Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Félelmetes felfedezés - szuperkitörésre is képes a Nap?

Szuperkitörésekre is képesek a Napunkhoz hasonló csillagok, melyek akár tízezerszer is erősebbek lehetnek a központi csillagunktól eddig megszokottaknál.

A csillagászok korábban több csillagtípusnál észleltek úgynevezett szuperkitöréseket, melyek során akár tízezerszer nagyobb energiamennyiség szabadult fel, mint amekkora a mi napunk által detektált legintenzívebb napkitörés volt- írta a space.com.

Az eddig regisztrált legerősebb napkitörés az 1859-es, úgynevezett Carrington-esemény volt. A kutatások szerint a központi csillag a kitöréseket osztályozó legmagasabb, X-osztályának alapértékénél mintegy 190-szer volt erősebb, A nappali égbolt is látványosan kifényesedett, éjjel pedig kényelmesen lehetett olvasni, az északi fény még Hawaii, Mexikó és a Földközi-tenger szélességein is beragyogta az eget - olvasható az idokep.hu-n. Egy ilyen erősségű napkitörés jelen technikai fejlettségünk mellett katasztrofális lenne.

A kutatók eddig közel 83 ezer, Naphoz hasonló csillagot vizsgáltak meg, ezek közül 148 égitestnél észleltek szuperkitörést. Arra is keresik a választ, hogy milyen gyakran mehetnek végbe ilyen szuperkitörések a mi napunkhoz hasonló csillagokban, melyek hasonló tömegűek és hőmérsékletűek. Tekintve azt, hogy a szokványos napkitörések is károsíthatják a műholdakat, zavarhatják a kommunikációt és az elektromos hálózatot, valamint veszélyeztetik az űrhajósokat, egy szuperkitörés akár katasztrofális kimenetelű lehet a Földre nézve. A jelek szerint azonban valószínűtlen, hogy központi csillagunk ilyennel fenyegetne minket.

 

http://www.pecsistop.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Statisztika

Online: 15
Összes: 2664615
Hónap: 22841
Nap: 848