Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nő vagy gép? Az új japán robot elmossa a határokat

„És elhiteti a föld lakosait a jelekkel, amelyek adatnak neki, hogy cselekedje a fenevad előtt; azt mondván a föld lakosainak, hogy csinálják meg a fenevad képét, aki fegyverrel megsebesíttetett, de megelevenedett. És adaték neki, hogy a fenevad képébe lelket adjon, hogy a fenevad képe szóljon is, és azt művelje, hogy mindazok, akik nem imádják a fenevad képét, megölessenek.” – Jelenések 13:14-15

Egyelőre nem tudjuk, hogy ez a kép, amit Dániel próféta „pusztító utálatosságnak” nevezett (Dániel 9:27), pontosan mi lesz, de láthatjuk, hogy az elkészítéséhez szükséges technológiai háttér rohamléptekkel fejlődik. Elképzelhető vajon, hogy ez a kép az Antikrisztus mesterséges intelligenciával felruházott kibernetikus megjelenítése legyen?

Forrás: Newsfeed.time.com

A hongkongi „Mozgásban lévő robotok 2012” elnevezésű expón a világ legkifinomultabb (és legszebb) robotjai keltek életre.

Képzeljünk el egy olyan világot, amiben robotok irányítják a közlekedést, robotok dolgoznak a gyárakban, robotok főzik az ebédet vagy takarítják a lakást. Lehet, hogy egy ilyen világ már nincs is olyan messze. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg ilyen világban szeretnénk-e élni.

Japánban a robotok szinte hétköznapi felszerelésnek számítanak és legújabb generációjuk igencsak megközelíti a gépeket és az embert elválasztó vonalat. Ezen a héten, első hongkongi látogatása alkalmával, a női Geminoid F android elbeszélgetett az expo látogatóival, énekelt, mosolygott és természetesen nagy sikert aratott. Készítője, a robotika gurujának számító japán Hiroshi Ishiguro, 65 viselkedéstípust programozott androidjába, aminek köszönhetően a Geminoid F jelenleg a világ legintelligensebb robotjának számít.

Ishiguro legutóbb 2006-ban került az újságok címoldalára, amikor a saját képmására készített Geminoid HI-1 androidot bemutatta a nyilvánosságnak. Úttörő munkájának köszönhetően a CNN szerint ő világ nyolc „legnagyobb zsenijének egyike, aki megváltoztatja életünket,” a BBC pedig dokumentumfilmet készített róla, „Ember-gép” (Man-Machine) címmel. Ishiguro szerint „F” (az új robot) elegánsabb és megközelíthetőbb, mint elődei.

 

A HI-1 és F közötti legnagyobb eltérés a robot viselkedését irányító működtető szerkezetek számában rejlik. HI-1 összesen 50 darab, míg F mindössze 12 ilyen szerkezettel rendelkezik, aminek köszönhetően a robot ára egymillió dollárról 110 ezer dollárra csökkent. Ishiguro reméli, hogy az alacsonyabb ár segíthet a robot széleskörű elterjedésében és népszerűségének növekedésében. A kutatók elektromos jelek segítségével emberi viselkedéseket programoztak a robotot vezérlő számítógépbe, amelyek lehetővé teszik, hogy az android mosolyogjon, grimaszokat vágjon, összeráncolja a szemöldökét, de azért egyelőre a szilikon bőrrel borított robot legtöbbször elég bamba arcot vág.

F ugyanakkor máris keményen dolgozik. Tavaly a tokiói művészeti fesztiválon lépett fel egy darabban, nemrégiben pedig az egyik tokiói áruházban pózolt a látogatóknak. Természetesen egyelőre nehéz megjósolni, mire fogják az emberek használni a robotokat a jövőben, de Ishiguro szerint a lehetséges alkalmazási területek száma végtelen. F-ből lehet manöken, helyettesítő tanár vagy hosztesz. „Most még nem tudjuk megjósolni mi mindenre használják majd az emberek a robotokat,” mondja Ishiguro. „Mi szolgáltatjuk a technológiát, de a felhasználást nem irányítjuk.”

Vajon egyszer a robotok barátainkká is válhatnak, netán belsőséges társak is lehetnek? Ishiguro szerint igen. Véleménye szerint a megfelelő technológiával az androidok képesek lesznek gondolkozni, színészkedni és ember módjára viselkedni.

„Mitől ember az ember?” – kérdezi. „Mondják meg nekem és én készítek róla egy másolatot.”

 

 

http://idokjelei.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 8
Összes: 3123133
Hónap: 15368
Nap: 427