Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012 - Gigantikus bejegyzés

Vállalkozok a lehetetlenre: megpróbálom összefoglalni a 2012 világvégét, megvizsgálni az ezzel kapcsolatos hiteket és tévhiteket, mindezt amolyan Amindenit! blogos stílusban, azaz a lehető legtöbb állítást megcáfolni. A bejegyzés természetesen első sorban saját véleményemet fogja tükrözni, és nem egy amolyan „na most akkor én megmondom nektek a tutit” jellegű írás. Már most a legelején leszögezném: a világvégében nem hiszek, legalábbis nem abban a jellegűben, amit ezek a jóslatok elénk vetítenek. Abban egészen biztos vagyok, hogy jelenlegi pazarló, a Föld erőforrásait kizsákmányoló kapitalista világrend nem sokáig fogja húzni, de hogy mikor fog végletesen összeomlani azt nehéz lenne megmondani. Persze lehet, hogy nem is fog összeomlani, hanem szépen átalakul, bár ebben kevésbé hiszek. A lényeg, a lényeg, hogy most egy hosszabb bejegyzést olvashattok a 2012-es világvégével kapcsolatban. Jó szórakozást!

A maja naptár

A maja civilizáció eléggé fejlett matematikai és csillagászati ismeretekkel rendelkezett ahhoz, hogy naptárakat is készítsenek. Igen, jól olvastátok: naptárakat és itt nem csak arra kell, gondolni, hogy minden évben elkészítették a korrigált naptárat, hanem készítettek a szertartásoknak is naptárat, a kereskedelem részére, az uralkodóknak is stb.. Minden napnak volt védőszentje, és ártó istene is, felfogásuk szerint ezek tartották harmóniában a világot. Ha valakinek balszerencséje volt ráfoghatta az aznapi ártó isten ténykedésére, míg ha szerencséje volt akkor tudta, hogy a nap védőszentje rámosolygott. A majáknál mindent átitatott a vallás, sokkal jobban középpontban volt, mint azt gondolnánk.
Visszatérve a naptárakhoz, volt nekik egy ún. Hosszú Számítás naptáruk, amely ie. 355-ben készítettek, kezdeti dátuma pedig ie. 3114. augusztus 11-nek felelt meg, ez a maja naptárban pontosan a 0.0.0.0.0 kezdődátum. Ez ugyanolyan kezdőpont, mint nálunk, keresztényeknél Krisztus születése, amit 0-nak veszünk, más népeknél teljesen más az időszámítás kezdete. (Például az araboknál a „hidzsra”, ami 610-ben volt.)
Ennek a maja naptárnak, vagyis a Hosszú Számításnak 13.0.0.0.0 dátumnál, vagyis nálunk elvileg 2012. december 21-én ér véget.
Mi probléma? A maják a húszas számrendszert használták, velünk ellentétben, akik főleg a tízes számrendszert részesítik előnyben. Viszont minden számrendszer ugyanúgy működik, van egy maximális felvehető érték (tízesnél a 9-es, húszasnál a 19-es, stb.) amikor ezt átlépi ismét elölről vagyis 0-tól kezdődik. Nálunk sincs attól vége semminek, hogy 9-ig eljutunk, sőt! Végtelenségig el tudunk ezzel a 10 számmal számolni. Gondolom már fel is tűnt a hiba: 13.0.0.0.0, az még korántsem a húszas számrendszer vége tehát továbbfolytatódik, de még ha az is lenne, egyszerűen lenullázódna és átfordulna egy újabb Hosszú Számításba. Talán ez az, amit már sose fogunk megtudni, hiszen a maják már eltűntek, tudósaink meg szinte a sötétben tapogatóznak és próbálnak valami okosat mondani a pénzükért.
A világvége hívők szerint, 13.0.0.0.0 a Végítélet napja, tehát ekkor megszűnik az általunk ismert világ és ennyi. Kérdem én: egy naptár mégis, hogy függne össze a világvégével? Egyáltalán. Bármi, amit mi emberek alkottunk, hogy tudna összefüggésben állni a világvégével, egy olyan gigantikus eseménnyel, amit mi nem tudunk befolyásolni, és csak elszenvedői vagyunk? Az eddigi többszáz világvége jóslat egyike se teljesült, akkor miért pont ez lenne kivétel? Arról nem is beszélve, hogy egy ősi civilizáció mégis honnan tudhatta volna, hogy mi lesz 2012-ben?
A maják bármennyire is fejlettek voltak, de nem voltak tisztában például a dinoszauruszok kipusztulásának igazi okával, a szupernovák és a fekete lyukak veszélyével, stb. Ráadásul, akik jobban utána olvasnak a majáknak, tudják, hogy mint a legtöbb indián nép, ők is a körforgásban hittek. A sírokban a halottak mellé temették használati tárgyaikat, hogy a túlvilágban is hasznát vehessék. Úgy gondolták, hogy csak a földi, fizikai létezésük szűnik meg halálukkal, lelkük a túlvilágon továbbél. Fentebb írtam, hogy a maják mindennapjait is átitatta a vallás, ebből egyből következik a megállapítás: egy ilyen mentalitású népnél semmi sem indokolja azt, hogy világvége jóslatokkal riogassa saját magát vagy a későbbi civilizációkat.

