Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Különös, gömb alakú képződmények a Marson

Még annak idején, néhány évvel ezelőtt az Opportunity marsjáró rover egy furcsa, gömbszerű alakzatokat felsorakoztató képet továbbított a Földnek, mely gondolkodóba ejtette a tudósokat és a szakembereket.

Az amerikai űrkutatási hivatal közleményében geológiai rejtélynek, és a Mars-kutatás egyik legizgalmasabb rejtvényének nevezte a golyókat. A 3 milliméter átmérőjű gömbök első ránézésre nagyon hasonlítanak azokra a golyókra, amiket szintén az Opportunity fedezett fel, és amelyek martian blueberry, vagyis marsi áfonya becenéven ismertek. Ezekben a golyókban találtak a kutatók nagy mennyiségű hematitot, vagyis vörösvasércet, és ez volt az egyik legfontosabb közvetett bizonyítéka a marsi víz létezésének.

A bogyókat tartalmazó kőzetkibukkanást az utóbbi hetekben érte el az Opportunity az Endeavour-kráter nyugati peremén. A bogyók héja keményebbnek látszik, mint a belsejük. A bogyók egy része összetörött, és lekoptatta őket a szél. Néhány helyen koncentrikus belső szerkezet figyelhető meg.

Az Opportunity eddigi mérései alapján a gömbök belsejének sűrűsége, szerkezete és összetétele is változó. "Egy csodálatos geológiai rejtéllyel állunk szemben" - mondja Steve Squyres.

Egyes vad, légből kapott teóriák szerint ezek a gömbök a jelenkori élet nyomai, vagyis a bolygón még mindig létező életformák közvetett bizonyítékai. Egyes kutatók nem tartják kizártnak ezt a tézist, míg mások túl komolytalannak vélik az effajta eszmefuttatásokat. Egy biztos: a Mars még rengeteg rejtélyt takar, s ezek nagy részét talán sohasem fogjuk tudni fölfedezni, vagy megmagyarázni.

 

http://legendavadasz.blog.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Statisztika

Online: 26
Összes: 2667427
Hónap: 23666
Nap: 817