A fahéj
A fahéj, mint népi gyógymód
Használjátok egészséggel!
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 2003-ban
kezdeményezett kutatást a fahéj és 2-es típusú cukorbetegség, illetve a
koleszterin szint kapcsolatának feltárására. A vizsgálat nem várt sikert
hozott a betegek életében.
A 40 napon át rendszeres fahéj tartalmú tabletta szedésének köszönhetően a
vérben lévő triglicerid és a glükóz, illetve a káros LDL koleszterin szint
egyaránt közel 30 százalékkal csökkent a résztvevők körében.
A fahéj tartalmaz antioxidánsokat. Azonban nincs elegendő bizonyíték annak
alátámasztására, hogy nagy dózisú fahéj fogyasztásával olyan kedvező hatást
érhetnénk el, mint például a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelem.
A fahéj segíti a vírusok, baktériumok és gombák elpusztítását.
Alkalmazásával azonban megfontoltan kell bánnunk, mivel testünkön kívül és
szervezetünkön belül is számos baktérium él egymással harmóniában, egészségünket őrizve. Ezeket, vagyis a jó, és rossz baktériumokat egyaránt kiirtva természetes egyensúlyunk felborulna, s ez betegségek kialakulásához vezetne. Gondoljunk csak a bélszakaszban élő hasznos baktériumokra, melyek immunrendszerünk megfelelő működését is segítik.
Kétségtelen tehát, hogy a fahéjban található, hatóanyagok segítik egészségünk megőrzését, azonban a pontos részletek feltárásához további vizsgálatok szükségesek. A fahéj hatását befolyásolhatja például az adott növény összetétele, melyből a gyógyszer készül, s ezt a termőhelytől kezdődően számos egyéb tényező is meghatározhatja.
Az amerikai National Center for Complementary and Alternative Medicine
(NCCAM) szervezet törekvései közt szerepel, hogy a hatóanyagok pontos besorolást nyerjenek, s a természetes gyógymódok palettája tovább bővülhessen. A fahéj egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatához tehát számos további kutatás szükséges.
A kanadai World News hetilap egyik számában jegyzéket készített azokról a
betegségekről, amelyek mézzel és fahéjjal kezelhetők. Többek között
felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé,
munkabíróvá tesz...
Szívbetegség:
A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.
Artritisz:
Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg
vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A krónikus
artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.
Hólyagfertőzés:
Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat.
Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.
Fogfájás:
Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor
tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.
Koleszterinszint:
Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen öszsze 2 dl
forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet.
Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint
lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint
emelkedését.
Megfázás:
Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy
kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a
krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.
Gyomorpanaszok:
A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.
Az immunrendszer erősítése:
A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a
szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas
van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.
Nehéz gyomor:
Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott
termelődését.
Nátha:
Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz,
amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.
Pattanás:
Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje
be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a
műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.
Bőrfertőzés:
A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden
formáját.
Fogyás:
Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt
igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt
a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír
lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.
Krónikus fáradtság:
A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat
fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra
körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet
vitalitása.