Tehát már maga a naptár, mint eszköz is cáfolja a világvége-elméletet, a maják mentalitását ismerve pedig még biztosabbak lehetünk, hogy nem történik semmi. Na de nézzük tovább, mert egy jó cikkíró több szempontot is figyelembe vesz.

Világvége
A világvége hívők sem homogének, két részre osztódtak. Az egyik csoport azt állítja, hogy 2012. december 21-én egy (vagy több) gigantikus katasztrófa következtében a Föld elpusztul. A másik csoport szerint, pedig 2012. december 21-én elsősorban spirituális megtisztulás, gondolkodásmódbeli váltás történik, bár ha jobban utána olvasunk ez is ugyanolyan badarság, mint a katasztrófák. A bevezetőmben úgy tűnhetett, hogy én ez utóbbiban hiszek. Nos, én egyik világvége elméletben sem hiszek, ez elsősorban saját, személyes meglátás és semmi köze nincs 2012-höz. Fentebb írtam, hogy szerintem ez a társadalmi felfogás nem tartható fent sokáig, de hogy mikor lesz vége, azt nem lehet megmondani.
Nézzük meg az első csoportot! Mivel riogatnak minket?

2012 – katasztrófák sorozata

Tulajdonképpen mindenféle „kreativitást” mellőznek azok az állítások, melyek szerint több katasztrófa egyszerre fogja sújtani Földünket. Földrengések, cunamik, vulkánkitörések, meteorzápor. Mi az érdekes? Mind a négy olyan esemény, amivel az írást használó civilizáció és jelenlegi modern társadalmunk már találkozott. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem a világ lett rosszabb, csak a sajtó lett jobb. Újabban már minden apró földrengésről tudósítanak a híradók, de azt is olyan drámával, mintha minimum egy 9-es földrengés lett volna. A cunami veszélyre pedig alig 7 éve figyelünk jobban, az ominózus 2004. december 26-i indonéziai katasztrófa óta. Előtte bár voltak feljegyzések, de senki sem figyelt rájuk ennyire. Ugyanez mondható el a meteorokra és a vulkánokra is. Soha ennyi teleszkóp nem pásztázta az eget veszélyes objektumokat keresve, és ma már szinte minden vulkán be van drótozva, hogy a legapróbb gyanús jelre is elkezdjék az evakuációt. Ezekre mind azért van szükségünk, mert rengetegen élnek ezekben a veszélyzónákban, többen, mint eddig bármikor. Jobban féltjük értékeinket, és saját magunkat is. Korábban ez nem nagyon jelentett problémát.
Ezzel a tézissel az alapvető probléma az, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy hirtelen minden katasztrófa egyszerre zúduljon a Földre. Arról nem is beszélve, hogy Földünk évmilliókkal ezelőtt vulkanikusan sokkal aktívabb volt, azóta sokat csillapodott. Emberi léptékkel nézve kicsi a valószínűsége annak, hogy egy ugyanolyan esemény bekövetkezzen, mint ami a perm végén történt. Ekkor tört ki egy szupervulkán, amiből több évig hömpölygött a magma, és hatalmas, Oroszországnyi területen terült el a forró láva. Jelenleg a Yellowstone Nemzeti Park alatt található egy szupervulkán, aminek kitörése hamarosan esedékes. Az ilyen szavak láttán szokott általában meghűlni az emberekben a vér, de aggodalomra semmi ok. A hamarosan alatt itt ezer, tízezer éveket kell érteni, és ha belegondolunk abba, hogy az elmúlt ezer évben mennyi minden történt, rájövünk, hogy ez emberi léptékkel számítva óriási idő. Itt jön megint a sajtó szerepe: ugyanis a cikkek többségében leírják, hogy ha ez a vulkán ma kitörne, akkor ez meg ez történne. Ez azonban pusztán hatásvadászat, semmi más. Ezért nem szerettem a Spektrum vagy a National Geographic egyes sorozatait sem.
Na de nagyon elkalandoztam, tehát kicsi az esélye annak, hogy katasztrófák tömkelege irtsa ki az emberiséget. Sok helyen olvastam, hogy domino-effektus lépne fel, tehát valahol kitörne egy vulkán, vagy lenne egy nagyobb földrengés és az több másik folyamatot is beindítana, azok újabbakat és így tovább, amolyan láncreakciószerűen. Ezzel az a gond, hogy az emberiség előtt sokkal nagyobb katasztrófák is voltak, mint amiket feljegyeztünk, és azok sem indítottak be ilyen folyamatokat. Természetesen következmények vannak: a vulkánkitörésből származó hamu eltakarja a napot, egy vulkánkitörés földrengéssel is járhat vagy akár cunamival is, de az, hogy a bolygó egyik végén kitört vulkán egy tőle több ezer kilométerre lévő vulkánt is aktiváljon ez elképzelhetetlen. Ha ez így lenne, akkor bizony a földi élet soha nem alakulhatott volna ki.

