Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rettentő sugárnyalábot okádik a kozmikus szörny - mit tenne ez velünk? Fotó!

 

Közel fénysebességű kiáramlást figyeltek meg a csillagászok, mely egy szupermasszív fekete lyukból nyúlik ki a világűrbe mintegy kétmillió fényévnyi távolságba,
Az óriási energiájú kiáramlás a durván hatmilliárd fényév távolságban található PKS 0637-752 jelű kvazárból nyúlik ki a csillagközi térbe. A hirek.csillagaszat.hu az Astrophysical Journal Lettersre hivatkozó cikke szerint az ausztráliai ATCA antennarendszerrel készített új felvételen a gigantikus sugár úgy tagolódik váltakozó fényes és sötét részekre, mint a sugárhajtású repülőgépek utánégetőinél látható, a kiáramló gáz háromdimenziós lökéshullámai által létrehozott periodikus mintázat, úgynevezett Mach-gyűrűk.

Leith Godfrey, a vizsgálatot vezet tudós véleménye szerint a jelenségre az egyik lehetséges és legérdekesebb magyarázat az, hogy a galaxis centrumában található szingularitásba történő, részleteiben máig nem teljesen értett anyagbehullási folyamat által létrehozott kifúvásban megfigyelhető mintázat ugyanolyan okból jön létre, mint a sugárhajtóművekből kiáramló gázban. Amennyiben Godfrey meglátása helytálló, akkor a kifúvás fényes foltjai közötti távolság hasznos és fontos információt nyújthat a kiáramlás hajtómechanizmusáról és a környező tér sűrűségéről - áll a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján.
Egy ilyen kifúvás működését fontos lenne megérteni, mivel a teóriák szerint azok stoppolják a galaxisban folyó csillagkeletkezést, mondhatni megszabják, hogy mekkorára nőhet a csillagvárosuk. A projektben részt vevő másik szakember, Jim Lovell szerint a kiáramlás nagy röntgenintenzitására nem érvényesek a jelenlegi modellek, az új eredmények e területen is előrelépést jelenthetnek.

 Forrás: Pécsi STOP/hirek.csillagaszat.hu   |   STOP

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Statisztika

Online: 16
Összes: 2743166
Hónap: 15062
Nap: 396