Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mágneses pólusváltás tavasszal?

Több weboldalon is azt olvastam, hogy tavasszal elkezdődik a pólusváltás, ami éppen 2012. december 21-én ér véget, eközben katasztrófák szemtanúi lehetünk, teljesen megbolondul az időjárás, mi több ez utóbbi már látható is, és a mágneses pólus áthelyeződésével van kapcsolatban. Vajon mennyi lehet igaz ezekből? Tényleg ekkora a baj, vagy csak túloznak?

A mágneses pólus Szibériába költözik
A mágneses pólus valóban vándorol, átlagosan évente 40 kilométert tesz meg Szibéria irányába, és évente kb. 64 kilométert mozdul el, ez tehát igaz. Az is tény, hogy ez a mozgás az utóbbi évtizedekben felgyorsult. A mellékelt kép az északi pólus regisztrált helyeit mutatja. Jól látható, hogy míg 1831-ben, a mai James Ross-szorosban volt a mágneses északi pólus, addigra 2001-ben már Resolute Bay-től 600 kilométerre, napjainkban pedig valahol Szibéria környékén járhat. Azt is tudni kell, hogy a mágneses pólusok nem követik, és nem is esnek egybe a Föld forgástengelyével. Néhány oldal azonban azt állítja, hogy „a mágneses pólus-eltolódást mindig követi (amelyről a hivatalos tudomány szintén hallgat, bár tisztában vannak vele) a fizikai tengely, a Föld forgástengelyének az eltolódása is”. Nos ez úgy badarság, ahogy van, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Ebből sokan már azt vizionálják, hogy a Föld a feje tetejére fog állni, ami szintén nem igaz. A Nap 11 évente váltogatja a mágneses pólusait, ezt nevezzük napciklusnak, mégse fordult még egyszer sem a feje tetejére központi csillagunk.
Sokan ennek tudják be például a Nap és Hold állítólag, rejtélyes mozgását is, miszerint kétszer sose kel fel ott és nyugszik le egyik se. Ami azért mulatságos, mert 1) nagyon hosszú ideig kell figyelni ezeket az égitesteket ahhoz, hogy kétszer ugyanott kelljen fel, és nyugodjon le. 2) nem veszik figyelembe a Föld forgásából, a kúp és bólogató mozgásából, valamint a Hold és a Nap vonzásából adódó eltéréseket. Ezek összesen bizony nagyon komoly, akár centiméteres eltéréseket is jelenthetnek a megfigyelésekben, a légköri viszonyokról nem is beszélve.

A mágneses pólus és az időjárás
A mágneses pólus helyzetének vagy erősségének nem sok köze van a földi időjáráshoz. Legalábbis közvetlen módon nincs, tehát azt állítani, hogy azért, mert a mágneses pólus átvándorol és ezért éghajlatváltozás lesz a Földön (legyen az jégkorszak, vagy elsivatagosodás) merő sületlenség. Hogy miért? A szeleket, az óceáni áramlatokat nem a mágneses mező befolyásolja, hanem a Föld forgása, illetve a Napból érkező energia, elsősorban az infravörös fény, azaz a hő. Így bármiféle összefüggést kreálni a két esemény között felesleges, és erőltetett.

Gyengül-e a mágneses mező?
A Föld mágneses mezeje lassan, de folyamatosan gyengül, ennek mértéke százévente kb. 5% (a 19. század óta 10%-kal csökkent ereje), és ebből nagyon sokan már azt vizionálják, hogy előbb utóbb (de inkább idén, 2012-ben), megszűnik, vagy annyira legyengül a Föld mágneses mezeje, hogy védtelenek leszünk a napciklus maximumán érkező napkitörésekkel szemben. Azt viszont szinte minden helyen elfelejtik megemlíteni, hogy a jelenlegi mágneses mező közel kétszer olyan erős, mint az elmúlt egy millió évben valaha is volt, tehát a gyengülés csak a normál szintre beállás egyik előszele, így tehát kijelenthető, hogy normális, természetes jelenségről van szó. Ezt egyébként a tengerfenék, vastartalmú vulkanikus kőzeteiből állapították meg.

A mágneses mező megszűnése is csak riogatás, ha a pólusváltáskor valóban megszűnne létezni a mágneses erőtér, akkor bizony minden egymillió évben minimum kétszer-háromszor az élet teljesen eltűnne a bolygóról, és erre nincs semmi bizonyíték sem. A legutóbbi pólusváltás egyébként 780 ezer éve történt, tehát lassan valóban ideje lenne egy pólusváltásnak, de ez száz, vagy akár ezer évig is eltartó folyamat, nem olyan, mint pl.: A Mag című filmben. Nem is értem, hogy miért várjuk el azt a természettől és a világegyetemtől, hogy ugyanazt a rohanó tempót vegye fel, amit mi, emberek saját magunknak diktálunk. A Föld már jó pár milliárd éve kering a világűrben a Nap körül, nincs oka sietnie sehova.

Mégis mi várható a pólusváltáskor?
Nem fog megszűnni a Földet övező védőpajzs egy pillanatra se, még a szokásosnál sem lesz gyengébb, vagy a szokásosnál sem fog jobban gyengülni. A NASA tudósai készítettek egy szimulációt, amelyet az alábbi képen láthattok.