2012 – Nibiru

Egy másik elképzelés szerint egy 10. bolygó, a PlanetX vagy más néven a Nibiru olyan közel lesz a Földhöz, hogy annak pólusa megváltozik, és emiatt ismét csak gigantikus katasztrófák fognak bekövetkezni. Ebben az egyetlen mondatban rengeteg dolgot kell megvizsgálnunk.
Gondolom már mindenki kívülről fújja, hogy a Naprendszer peremén valamerre van egy bolygó, melynek elnyúlt ellipszis pályája van, melynek egyik gyújtópontjában a Napunk áll, a másik pedig valahol nagyon messze van. A Nibiru 23-szor akkora, mint a Földünk, hatalmas gravitációja van, még a keringési idejét is tudják: 3500-3700 évente kerül Nap közelbe (ahány forrást olvastam annyi számot láttam), sőt még a színét is tudják: vörös.
A Nibiru-ról állítólag először a sumérok írtak agyagtábláikon, majd Percival Lowell és William Pickering sejtette, hogy kell lenni még bolygónak a Naprendszerben. Aztán pedig 1983-ban a NASA jelentette be, hogy megtalálta a Planet-X-et, de pár héttel később, a pontosabb mérések és megfigyelések után kiderült, hogy vaklárma volt, azonban azóta is él a Nibiru hit.
Az egyik oldalon olvastam, hogy a sumérok már feljegyezték, hogy időszámításunk előtt 200-ban volt utoljára Földközelben a Nibiru. Tehát a Nibiru hívők szerint az óriási vörös bolygó pólusváltást, katasztrófákat és világvégét hoz, ezért érdekes az ie. 200 dátum. Aki kicsit is jártas a történelemben az tudja, hogy ez bizony még az ókor, és furcsa mód ezt a világvégét az akkori emberek is túléltek. A Wikipédia szerint ezek az események voltak a Földön:
- Római consulok: P. Sulpicius Galba Maximus és C. Aurelius Cotta
- római követség Hellaszban és keleten
- kitör a második makedón háború V. Philipposz ellen (i. e. 197-ig)
- Sulpicius consul Illíriába utazik
Sehol egy hatalmas, tömeges kihalás vagy bármi egyéb katasztrófa. Érdekes, nem? Ráadásul, ha időszámításunk előtt 200-ban volt utoljára látható, akkor miért kellene aggódni 2012-ben, hiszen akkor még nagyon messze van a bolygó, mert 3300, 3500 körül lenne megint Föld közelben, tehát még lenne több, mint ezer évünk, ha létezne!
Számomra az is érdekes, hogy Percival Lowell-t is belekeverték a Nibiru-ügybe. Tény, hogy Lowell és társa sejtették, hogy van még bolygó a Naprendszerben, de Lowell 1916-ban meghalt! A Plútót pedig csak 1930-ban fedezték fel, tehát Lowell nem a tizedik bolygó után kutatott, hanem a Plútó után, bár akkor ezt még nem tudhatta.
Aztán pedig nézzük meg magát a Nibirut! 23-szor akkora, mint a Földünk, írják. A Föld egyenlítői átmérője 12 756km. Naprendszerünk legnagyobb bolygójának, a Jupiternek, ugyanez az értéke: 293 388km, vagyis 11-szer nagyobb, mint a Föld. Ez azt jelentené, hogy a Nibiru még a Jupiternél is több mint kétszer nagyobb. Ez nemhogy a Földre, de minden bolygóra komoly gravitációs hatást fejtene ki a Naprendszerünkben, hát még akkor ha ez valóban belépne a Naprendszerbe, és Föld közelbe kerülne. A baj az, hogy ha a Nibiru tényleg létezne, a Naprendszer születése óta, akkor én most nem írnám ezt a bejegyzést, ugyanis egy ekkora objektum minden bizonnyal magába szippantotta volna teljes belső Naprendszert (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars), sőt talán az év milliók alatt a Jupiterrel és a Szaturnusszal is közelebbi kapcsolatot alakított volna ki.
Ha pedig tényleg akkora lenne, mint amekkorának írják, és jövőre meg kellene érkeznie a Földhöz, akkor azt már szabad szemmel is jól látnánk.
