Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Om mani padme hum mantra

Om mani padme hum mantra

 

Om mani padme hum

 

OM MANI PADME HUM

 

AZ EGYÜTTÉRZÉS MANTRÁJA

Minden Buddha és bodhiszattva áldását testesíti meg, és különösen Avalokitesvara , az Együttérzés Buddhája áldását idézi. Ő Avalokitesvara Buddhának a Szambhogakájában való megtestesülése, és mantrája, Buddha minden érző lény iránt érzett együttérzésnek lényege. Mint, ahogy Padmaszambava a legfontosabb mester a tibetiek számára, Avalokitesvara a legfontosabb Buddha és Tibet karmikus istensége. Van egy híres mondás, mely szerint az Együttérzés Budhája olyan mélyen ivódott a tibeti emberek tudatába, hogy egy gyermek, aki már azt tudja mondani, hogy mama, az már az OM MANI PADME HUM szótagokat is tudja recitálni.

Mesélik, hogy számtalan korszakkal ezelőtt ezer herceg megfogadta, hogy buddhává válik. Közülük az egyik lett a Buddha, akit Gautamma Sziddhártha néven ismerünk, másikuk, Avalokitesvara azonban, arra esküdött, hogy nem éri el a megvilágosodást addig, amíg ezer társa nem válik buddhává. Végtelen együttérzésben arra is megesküdött, hogy minden érző lényt megszabadít a szamszára különféle régióinak szenvedésétől. A tíz világtáj Buddhái előtt így imádkozott: Had segítsek az érző lényeken, s ha valaha is elfáradok ebben a nagy munkában, legyen testem ezer darabra vágva! Mondják, először leszállt a pokol világába, azután feljött az éhes szellemek régióján keresztül, egészen az isteni szférákig. Onnan lenézett és látta, hogy bár megszámlálhatatlan lényt mentett meg a pokoltól, számatalan kerül oda állandóan. Nagyon elkeseredett, egy pillanatig majdnem elvesztette nemes fogadalmába vetett hitét, és teste ezer darabra esett szét. Elkeseredettségében a buddhákat hívta segítségül, akik a világegyetem minden irányából jöttek, hogy megsegítsék; mint ahogy az egyik szöveg mondja: mint lágy pihék, fagyott hópelyhek. Hatalmas erejükkel a buddhák ismét összerakták a testét, és azóta Avalokitesvarának tizenegy feje, ezer karja van, és minden tenyerén egy szem, amely bölcsesség és ügyes módszerek egységét jelenti, és ez az együttérzés igaz jele. Ebben a formájában még erősebbé és hatékonyabbá vált, még jobban segítségükre lehetett az érző lényeknek, és együttérzése a buddhákhoz intézett imái által elmélyült:

 

       Ne érjem el a végső buddha állapotot, ameddig minden érző lény meg nem világosodik!

 A mahajána szutrák azt írják, hogy Avalokitesvara magának Buddhának adta át a mantráját, és cserébe Buddha azt a nemes és különös feladatot bízta rá, hogy segítse a világmindenség lényeit, hogy elérhessék a buddhaságot.Ekkor valamennyi istenség esőként szórta rájuk a virágot, a föld megrendült, és az égben felhangzott:

 

OM MANI PADME HUM HRIH

A vers szavaival:

 

Avalokitesvara, mint a hold,
Kinek hűvös fénye kioltja a szamszára égő lángját,
Fényében az együttérzés éjjel virító virága
Szélesre tárja szirmait.

 A tanítások elmagyarázzák, hogy az OM MANI PADME HUM mantra minden szótagjának különös és jelentős hatása van, létünk különféle szintjein okoz változást. A hat szótag tökéletesen megtisztítja a hat negatív, mérgező érzelmet, amelyek a nem-tudás megtestesülései, és amelyek arra hajtanak bennünket, hogy testben, beszédben és tudatban helytelenül cselekedjünk, és így a szamszára szenvedéseibe kergessük önmagunkat. A mantra átalakítja a büszkeségünket, féltékenységünket, vágyainkat, ostobaságunkat, kapzsiságunkat és  dühünket azzá, amik valójában, a buddha családok hat bölcsességévé, ami a megvilágosodott tudatban ölt testet. Amikor tehát az OM MANI PADME HUM szótagokat recitáljuk, akkor megszüntetjük a hat negatív érzelmet, amelyek a szamszára hat létformájának okozói. Ekként őriz meg a hat szótag recitálása attól, hogy a hat létforma valamelyikében újraszülessünk, és óv meg az ezekben a létformákban reánk váró szenvedésektől. ugyanakkor az OM MANI PADME HUM szótagok teljesen megtisztítanak az én-tudat halmaitól, a szkandháktól is, és a megvilágosodott tudat lényegének hatféle transzendentális cselekedetét, a páramitákat - úgy, mint az adás tökéletessége, az erény tökéletessége, a türelem tökéletessége, az erő kifejtés tökéletessége, a meditáció tökéletessége és a tökéletesség bölcsessége - beteljesíti. Azt mondják, hogy az OM MANI PADME HUM erős védelmet biztosít minden rossz hatás és különféle betegségek ellen.

Gyakran még egy szótagot hozzáadnak, a HRIH-t, Avalokites-vara mag-szótagját, és akkor az egész így hangzik:

 

OM MANI PADME HUM HRIH

Minden buddha együttérzésének a lényege, a HRIH, ez hívja elő buddhák együttérzését, amely átformálja negatív érzelmeinket az ő bölcsességtermészetükké.

Kaul Rinpocse írja:

 

Másképpen is magyarézhatjuk ezt a mantrát: az OM szótag a megvilágosodott forma lényege; a MANI PADME, a négy középső szótag a megvilágosodott beszédet jelképezi; míg az utolsó szótag HUM a megvilágosodott tudatot. Valamennyi buddha és bódhiszattva teste, beszéde és tudata benne foglaltatik e mantra hangjaiban. elűzi a test, a beszéd és a tudat akadályait, és minden lényt elvezet a megvilágosodáshoz. ha egyesül a meditációba vetett hitünkel és erőfeszítésünkkel, a mantra átformáló ereje megjelenik, és működni kezd. Így valóban megtisztulhatunk.

 

 Azokért, akik ismerik ezt a mantrát, és odaadással, hittel recitálják életeiken keresztül, A Tibeti halottaskönyv eképp imádkozik: Mikor  a dharmata hangja ezer mennydörgésként morajlik, váljon hat szótag hangjaivá.

Hasonlót olvashatunk a Szurangama szutrában is:

 

Mily édesen különös Avalokitesvara megvilágosodott hangja! A világegyetem ősi hangja... a visszahúzódó apály megfékezett, morajló hangja. Varázsos hangja minden élőnek békét és szabadulást hoz, mikor fájdalmában érte segítségért kiált, s mindazoknak, akik a nírvána határtalan békéjét keresik, az állandóságot hozza.

OM MANI PADME HUM

 

 

 
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Statisztika

Online: 16
Összes: 2668708
Hónap: 22932
Nap: 801