Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rekordméretűre zsugorodott az északi-sarkvidéki jégtakaró

"Elértük a jégkiterjedés minimumát: soha ezelőtt nem mértek még ilyen alacsony értéket, mint most" - mondta el Ola Johannessen, a norvég Nansen Környezetvédelmi és Távérzékelési Központ alapító-igazgatója. Hozzátette: az érték, éppen, hogy a 2007-es minimum alatt mozog. A tengeri jégkiterjedési vizsgálatok legkompetensebb szervének tartott amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) csak a jövő hétre várta az öt évvel ezelőtti minimum megdöntését. 

A dán Meteorológiai Intézet (DMI) ábrája azt mutatja azonban, hogy, ha csak egy hajszállal is, de az északi-sarkvidéki tengeri jégkiterjedés mértéke a 2007-es minimum alá csökkent. Az intézmény ugyanakkor a NSIDC szakembereire bízza annak meghatározását, hogy pontosan mikor állt be az új rekord.


 
Az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró folyamatos zsugorodik az elmúlt évtizedektől kezdődően, szabad utat engedve a régió halállománya, olaj- és ásványkincsei, illetve a rajta keresztülvezető kereskedelmi útvonalak kiaknázásának. "Mindez a globális klímaváltozás következménye" - hangoztatta Nicolai Kliem, a DMI jégvizsgálattal foglalkozó részlegének vezetője. 

Az arktiszi tengeri jég kiterjedésének mértéke folyamatosan változik az év során: általában szeptemberben éri el a minimum és márciusban a maximum értékét. A kutatók előrejelzései szerint a régió nyári tengeri jégtakarója a következő évtizedekben teljesen eltűnhet.

 

http://legendavadasz.blog.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Statisztika

Online: 21
Összes: 2668698
Hónap: 22930
Nap: 796