Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feltűnő lesz a hétvégi szuperhold

 

Vasárnap a Hold látszó mérete mintegy 14%-kal lesz nagyobb, és 30%-kal fényesebbnek látjuk az átlagosnál. Három bolygót is megfigyelhetünk.

Forrás: [origo]
Vasárnap a Hold a Földnek a Nappal ellentétes oldalán helyezkedik majd el, vagyis telihold lesz. Ilyenkor a legfényesebb és legfeltűnőbb az égen, derült idő esetén egész éjszaka megfigyelhető. Ezen a hétvégén az átlagosnál is valamivel feltűnőbb, amit néhol szuper teliholdnak is neveznek - noha semmilyen különleges tulajdonsága vagy következménye nincsen.

A Hold elliptikus pályán kering a Föld körül. Ennek eredményeként földtávolsága 356 410 kilométer és 406 680 kilométer között változik. Ezen a hétvégén éppen földközelben jár, amikor telehold fázist mutat, így most lesz a legfényesebb 2012-ben.

Vasárnap a Hold látszó mérete mintegy 14%-kal lesz nagyobb, és 30%-kal lesz fényesebb, mint átlagosan. A fázisától függetlenül a Hold akkor a legfeltűnőbb, amikor alacsonyan van az égen, tehát holdkeltéhez vagy holdnyugtához közel jár - ekkor ugyanis a tereptárgyakhoz tudjuk viszonyítani méretét, és agyunk látszólag nagyobbnak érzékeli azt, mint amikor magasan jár az égen.

A Hold folyamatosan árapályhatást fejt ki bolygónkra. Ennek keretében nemcsak a világtenger szintje emelkedik és süllyed periodikusan, hanem a szilárd kőzetburokban is történnek mozgások. Az árapály (a Hold távolságától függetlenül) mindig telihold és újhold idején a legnagyobb, mivel ekkor a Hold a Nappal egy vonalba kerül, és a két égitest árapálykeltő hatása összeadódik.

Forrás: Anthony Ayiomamitis
A telihold látszó mérete földközelben (balra) és földtávolban (jobbra). Alul a két kép készítésének dátuma, a Hold ekkor mérhető földtávolsága, valamint látszó szögmérete olvasható. Az emberi szem felbontóképessége egy ívperc körüli, egy fok pedig hatvan ívpercből áll az égen (Anthony Ayiomamitis)

A hétvégi szuper telihold idején elméletileg valamivel még nagyobb lehet az árapály a szokásosnál, az ilyen események azonban eddig sem okoztak katasztrófákat.

A Hold mellett három bolygót is megfigyelhetünk szabad szemmel az éjszakai égen a napokban. Közülük is a legfényesebb a Vénusz, amely naplemente után nem sokkal nyugatra könnyen azonosítható. Viszonylag magasan jár az égen, ezért későn nyugszik, -4,5 magnitúdó körüli fényessége miatt eltéveszteni sem lehet. A Mars is azonosítható szabad szemmel, bár halványabb a Vénusznál. Sárgás árnyalattal és 0 magnitúdó körüli fényességgel az Oroszlán (Leo) csillagkép alsó részén figyelhető meg.

Forrás: MCSE Jelenségnaptár
Az esti égbolt látványa a hétvégén (MCSE Jelenségnaptár)

Ha pedig tovább haladunk nyugat felé, a Szaturnuszt is megtalálhatjuk, amely a Virgo csillagkép alfája, a Spica mellett mutatkozik. A két hasonló fényességű, egymás mellett mutatkozó égitest közül az a bolygó, amely kevésbé hunyorog. A bolygók ugyanis kiterjedtebbnek mutatkoznak az égen a csillagoknál, ezért míg a pontszerű csillagok fényéből hol több, hol kevesebb jut a szemünkbe, ami hunyorgást (szakkifejezéssel szcintillációt) okoz, a kiterjedtebb bolygókról érkező fény intenzitása nem tud ilyen erősen váltakozni.

 

http://www.origo.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 24
Összes: 2790876
Hónap: 20894
Nap: 756