Licsi: különleges és finom
Az ízletes licsit hívják licsiszilvának vagy kínai ikerszilvának is. Bárhogy is nevezzük, a lényeg az, hogy a licsi rendkívül egészséges gyümölcs. Kiváló zamata mellett figyelmet érdemel magas C-vitamin tartalma is.
Ismerjük meg!

Miért jó?
A licsinek magas a C- vitamintartalma, de B1 vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is.Ott, ahol a licsi honos, termését, levelét, kérgét, sőt még a gyökerét is használják gyógyászati célokra.
Hogyan fogyasszuk?
A licsit többféleképpen fogyasztják. Nyersen ugyan úgy, mint befőttként, de egyes országokban szárítva is tálalják. Természetesen nyersen a legízletesebb. Az érett termés húsához a héj felfejtésével jutnak. A termés húsa ideális fagylaltok, szirupok, ízesítésére.A hámozott és kimagozott licsi jól illeszkedik salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez.
Termőterületén sok helyen párolják és aszalva is rendkívül népszerű. Kelet-Ázsiában zselét, jégkrémet és más édesipari terméket állítanak elő belőle, sőt több helyen ízletes levéből licsibort vagy likőrt készítenek.
Kínában a gyümölcsöt gyógyítási célokra is hasznosítják, mivel állítólag jó hatással van a bélműködésre és húsa fájdalomcsillapító hatású. A termésből készített tea állítólag jó hasmenés ellen, de ez szintén nem bizonyított.
Tippek - tanácsok
Ha friss licsit vásárolunk, akkor hűtőbe helyezve körülbelül 1 hétig áll el, majd elveszti színét és ízletes zamatát.Érdekesség
Meg lehet próbálni a licsi magjának elültetését, de nagy terméshozamra jó néhány évtizedig ne számítsunk. A hozzáértő licsitermesztők inkább az ún. légbujtásos szaporítást alkalmazzák, így lényegesen hamarabb termőre fordulnak az ültetvények.Írásos emlékek vannak arról, hogy i.e. 200-ban Kao Tsu kínai császár szárított licsit kapott, majd több mint fél évszázaddal később Wu Ti, az új császár pedig nagy figyelmet fordított termesztésére. Su Tung-po kínai költő "ódákat zengett" a gyümölcsről, annak jótékony hatásairól.