Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Armageddon: pajzzsal védenék a Földet

Armageddon: pajzzsal védenék a Földet

NEOShield névre hallgat az a német kezdeményezésű projekt, amely a kóbor aszteroidák becsapódása ellen védené a Földet. Bár az ilyen események nagyon ritkák, egy is elég lenne az emberi civilizáció elpusztításához.

A Német Űrügynökség által ezen a héten elindított nemzetközi projekt európai, amerikai és orosz szakértők segítségét is igénybe veszi, a finanszírozás nagy részét az Európai Unió adja - számol be a BBC News. Bár a Földet eltaláló és katasztrófát okozó égi objektumok a spekulatív fikciók kedvenc témái, maga a veszély egyáltalán nem fiktív. Gépkocsi méretű objektumok évente lépnek be a Föld légkörébe, elégésük közben látványos tűzijátékot produkálva, ám mintegy 2 ezer évente focipálya méretű objektumok is érkeznek, amelyek immár elérik a Föld felszínét, jelentős helyi károkat okozva. Lényegesen ritkábban, millió évente ütközünk össze kilométer átmérőjű égitestekkel - ám egyetlen ilyen eset is elegendő lehet a földi civilizáció elpusztításához.

Az ekkora méretű Föld közeli égitestek túlnyomó többségét már felfedeztük, és egyikük sincs ütközőpályán, ám a második kategóriába tartozó, száz méter és egy kilométer átmérő közötti objektumok észlelése jóval nehezebb, márpedig ezek is jelentős kárt okozhatnak. A NEOShield elsődleges feladata az ilyen esetek megakadályozása lenne.

A munka első része a lehetséges technológiai megoldások feltérképezése lesz. Több módszer is szóba jöhet: az egyik az objektum pályájának módosítása, hogy az ne ütközzön össze a Földdel, de megoldás lehet a például az Armageddon című filmben alkalmazott felrobbantás is.

Az egyik alternatíva kinetikus impakt alkalmazása, amely során egy űrhajó úgy találja el az égitestet, hogy az pályát változtasson és elkerülje a Földet. A pályamódosítást mást módon a gravitáció alkalmazásával lehet elérni: ennek során egy űrjármű kellően közel haladna az égitesthez ahhoz, hogy az azt érő gravitációs hatás letérítse pályájáról - ehhez persze akár egy évtized is szükséges lehet. A leglátványosabb természetesen az objektum felrobbantása lenne, ám ez egyben a legkockázatosabb is, ugyanis nehéz felmérni, hogy a robbantás pontosan milyen hatással járna az égitestre, és mi a detonáció megfelelő helye. Ezt a lehetőséget a kutatógárda orosz tagjai vizsgálják.

A NEOShield kutató a következő három és fél évet a legoptimálisabb megoldás megtalálásával töltik, majd azt szeretnék elérni, hogy egy kísérlet során vizsgálják meg "élesben" annak hatékonyságát.Forrás:

Stop
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 6
Összes: 2787129
Hónap: 20321
Nap: 678