A bal oldali kép a jelenlegi állapotot mutatja, míg a jobb oldali az átfordulás közbeni állapotot. Jól látható, hogy mindenfelé északi és déli pólusok vannak összevissza. A lefuttatott szimulációból kiderül, hogy a Föld dipólus alaphelyzete helyett először kvadropólus, hexopólus, majd oktopólus helyzet alakul ki, akár csak rövid időre is. Így elképzelhető akár az is, hogy ahol egyik évben még északi pólus volt, onnan hirtelen eltűnik, ahol pedig eddig nem volt ott hirtelen megjelenik. Ennek két következménye lesz:
1) bárhol a világon lehet majd az északi sarki fényben gyönyörködni
2) a mágneses elven működő iránytűk mehetnek a kukába

Szerencsére utóbbiakat már nagyon ritkán használják a GPS navigációs rendszerek elterjedésének köszönhetően, és mire bekövetkezne ez az állapot valószínűleg még a GPS-nél is lesz jobb készülékünk. Előbbi pedig inkább csak látványos, sem mint veszélyes.

A pólusvándorlás hatása viszont már napjainkban is érezhető: tavaly a floridai Tampa reptér kifutóinak jelzését kellett átírni, mivel a mágneses északi pólushoz képest 3 fokkal nagyobb volt az eltérés. Előtte 2009-ben a londoni Stansted reptéren volt szükség hasonlóra, de az elkövetkező 56 évben nem lesz szükség e két reptér kifutóinak módosítására.
Bővebben itt.

Dél-Atlanti Anomália

Felmerülhet a kérdés, hogy jójó, de mi van a DAA-val, azaz a Dél-Atlanti Anomáliával? Aki nem hallott volna még róla, annak röviden a lényeg. Ez a terület a Van Allen sugárzási övben található, 560 kilométerrel a Föld felszíne felett. Kiterjedése hatalmas: Dél-Afrikától egészen Dél-Amerikáig terjed. Ezen a területen a Föld mágneses mezeje valamiért gyengébb az átlagnál, ha nagyon szenzáció hajhász szeretnék lenni azt mondanám, hogy ezen a területen a Föld védtelen a Napból érkező töltött részecskékkel szemben, de ez így ebben a formában nem igaz. A DAA-nak a földi élet szempontjából nem sok jelentősége van, inkább a műholdak és az űrállomás üzemeltetésében van fontos szerepe. A DAA-n áthaladó műholdak sok esetben meghibásodnak, az űrállomáson lévő űrhajósok pedig arról számolnak be, hogy csukott szemmel, a szemhéjuk belsején apró felvillanásokat tapasztalnak, ezt a nagy energiájú töltött részecskék okozzák. Hogy mekkora a probléma? Nos nem olyan nagy, mint azt sok bulvár-tudományos cikkben/magazinban olvashatjuk. A DAA-n az átlagos (tehát a DDA-n kívüli területekre jellemző) sugárzási érték kb. 1,5-2-szerese tapasztalható. Ez még mindig nem túl nagy, és a mai műholdakat, teleszkópokat és az űrállomást is ennek megfelelően tervezik, különböző csapdákkal, védőlemezekkel csökkentik a becsapódó részecskéket, de van olyan megoldás is (már ahol megengedhető), hogy a DAA-n történő áthaladáskor egyszerűen lekapcsolja magát a műhold, majd miután ismét biztonságos területre érkezett automatikus újraindul.
Az újabb kutatások kimutatták azt is, hogy a DAA-nak köze lehet a sugárzási övezetekhez is.

Tudni kell, hogy a Földet egy belső és egy külső sugárzási öv veszi körül (fenti képen látható). Ezekben a nagy energiájú részecskék találhatóak, egyfajta csapdaként funkcionálnak, és ahol ezek a sugárzási övek közelebb kerülnek a Földhöz (Északi és Déli sark) ott megfigyelhető a sarki fény. Ezért a műholdakat és minden űreszközt a két sugárzási zóna közötti biztonsági sávba, vagy a belső sugárzási zóna elé lőnek fel. A DAA szerepe nem más, mint ezeket a sugárzási öveket feltölteni. Pontosan nem tudják még a tudósok sem, hogy miért szükséges az, hogy a két övben folyamatosan legyenek töltött részecskék, de egyelőre szükségszerűnek tűnik, és egyensúly teremtő hatása lehet. Az is érdekes, hogy amikor a hidegháború alatt, a két sugárzási öv között robbantottak fel atombombákat (Starfish Prime program), pár héten belül a sugárzási szint visszaállt az eredeti állapotba, azaz kitisztult a két öv közötti rész.

Összességében tehát nem kell tartanunk a pólus váltástól, talán mi, meg se fogjuk élni, csak unokáink, dédunokáink. Ha mégis megélnénk, akkor sem lesznek katasztrófák, világvége pedig pláne nem.

 

http://amindenit.blog.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 12
Összes: 2787103
Hónap: 20327
Nap: 687