Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lüktető mesterséges bőr, ami érez

Forrás: Science Daily

Hamarosan eljön az idő, amikor a robotok érzékei a tapintással is bővülhetnek. A március 26-án megjelent tanulmányban a Pittsburgh és Massachusetts műszaki egyetemek (MIT) Fejlett Funkcionális Anyagok kutatócsoportja demonstrálta, hogy egy nem-lüktető gélt az orvosi újjáélesztéshez hasonló módon életre lehet kelteni.

A kutatás eredményei lehetővé teszik egy sor új, érzéki stimulációra és kémiai reakcióra képes alkalmazás kifejlesztését, ami eddig a természet csodájának számított és csak nagyon kevés anyag volt rá képes.

A Pittsburgh egyetem csapata az 1990-ben kifejlesztett Belouson-Zhabotinsky (BZ) gél viselkedésével kísérletezik. A gél különlegessége, hogy minden külső stimuláció nélkül is képes lüktetni, sőt bizonyos körülmények között olyan benyomást kelt, mint egy dobogó szív.

Balazs Anna, a Pittsburghi Swanson Műszaki egyetem vegyészmérnöke és kollégái azt jósolták, hogy a korábban nem lüktető gélt mechanikus nyomás segítségével újra lüktetésre lehet késztetni. Az MIT kutatói valóra váltották a jóslatot, és bebizonyították, a kémiai lüktetést mechanikus nyomással is el tudják érni.

 

„Úgy kell ezt elképzelni, mint az emberi bőrt, ami jeleket küld az agynak arról, hogy valami a testen eldeformálódott vagy fáj,” mondja Balazs professzornő. „Ez a gél az alkalmazások széles területét nyitja meg számunkra Például olyan mesterséges bőr előállítását teszi lehetővé, ami képes a tapintást érzékelni. Ez forradalmi felfedezésnek számít a robotikában.”

A professzornő szerint a gélt használhatnák például a finom nyomás érzékelésére járművekben vagy egyéb eszközökben, jelezve egy esetleges ütközést vagy nyomást és segítene a felületi nyomás diagnosztizálásában. Balazs professzornőt gyerekkora óta foglalkoztatták a BZ gélhez hasonló anyagok és ezek kifejlesztése.

„Kislánykoromban édesanyám azzal cukkolt, hogy olyan vagyok, mint egy mimóza, félszeg és gátlásos,” mondta a professzornő. „Emiatt elkezdett érdekelni ez a növény és különleges rejtőzködő tulajdonsága. Mint tudjuk a mimóza levelei érintésre vagy rázásra azonnal összecsukódnak és lefelé hajlanak, majd néhány perc múlva újra kinyílnak. Tudtam, hogy az érintés tudományos alkalmazása lehetséges és ez vezetett ennek a területnek, a mechanikus és kémiai energiának a tanulmányozására.”

A kutatást az amerikai Országos Tudományos Alap és az Egyesült Államok hadserege finanszírozta.

 

http://idokjelei.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Statisztika

Online: 14
Összes: 2668714
Hónap: 22936
Nap: 801