Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Testet kigyúrták és visszahozták

A Testet kigyúrták és visszahozták

Több mint három év után újra Budapestre érkezett az emberi testet különleges preparálási technikával bemutató kiállítás, a The Human Body. A szervezet működését szemléltető tárlatot a sok újdonság miatt azoknak is érdemes megtekinteniük, akik korábban már látták a bemutatót.

A félhomályos első terembe belépve először az emberi csontvázat vehetjük szemügyre. A későbbi igazán érdekes és talán egyeseket sokkoló vagy taszító kipreparált egész emberi testekből itt még csak egy műgyantába öntött metszetsorozaton - amely úgy néz ki, mintha egy CT-felvétel elevenedne meg - kapunk ízelítőt. A teljes csontvázon kívül az egyes ízületeket is közelről megszemlélhetjük. A leghatásosabb talán az emberi test legkisebb csontjainak, a hallócsontoknak (kalapács, üllő, kengyel) bemutatása egy pici tárolódobozban.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Emberi fej metszete

A kiállítás java az emeleten helyezkedik el. Itt már számos különleges eljárással, úgynevezett plasztinációval tartósított és különböző mozdulatokba (röplabdázás, kosarazás, sőt zenekarvezénylés) beállított izmokig vagy még lejjebb "csupaszított" embereket láthatunk. A plasztináció lényege, hogy az emberi szöveteket alkotó sejteket folyékony szilikonnal töltik fel, így a szövetek megőrzik eredeti rugalmasságukat és állagukat. Ezáltal lehetőség nyílik a test minden egyes alkotóelemét - a csontokat, izmokat, idegeket, véredényeket és szerveket - valósághű állapotban bemutatni. Ez hosszú, aprólékos munkát igénylő folyamat, egyes teljes alakos kiállított preparátumok elkészítése évekbe telik. Az eljárás során a testekkel, testrészekkel a szakemberek maximális figyelemmel, óvatossággal és tisztelettel bánnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Női test metszete (bal és jobb oldal szembefordítva)

A kilenc termet végigjárva megismerkedhetünk az emberi test egyes szervrendszereivel, a légzőszervektől, a keringési rendszeren át a kiválasztó szervekig. A plasztináció sokat fejlődött az utóbbi pár évben, így a kiállított preparátumok élénkebb színűek (bár a legtöbb preparátumnál most sem használnak semmilyen mesterséges színezést), mint a korábbi bemutatón. A kiállítás ezenkívül átgondoltabban rendezett, bőségesebb, mint a korábbi volt, és három eddig nem látott galériával egészült ki.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Felszeletelt emberi test (nő)

A preparált emberi testek látványa egyáltalán nem taszító. Inkább viaszszobrokra emlékeztetnek, semmint hús-vér emberekre, részletességük viszont minden műanyagból készített szemléltetőeszközt felülmúl. A kiállítás biológia, orvostudomány iránt érdeklődő tanároknak, diákoknak kötelező darab. De a bő, két nyelvű (magyar és angol) információs anyagnak köszönhetően minden emberi test anatómiája és működése iránt érdeklődő ember számára érdekes program lehet, ahol akár órákat is el lehet tölteni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A dohányzástól kormos tüdő

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egészséges tüdő

A kiállítás helye a Váci1 Üzletház (Váci utca - Vörösmarty tér sarok) a volt Budapesti Értéktőzsde épületében. Látogatható vasárnaptól csütörtökig 10-19 óráig, pénteken és szombaton 10-21 óráig. Az utolsó látogatókat egy órával a záróra előtt engedik be. Bővebb információk a kiállítás honlapján.

http://www.origo.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 12
Összes: 2787124
Hónap: 20326
Nap: 683