Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mégis létezik a rejtélyes X-bolygó Naprendszerünk szélén?

Új lendületet kapott az úgynevezett X bolygó utáni kutatás, egy elismert brazil csillagász friss számításai szerint ugyanis léteznie kell egy rejtélyes, Földnél többször nagyobb planétának a naprendszerünk peremén.

Rodney Gomes, a Brazíliai Nemzeti Obszervatórium szakembere szerint a Neptunuszon túli apró jeges testek, sziklák szabálytalan mozgása arra utalhat, hogy egy, Földünknél mintegy négyszer nagyobb bolygó kering központi csillagunk körül a naprendszer peremvidékén - írja a Daily Mail.

Az X bolygó létezését már évtizedek óta vitatják, de bizonyíték nem volt ezzel kapcsolatban. Gomes 92, a Kuiper-övben keringő objektumok - kisbolygók és sziklák - pályáját vizsgálta, melyek alapján arra jutott, hogy hat esetben úgy tűnt, mintha a várt pályáról valami "lerángatta" volna őket. Ezt az eltérést szerinte a legjobb eséllyel egy bolygótömegű test okozza. Véleménye szerint ez a bolygó mintegy 225 milliárd kilométerre lehet a Naptól, mintegy 1500-szor messzebb, mint a Föld. Alternatívaként felmerült még egy Mars-méretű objektum is, mely az elképzelés szerint a Neptunusz pályájához közel helyezkedhet el.


Rory Barnes, a Washingtoni Egyetem szakembere szerint Gomes megtalálta a módot arra, miként hathat ki naprendszerünkre egy ilyen bolygó. Ilyen planétára továbbra sincs bizonyíték, de a kutatás lényege az, hogy vannak olyan módszerek, melyek segítségével fellelhetőek ezeke a bizonyítékok - idézte a Daily Mail Rory Barnest, aki hozzátette: nem hiszi, hogy Gomesnek lenne bizonyítéka az X-bolygó létezésére.

Hal Levinson, a coloradoi Southwest Research Institute munkatársa szerint meglepő lenne, ha egy Neptunusz méretű bolygó lenne a Gomes által észlelt eltérés oka, mindenesetre nem kételkedik a csillagász számításainak helyességében.

 

http://www.pecsistop.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Statisztika

Online: 15
Összes: 2668751
Hónap: 22931
Nap: 811