Amit a sumérok láthattak, az legfeljebb a Mars lehetett, vagy pedig (ha feltételezzük, hogy tényleg van egy 10. bolygó) egy nem 23-szor, hanem maximum Föld-méretű bolygó lehetett. A sumérok sem tekinthetők azonban hiteles forrásnak. Egy ősi néppel van dolgunk és ahol Nibiru-ról írnak az nem más, mint egy eposz, amit nagyon erősen kiszíneztek az idők alatt.
Ami még érdekes az a bolygó színe: vörös. Ez egy nagyon intenzív és rengeteg jelentéssel bíró szín, és nem véletlen, hogy a vörös és bolygó a katasztrófákat juttatja az emberek eszébe. A Mars sem véletlenül a háború istenéről kapta a nevét.
Olvastam olyat is, hogy a Nibirun élet van, és biztos földönkívüliek lakják. A probléma ezzel csak az, hogy egy ilyen pályájú bolygón maximum baktériumok élhetnek meg. Gondoljunk csak bele! Több, mint 3500 éven keresztül a Naptól távol kering, hogy aztán egy nagyon rövid ideig (pár hónap, esetleg egy év, erről semmit nem tudunk) élvezhesse a Nap melegét. Még ha légköre is van, akkor se tud annyi hőt tárolni, hogy ne hűljön ki és fagyjon meg, ráadásul a gravitáció és a nyomás a felszínén óriási lehet, ha nagyobb, mint a Jupiter, és azon sincs élet, akkor ezen hogy lehetne?
Azt hiszem rendesen kiveséztem a Nibirut, nézzük tovább! A tézis szerint pólusváltás következik be, aminek következtében globális katasztrófák következnek be. Az globális katasztrófákat már megcáfoltam, a pólusváltásról pedig csak annyit, hogy ez „gyakori” jelenség a Föld életében. Az óceánfenéken lévő megszilárdult, vastartalmú magmák, de még az ősi kerámia edények is tökéletesen mutatják a Föld észak-déli pólusának vándorlását és cserélődését. A tudósok nem tudják pontosan, hogy mikor fognak ismét megfordulni a Föld mágneses pólusai, de itt is elmondható, hogy még van pár ezer évünk addig, míg ez bekövetkezik. Ha be is következne, akkor se lenne világvége. Bár tény, hogy a Föld mágneses mezeje most kicsit gyengébb, mint korábban, ezt több tudós is a pólusváltás előszelének gondolja, de tudjuk, hogy a természet nem siet, így lehet, hogy ez az állapot még sokáig így marad, vagy éppen csak egy átmeneti állapotról van szó és pár évtizeden belül ismét visszaerősödik.
Egyébként nekem ez a legnagyobb bajom a mai tudósokkal: nagyjából 50 éve annak, hogy komolyabban kutatják a Földünket és a világűrt. Sok mindent még nem is ismernek, vagy csak az utóbbi 10-20 évben lett előttük világos, és lényegében most minden egyes apró változásra felszisszennek, és világvége riadót fújnak. 50 év, vagy 10-20 év, a Föld életében semmi. Lehet, hogy ezeknek, a változásoknak a nagy százaléka teljesen normális, és a történelem során ez már többször lejátszódott úgy, hogy nem is tudtunk róla és mégis itt vagyunk.
Amitől sokan tartanak, hogy a NASA 2010-2012-re intenzív naptevékenységet jósolt előre, és ezt sokan úgy értelmezték, hogy akkor 2012-ben egy akkora napkitörés fog bekövetkezni, amely végletesen elgyengíti a Föld mágneses mezejét, a nagysebességű részecskék pedig egyenesen ránk zúdulnak, ezzel pedig a halálunkat okozzák. Aztán a tavalyi esztendőben mindenki döbbenten állt, mikor a várva várt naptevékenység csak nem óhajtott beindulni. Azóta több kisebb, nagyobb napkitörés is volt már, de komoly károkat, fennakadásokat nem okoztak, csak pár nagyon szép sarkifényt. Ráadásul a NASA is állítja, hogy bármennyire is aktív lesz a naptevékenység, az a korábban jósoltnál gyengébb lesz és nem lesz elég ahhoz, hogy felcserélje a pólusokat, vagy éppen globális katasztrófához vezessen. Azonban figyelmeztetnek rá, hogy elképzelhető, hogy a telekommunikációban és az áramellátásban fennakadások lehetnek, de lényegében ez napkitörés nélkül is gyakori esemény a szolgáltatóknál.

