Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Idén először fotóztak vörös lidérceket

 

Még alig tudnak valamit a furcsa, igen rövid ideig tartó légköri jelenségekről, amelyek viharfelhők felett villannak fel az éjszakai égen.

A vörös lidérceknek nevezett jelenségek viharközpontok felett jelennek meg egy-egy töredékmásodpercig. Az alábbi felvételt Thomas Ashcraft rögzítette március 30-án az oklahomai Woodward (USA) közelében. A két rózsaszínes alakzat balra a két lidérc, amelyek egy éjfél után lecsapó, igen nagy erejű villámkisüléskor keletkeztek. A villámlás - amely két állammal messzebbről is látszott - rádiózaja itt hallható.

Forrás: Thomas Ashcraft, spcaewearther.com
A balra lent látható rózsaszínes formák a felsőlégköri lidércek. A kép nagyméretű változatának letöltése (Thomas Ashcraft, Spaceweather.com).

A vörös lidércekről még keveset tudnak a szakemberek. A Légköroptika.hu honlap leírása szerint nagy méretű, gyenge fényű, vörös színű felvillanások, amelyek zivatarfelhő felett alakulnak ki. A jelenség függőleges kiterjedésű, szálas szerkezetű, gomba vagy medúza alakjára hasonlító felfénylés. Magassága akár 70 kilométer is lehet, alja 20-30 kilométeren, teteje 90-95 kilométeres magasságban látható. Élettartama igen rövid, mindössze néhány milliszekundum, ezért észlelése igen nehéz.

1989-ben fedezték fel őket, és azóta számos más hasonló jelenséggel együtt a légkörfizikai kutatások egyik legizgalmasabb területét jelentik. Kapcsolatba hozták őket a földi gammasugár-felvillanásokkal is. A kutatók szerint ezért ezek a természetes eredetű jelenségek magyarázhatják az UFO-nak tartott észlelések egy részét.

A jelenséget Magyarországon is vizsgálják: az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete 2003-ban kapcsolódott be a kutatásukba.

 

 

Repülőgépről megfigyelt lidércjelenségek viharközpontok felett

 

http://www.origo.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 19
Összes: 2790898
Hónap: 20894
Nap: 748