölte az olasz sajtóval személyi titkára. Georg Gänswein hozzátette: maga az egyházfő kérte, hogy születésnapjáról különösebb ünneplés nélkül emlékezzenek meg.

A L'Osservatore Romano szentszéki napilap értesülései szerint XVI. Benedek születésnapját fivérével, a három évvel idősebb és szintén pap Georg Ratzingerrel tölti, aki a hét végén érkezett a Vatikánba. Rómában hagyománynak számít a mindenkori pápa születésnapi köszöntése: az emberek a vatikáni kapuknál adják át ajándékaikat, és nem ritka, hogy a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre nyíló ablaka alatt éneklik el, hogy "Boldog születésnapot!". Róma önkormányzata a Vatikánnal szomszédos Angyalvárból esti meglepetés-tűzijátékkal szokta köszönteni az egyházfőt. Az olasz napilapok sem feledkeztek meg XVI. Benedekről. A L'Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja vasárnapi címoldalán küldött jókívánságot a pápának, az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap "Boldog születésnapot, Josef!" címmel köszöntötte őt. Vasárnapi beszédében XVI. Benedek azt kérte a hívőktől: pápává választása hetedik évfordulóján imádkozzanak érte és azért, hogy az "Úr erőt adjon neki a rá bízott feladat elvégzésére".

Nyolcvanötödik születésnapján Joseph Ratzinger lemond a Szentszék vezetéséről - írta a minap a Libero és a Vatican Insider. Az okokat csak találgatják, de az utóbbi időben több olyan dokumentum látott napvilágot, amely a bíborosok közti konfliktusokról, a Vatikán tehetetlenségéről szólt. Ezek az ügyek állítólag olyannyira felőrölték a pápa erejét, hogy immár azt fontolgatja, kolostorba vonul vissza és vallásfilozófiai munkájának él. Utódjául a milánói érseket, Angelo Scolát szemelte ki. Őt javasolná a katolikus egyházfő személyéről döntő bíborosi testületnek.

A lemondásról szóló találgatásokat ugyanakkor gyengíti, hogy a Libanoni Köztársaság elnöksége és a helyi katolikus püspöki konferencia kommunikációs bizottsága húsvét vasárnapján bejelentette, hogy a pápa apostoli látogatást tesz a közel-keleti országban szeptember 14. és 16. között.

XVI. Benedek két éve már jelezte, önszántából lemond, ha „fizikailag, szellemileg vagy spirituálisan” alkalmatlannak érzi magát feladatai ellátására. Egy pápának joga, bizonyos esetekben kötelessége, hogy lemondjon tisztségéről – mondta az egyházfő egy könyvben. Akkor hozzátette, a lemondás kizárólag egy békés időszakban volna lehetséges, nem „futamodna meg” most, mikor az egyház a pedofilbotrányok miatt épp válságban van.

XVI. Benedek lenne több mint 700 év után az első pápa, aki önként lemond az egyház vezetéséről. 1294-ben V. Celesztin pápa volt az első és eddig az egyetlen katolikus vallási vezető, aki önként visszavonult. XVI. Benedeket hét éve választották pápává, miután hosszú betegség után 2005. április 2-án este 85 évesen meghalt II. János Pál, aki az egyházat huszonhét éven át vezette. Április 8-án a Szent Péter téren tartották a temetését, a szertartást Joseph Ratzinger (XVI. Benedek), akkor a bíborosi testület dékánjaként vezette, majd rá három napra megválasztották pápának.

Forrás: Hír24

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 4
Összes: 3089437
Hónap: 14304
Nap: 317