Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megoldódott a clintonville-i hangok rejtélye

         


Tegnap került a figyelem középpontjába egy kis, alig 4000 lakosú amerikai kisváros, a Wisconsin állambeli Clintonville. A lakosok furcsa, petárdadurrogtatásra emlékeztető zajokat észleltek már napok óta, és a hangok egyre nyugtalanítóbbak lettek. A házak ablakai beleremegtek a robajba, többen már az elköltözést is fontolgatták a településről. Több tévétársaság is kivonult a helyszínre, de egyiknek se sikerült rögzítenie a hangokat, tehát nem jelentkeztek ezek olyan sűrűn, mint ahogy azt a bulvár média beállította. Tegnap hajnali 5 óra magasságában jelezték az utolsó robajt, 25 telefonhívás érkezett be a rendőrséghez.

Tegnap délután gyűlést tartottak a településen, ahol a város polgármestere, Lisa Kuss, nyugtatta le a polgárokat. Többen úgy nyilatkoztak, hogy megnyugodtak a polgármester szavaitól, de jó lett volna valami konkrétumot megtudni a hangokról. A tegnapi nap folyamán a Ruekert & Mielke földvizsgáló cég szakemberei vonultak ki a helyszínre, különböző szeizmikus érzékelőkkel, és egyéb berendezésekkel.

Az első hírek rengeteg zajforrást kiejtettek. Így például kiesett a repülőtéri robaj, a katonai esemény, a bányászat, a gázfejtés (a környéken nincs gázmező), és a földrengés is. Először a cryoseism-nek nevezett jelenségre gyanakodtak. Ez a fagyrengés. Akkor következik be, ha a fagyott talaj hirtelen felreped, elpattan és ez apró földrengést generál. Wisconsin államból több ilyen fagyrengést is regisztráltak már így érthető volt, hogy erre gondoltak.

Ma reggelre kiderült, hogy nem fagyrengés volt az oka, hanem apró földrengések okozták a hangokat. Alig érzékelhető 1-1,5 magnitúdójú rengések pattantak ki a várostól nem messze. Ilyen mikrorengések mindenhol előfordulhatnak, még a geológiailag nem aktív területeken is, csak ott ezeket szinte nem is érzékelik. Ha például nagyvárosban történik, akkor az észlelő könnyedén azt hiheti, hogy egy nagyobb teherautó robogott el a ház előtt.
Az ok amiért mégis érzékelhették, és még robaj is követte a rengéseket, a város alatti földtani szerkezet volt. Ugyanis a város alatti gránit réteg eltérő minőségű a többi hasonló helyhez képest, ahol már mértek mikroföldrengést. A szakemberek megállapították, hogy a gránitréteg feltöredezik, elpattan a mikroföldrengések hatására, és ezt az elmozdulást lehet hangként érzékelni.

 

http://amindenit.blog.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 6
Összes: 3123911
Hónap: 15281
Nap: 583