Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erőt ad és méregtelenít: a retek

A friss, zsenge retek megjelenése a piacokon már hamisítatlanul a tavasz közeledtét jelzi. Kissé csípős íze miatt azonban sokan nem kedvelik, pedig érdemes beiktatni étkezésünkbe.

A retek a káposztafélék családjába tartozik, már az ókorban is termesztették. Csípős íze és illata a hagymafélék rokon illóolajától származik, emiatt sokan nem kedvelik. Tavaszi és őszi fajtája ismert.

Hogyan segíti egészségünket?

A retek igen gazdag C-vitaminban, nagyban hozzájárul ellenálló képességünk megtartásához. Javítja az emésztőrendszer működését, így kiváló kísérője lehet tisztítókúráknak. Vesetisztító, étvágygerjesztő hatása is ismert, gombaölő, antibakteriális, ezért kiválóan alkalmas a cseppfertőzések és a megfázás elkerülésére.

A piros szín erőt ad!

A piros többek között az élet, az életerő színe. Stimulálja szervezetünket, javítja vérkeringésünket. Piros ételek fogyasztásakor sokkal energikusabbak vagyunk, élettel töltik meg szervezetünket. Segít a feltöltődésben, és céljaink elérésére ösztönöz ez a szín.

A retek már márciustól megjelenik a piacokon. Elsősorban nyersen fogyasztjuk, de érdemes párolva is kipróbálni, íze így már kevésbé jellegzetes. Ízelítőként próbálják ki receptünket!

Tengeri halfilé vajretekkel és kurkumás párolt árpagyönggyel Elkészítési idő: 45-50 perc

Hozzávalók 4 személyre: A halhoz: 5 dkg vaj vagy szűz olívaolaj 5-6 kisebb vajretek cikkekre vágva 3-4 szál újhagyma apróra vágva 2 szelet citrom 50 dkg filézett fehér húsú hal nagyobb kockákra vágva bazsalikom só, fehér bors 1,5 dl tejszín vagy zabtejszín 1 dl száraz fehérbor 1 púpozott kávéskanál keményítő Az árpához: 20 dkg árpagyöngy 2 evőkanál szűz olívaolaj 0,5 dl víz kurkuma só

Az árpagyöngyöt néhányszor átöblítjük, majd az olajos, sós, kurkumás vízben lassú tűzön - időnként kevergetve - 35-40 perc alatt készre pároljuk. Közben a vajon 7-8 percig pároljuk a retket, a hagymát és a citromszeleteket, majd hozzáadjuk a halat és a fűszereket. Újabb 7-8 perc múlva felöntjük tejszínnel, és a borban elkevert keményítővel kicsit besűrítjük. Forraljuk még néhány percig, míg elkészül.

Laktózérzékenyeknek és cukorbetegeknek is ajánlott.

 

Zsupos Ildikó

 Ízek és Érzések http://www.hazipatika.com

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 9
Összes: 3175692
Hónap: 37008
Nap: 605