Erőt ad és méregtelenít: a retek
A friss, zsenge retek megjelenése a piacokon már hamisítatlanul a tavasz közeledtét jelzi. Kissé csípős íze miatt azonban sokan nem kedvelik, pedig érdemes beiktatni étkezésünkbe.
Hogyan segíti egészségünket?
A retek igen gazdag C-vitaminban, nagyban hozzájárul ellenálló képességünk megtartásához. Javítja az emésztőrendszer működését, így kiváló kísérője lehet tisztítókúráknak. Vesetisztító, étvágygerjesztő hatása is ismert, gombaölő, antibakteriális, ezért kiválóan alkalmas a cseppfertőzések és a megfázás elkerülésére.A piros szín erőt ad!
A piros többek között az élet, az életerő színe. Stimulálja szervezetünket, javítja vérkeringésünket. Piros ételek fogyasztásakor sokkal energikusabbak vagyunk, élettel töltik meg szervezetünket. Segít a feltöltődésben, és céljaink elérésére ösztönöz ez a szín.A retek már márciustól megjelenik a piacokon. Elsősorban nyersen fogyasztjuk, de érdemes párolva is kipróbálni, íze így már kevésbé jellegzetes. Ízelítőként próbálják ki receptünket!
Tengeri halfilé vajretekkel és kurkumás párolt árpagyönggyel Elkészítési idő: 45-50 perc
Hozzávalók 4 személyre: A halhoz: 5 dkg vaj vagy szűz olívaolaj 5-6 kisebb vajretek cikkekre vágva 3-4 szál újhagyma apróra vágva 2 szelet citrom 50 dkg filézett fehér húsú hal nagyobb kockákra vágva bazsalikom só, fehér bors 1,5 dl tejszín vagy zabtejszín 1 dl száraz fehérbor 1 púpozott kávéskanál keményítő Az árpához: 20 dkg árpagyöngy 2 evőkanál szűz olívaolaj 0,5 dl víz kurkuma só
Az árpagyöngyöt néhányszor átöblítjük, majd az olajos, sós, kurkumás vízben lassú tűzön - időnként kevergetve - 35-40 perc alatt készre pároljuk. Közben a vajon 7-8 percig pároljuk a retket, a hagymát és a citromszeleteket, majd hozzáadjuk a halat és a fűszereket. Újabb 7-8 perc múlva felöntjük tejszínnel, és a borban elkevert keményítővel kicsit besűrítjük. Forraljuk még néhány percig, míg elkészül.
Laktózérzékenyeknek és cukorbetegeknek is ajánlott.
Zsupos Ildikó
Ízek és Érzések http://www.hazipatika.com