Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lapacho tea

Lapacho tea


lapachoDél-Amerika indiánjai már évszázadok óta ismerik, és sokféle betegség kezelésére használják a magasra növõ, csodálatos virágokat hozó és akár 700 évig is élõ Lapacho-fa kérgét.Évente egy-kétszer szedik le a belül vörösesbarna kérget, melyet apróra reszelnek, s teaként fogyasztják. A fakéreg 40 éves kor után éri el a gyógyászati célra is alkalmas hatóanyag-koncentrációt. Csak 35-40 éve figyeltek fel a tudósok arra, hogy a perui és bolíviai inkák a növényi kivonatot nagyon eredményesen alkalmazzák gyulladások, ízületi panaszok és daganatok kezelésére.

 

Ezután megkezdõdtek az intenzív kutatások a hatásosság igazolására és a hatóanyagok kiderítésére.  

 

A Dél-Amerikában õshonos Pau d’ Arco vagy Ipe roxo, Lapacho, Taheebo néven ismert fa kérgének széles körben elterjedt használata miatt Brazíliában nemzeti jelképnek számít. Mintegy 100-féle fa tartozik a tabebuia fajok közé, ezek közül a Tabebuia impetiginosa a legismertebb. Az indiánok nyálkahártya- és bõrfekélyek, hasi panaszok, különféle daganatok, reumás, fájdalmak, asztma, fertõzések és legyengülés esetén alkalmazzák elõszeretettel.

 

 

Hogyan hat?

Az 1960-as években indított kutatások után többféle hatóanyagot is sikerült kimutatni a fakéregbõl. A fõ hatástani csoportba a naphto- és furano-naphtochinon nevû alkaloidok (lapachole és lapachone) tartoznak, de nagyobb adag flavonoid, izokumarin, kumarin, szaponin, iridoglikozid és fenolkarbonsav is található benne.
Viszonylag sok benne az ásványi anyag és a nyomelem: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel.

A hatóanyagok közös hatásának eredményeként a növény:
• Immunstimuláló: ez fõleg a chinonoknak (alkaloidoknak) köszönhetõ, melyek kis koncentrációban (nanogrammnyi adagban), azaz még teában is képesek aktiválni a fehérvérsejtek (granulociták és T-limfociták) takarító- (fagocita) funkcióját. Ezért könnyebb a betolakodó kórokozók és a rossz (daganatos) struktúrájú sejtek eltávolítása.
• Antibiotikus: segíti a szervezetet a baktériumok, vírusok és gombák legyõzésében.
• Fokozza a sejtek anyagcseréjét: különösen a májsejtek méregtelenítõ tevékenységét és a nyirokkal történõ salakanyagtranszportot fokozza.
• Daganatgátló: a Lapacho-alkaloidok (nanogrammnyi mennyiségben is) gátolják a daganatsejtek szaporodását. Ezenkívül az immunstimuláló hatásnak köszönhetõen javul a szervezet ellenálló ereje, a salaktalanító funkciók támogatásával pedig könnyebbé válik a kemoterápia mellékhatásainak leküzdése. Ezenkívül magas ásványianyag- és nyomelemtartalmának köszönhetõen elõsegíti a vérképzést, tehát a vérkép regenerálódását.
• Gyulladásgátló: ez a hatóanyagok antioxidáns (szabadgyök-fogó) tulajdonságával magyarázható. Csökkenti a sejtmembránok szétesését, és a belõlük keletkezõ gyulladáskeltõ prosztaglandinok szintjét.
• Fájdalomcsillapító: ez is a prosztaglandinok termelõdésének csökkenésére vezethetõ vissza.
• Fokozza a kiválasztást: serkenti a nyálkahártyák mirigyeinek nyákelválasztását, javítja a vizelet kiválásztását, a máj méregtelenítését, a nyirokkal történõ salakanyag-eltávolítást.

 

Mikor ajánljuk?

• Legyengült immunrendszer, gyulladások, visszatérõ fertõzések (bakteriális, vírusos, gombás), allergiák, asztma kezelésekor.
• Gyulladáscsökkentõként: ízületi, bél-, bõr-, légúti és húgyúti gyulladásoknál.
• Daganatos betegségeknél: kiegészítésül az immunrendszer erõsítésére, a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére.
• Anyagcsere-aktiválására: fogyókúrák kiegészítésére, cukorbetegségben, magas vérnyomás esetén.
• Salaktalanító kúrákhoz: a máj méregtelenítésének elõsegítésére, a nyirokrendszer salaktalanítására, a nehézfémek kiválasztására.
Hogyan használjuk?
1 liter vízhez forrás után 1 púpos evõkanálnyi fakérget adjunk, fõzzük 5 percig, majd hagyjuk 15-20 percig lefedve állni. Ha leszûrtük, kevés mézzel, gyümölcslével ízesíthetjük. Önmagában enyhén füstös, vaníliás aromájú. 6 hétig napi 1-1,5 litert igyunk meg, majd 4 hét szünet után ismételjük meg a kúrát.
Dr. Balaicza Erika

 

forrás: www.auranka.hu

 
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 12
Összes: 3046148
Hónap: 11048
Nap: 673