2012 – Elenin
Szintén a 2012-es világvégével van összefüggésben az Elenin nevű üstökös. A világvégehívők szerint az Elenin üstökös egy barna törpe (sokan a Nibiruval azonosítják) egyik kísérője, melynek megjelenése a 2012-es világvége előszele. A Földhöz legközelebb október 16 és október 20 között lesz. Egyesek szentül meg vannak győződve, hogy ekkor politikai konfliktusok lesznek, a jelenlegi földi intézmények és gazdasági rendszerek egyszerűen összeomlanak és megkezdődik az átalakulás, a belépés az Új Világrendbe. Nem meglepő, hogy egy üstököshöz ilyen eseményeket kapcsolunk: több üstökös is indított már el háborút, amolyan égi jelként értelmezték az uralkodók, vagy hoztak meg fontosabb döntéseket. Ezt nem az üstökös okozza, hanem mi, emberek. Az Elenin (vagy más néven a C/2010 X1 jelű égitest) 64-72 millió kilométerre fog „elhúzni” a Földtől az eddigi számítások alapján, tehát még a veszélyesnek mondható Föld-Hold távolság felénél is messzebb fog áthaladni a belső Naprendszeren. Gravitációs hatása minden bizonnyal nem lesz, és látni is csak távcsővel lehet majd. Ennek ellenére rengeteg helyen olvasni, hogy az Elenin meglöki a Földet, megállítja a forgását, felcseréli a pólusokat, stb.
Hivatalos NASA forrásból olvastam, hogy az sem igaz, hogy az Eleninnek köze lenne a chilei vagy a japán földrengésekhez: sokan, akik magukat NASA tudósnak adják ki, valójában nem is azok.

