Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az elme működése és a megvilágosodás folyamata

Gánti Bence integrálpszichológus az Integrálakadémia megalapítója és tanára Budapesten és San Franciscóban él. A tanítványok számára működtetett levelező rendszerben időről időre tudósítja jelenlegi és volt diákjait a tudományos kutatásokról, fejlődésről, eredményekről. Úgy gondoljuk, hogy a Fényportál olvasói is örülnek majd az információnak, képeknek és filmeknek.
Minek tanulnak a pszichológus és integrálakadémia hallgatók élettan-anatómiát? Merült fel a kérdés néhány diák tudatában. Először is, pontosítsunk: az egész élettan-anatómiából egy kiragadott témát tanítanak elsősorban, az agy és idegrendszert. A pszichológiai tudásban ez fontos. Azokat a témákat válogatják be, ami előfordul a pszichológiai, pszichoterápiás, és posztmodern spirituális területeken.

 
Amikor azt mondom: "a meditációban a frontális kérek módosul", "a tobozmirigy nyitja meg a harmadik szemet", vagy "a corpus callosum aktiválódik a transzlégzés alatt és a két félteke szinkronizálódik" vagy "a csökkent szerotonin szint összefügg a depresszióval" illetve a "dimetiltriptamin neurotranszmitter okozza az ayahuasca látomásokat" - akkor jó, ha tudjátok miket jelentenek ezek.
 
Mi okozza a spirituális élményeket? Hangzik a posztmodern idegtudományi (neuroscience) kérdés.
 
Integrál korrekció: nem okozza, hanem korrelál, együtt jár vele, bal és jobb kvadránsok együtt járnak, körkörös okság van, nem lineáris okság.
 
A 80-as, 90-es években a jobb félteke volt a sláger, hogy az okozza, egyszerűen váltsunk féltekét és megvilágosodunk. Kicsit előtte az EEG volt a sláger: menjünk le alfába, thétába és ott vár a minden jó. Még előtte az agyterületekben keresték a választ – melyik kérgi terület aktivációjában rejlenek a titkok.
 
A 90-es években bejött a tobozmirigy szerepe is, lásd a new age-es jóga könyveket. 2000-2012 között, manapság az ayahuasca hódít nyugaton (nemcsak Magyarországon) és vele együtt a DMT témakör, amit a 2001-ben megjelent „DMT The Spirit Molecule” c. könyv fémjelez, „mindent a DMT okoz” – a dmt-sek szerint. Mára a legtöbben nem azt gondoljuk, hogy „válts féltekét” vagy „menj le alfába” – mint egy és kizárólagos tényező, hanem azt, hogy nincs 1 db agyi megfelelés, hanem sok minden együttjár egy transzcendens élmény során.
 
Van egy stanfordi neuropszichológus professzor, s egyben buddhista meditáló gyakorló, aki összefoglalt kb. minden jelenleg tudható információt a spirituális élmények mögött rejlő agyi történésekről. Dr. Rick Hanson: Buddha’s Brain – ajánlom annak, akit a téma érdekel. Egyenlőre angolul van, és
itt érhető el. (Gánti Bence szorgalmazza a könyv magyar nyelvre fordíttatását és kiadását)
 

Végül egy 10 perces kisfilm a tobozmirigy szerepéről a spirituális élményekben (angol nyelvű) – Pineal Gland:

 

 

(A képeket Gánti Bence válogatta és küldte.)


Lejegyezte: - eszme - 

http://www.fenyportal.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 16
Összes: 2787672
Hónap: 20280
Nap: 619