2012 – Galaktikus együttállás

Az 1980-as években John Major Jenkins a galaktikus együttállás elméletével rukkolt elő. Szerinte a maják, naptárukat a Tejútrendszer ún. Fekete Hasadék vagy Nagy Hasadék (maja nyelven Xibalbabe, Fekete Út) porfelhőjének megfigyelésére alapozták. A galaktikus együttállás azt jelenti, hogy a Fekete Hasadék és az ekliptika (a Nap és a Naprendszer keringési pályájának síkja) metszi egymást, vagyis a Tejútrendszer közepe, a Nap és a Föld egyvonalban állnak. Ez az állapot a majáknál különösen fontos szerepet játszott. Jenkins szerint a maják várták ezt az együttállást, mert spirituális megtisztulást, egyfajta spirituális szintlépést vártak ettől.
Ezzel az elmélettel rengeteg probléma van. Eleve ott kezdődik, hogy ez egy ember elmélete. Szándékosan írtam úgy, hogy „Jenkins szerint”, ugyanis neki se volt bizonyítéka semmire. Lehet, hogy a maják nem is várták ezt az együttállást, lehet nem is számoltak vele, csak feltűnt nekik, hogy a Tejútrendszerben van egy sötétebb sáv.
A másik probléma az, hogy egyik világvégével foglalkozó oldalon azt olvasom, hogy az együttállás a spirituális megtisztulást, a szintlépést fogja okozni, míg máshol óriási katasztrófákat. Most akkor döntsék már el, hogy mit is okoz ez, nem? A katasztrófahívők szerint a gravitációk összeadódnak és emiatt következnek be majd az emberiséget kiirtó események, ez azonban elég nagy badarság, hiszen amikor a Nap, a Hold és a Föld együttáll (nap- és holdfogyatkozáskor), akkor sincs világvége, pedig ezek sokkal közelebb vannak hozzánk, mint a Tejútrendszer közepe, és gyakrabban is következik be.
A harmadik probléma pedig, hogy 1998-ban sokkal tökéletesebb volt a galaktikus együttállás, mint majd 2012. decemberében lesz. Azt is túléltük, ezt is túl fogjuk.

2012 - Tudatváltás

Azt hiszem a katasztrófahívők összes tézisét megvizsgáltam, most jöhetnek a spirituális megtisztulásban hívők. Ők sincsenek sokkal jobb helyzetben, mint a másik tábor. Állításuk szerint egy gondolkodásmódbeli váltás történik, és eljön az Új Világrend. Azt mondom, hogy ez még tetszene is, ha nem lenne átszőve olyan badarságokkal, mint például, hogy fizikailag is átalakulunk, amolyan szellemek leszünk, csillogni fogunk (remélem nem úgy, mint az Alkonyat vámpírjai…) és ehhez hasonló dolgok. Ez a mondat is önmagában ellentmondás: „Az emberiség felismeri a spiritualitás erejét, kilép a materializmusból, és megérti végre, hogy az idő nem lineáris, hanem ciklikus, és a fizikai univerzum része, nem a szellemié.”. Az addig rendben van, hogy megértjük, hogy ciklikus az idő és nem lineáris (ez sem újdonság, van ilyen felfogás). Azonban ezt nem tudom értelmezni: „(...) kilép a materializmusból (...) a fizikai univerzum része, nem a szellemié”. Ha spirituális átalakulás történik, főleg úgy, hogy kilépünk a materializmusból, vagyis az anyagelvűségből, akkor miért a fizikai (ami ugye a materializmus egyik alapköve) univerzum részei leszünk és miért nem a szellemié?
Azt mondom, hogy részben egyet értük velük (ugye fentebb már többször is leírtam, hogy miért), de hogy ez pont 2012. december 21-én történne meg, azt még akkor se fogom elhinni, ha megkötöznek és kínoznak.

Remélem kellően körbejártam a témát, és most már nem vagyok hajlandó ezzel többet foglalkozni, aki még ezek után is hisz a 2012-es nagyvilágvégében, annak lelke rajta, bár igazából nem téríteni akarok ezzel az írásommal, nincsenek illúzióim.

 

 

http://amindenit.blog.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 9
Összes: 3123156
Hónap: 15369
Nap: 436