Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tiszta víz fontossága

A tiszta víz fontossága

2009.04.01

Miért fontos a tiszta ivóvíz?

A felnőtt emberi test 60-70%-a az újszülöttek 75-80%-a víz.

Az ember étel nélkül hetekig bírja, ivóvíz nélkül csak másfél napig, a tiszta víz pótlása sokkal fontosabb, mint gondolnánk. A víz az emberi élet alapja, tiszta víz nélkül nincs egészséges élet. Sajnos a vízzel kapcsolatban sok tévhit kering, weblapunkon sok és részletes adatot talál arra, hogyan önthet tiszta vizet a poharába.

"És ha ezen a bolygón minden kiégne, maradna a víz és a vízben az új élet szikrája." Seneca "Betegségeink 90%-át megisszuk"   Pasteur

Kék bolygó Földünk felületének 75%-a víz, és csak 1%-a édesvíz. A Föld teljes vízmennyiségéne az alábbiak szerint oszlik meg:  97,2%-a sós tengervíz kb 1.321.890.000 km3  2,14 %-a a sarki és a gleccserek jegében lévő víz  0,001%-a felhők, köd, vízgőz formájában az atmoszférában van jelen  0,6%-a azaz 8,7 millió km3 édesvíz, amelyből, 3% felszíni víz, tavak, folyók, 97% talajvíz 800m mélységig a felszín alatt . A Föld tulajdonképpen nem is föld, hanem inkább víz, ezért nevezzük kék bolygónak.

A víz körforgása a Nap hatására percenként kb. 1 milliárd m3 (fél Balaton víztömeg) elpárolog a tengerekből, felhőkké alakul, a szél a szárazföld felé fújja, ahol a hegyeknél történő hirtelen emelkedéstől lehűl és kicsapódnak a párából a vízcseppek és lepotyognak a földre. A földre érés közben a szegény vízcseppek a levegőből, az autók, épületek felületeiről viszik magukkal a piszkot, majd felszívódnak a talajban.A talajban újabb szennyeződéseket vehetnek fel. Útközben a víz igyekszik megszabadulni a hozzáragadt szennyeződéstől a kőzet és talajrétegeken történő áthaladáskor. A víz a talajban is mozog ameddig egy forráson keresztül ki nem lép és a patakokba folyókba gyűlve elindul a kiindulási helyükre a tengerekbe, óceánokba.

Víz szennyezés • Évente az óceánokba kerül: 2,6 millió tonna nitrát, • 2,5 millió tonna cink, • 370.000 tonna ólom. • A mezőgazdaság 80 millió tonna műtrágyát használ fel. • A lakosság és az ipar több mint 120 millió tonna mosószert, kozmetikumot használ fel. • A folyóinkba, tavainkba 300 milliárd liter szennyvizet juttatunk. Egy liter olaj 1 millió liter tiszta vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A világon kb. 3 milliárd embernek nincs elegendő, egészséges ivóvízforrása. Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása. Kútjainkkal a talajból vételezünk vizet, majd a használat után juttatjuk vissza tavainkba, folyóinkba, a természetes körforgásba. A kinyert vizet megpróbáljuk –feleslegesen- teljes mennyiségben emberi fogyasztásra alkalmassá tenni. Valójában ez a tisztítás csak megváltoztatja szennyezés jellegét, ipari vizet állít elő. Az ipari víz nagyon megfelelő öntözésre, ipari folyamatokhoz, a lakossági felhasználásra, de emberi fogyasztásra –ivásra- nem alkalmas.

Emberi fogyasztásra az ipari víznél sokkal jobban megfelelnek a természetes ásványvizek, de sajnos ezek sem az emberi test igényeihez igazodnak. Az ember valójában a felhasználási körforgásban lévő vízmennyiségnek csak elenyésző részét issza meg. Egy fő naponta kb. 150 liter vizet használ fel az alábbi eloszlásban: Ivás, főzés 3-4 liter Kézmosás 10-15 liter Fürdés, zuhanyozás 20-40 liter Mosás 20-40 liter Tisztítás 5-10 liter WC használat 20-40 liter Víztakarékossági tanácsok: Fürdés helyett zuhanyozás. Gyorsan mossuk meg a kezünket, ne folyassuk feleslegesen a vizet. Fogmosáskor használjunk poharat. Minden szemét szennyezi a vizet a körforgásban. Soha ne öntsön olajat, vegyszereket, hulladékot a WC-be A víz szerepe az emberi testben Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi. A felnőttek testének kb. 60-70%-a víz, pl. egy 80 kg súlyú felnőtt szervezet kb. 54 l vizet tartalmaz. Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. Egy ember évente . A víz szerepe az emberi testben létfontosságú. A víz legfontosabb feladatai a szervezetben: • A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez. • A víz eltávolítja az anyagcsere során kelettöbb mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át. Csak az édesvíz alkalmas emberi fogyasztásra, így van ez az állatok és növények esetében is. Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, víz nélkül másfél nap után elpusztul.

• A víz karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron és protonszintet. • A víz párásítja a levegőt amit belélegzünk. • A víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához. • A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja. A víz szerepét részletesen taglaló és ezzel kapcsolatosan egy speciális mérési eljárást tartalmazó cikket olvashat a következő linken: Vincent módszer. Tévhitek a vízről A víz funkcióinak egyikéhez sem szükséges az ásványok vagy egyéb oldott anyagok jelenléte a vízben. Ezért aztán az ember élete során ásványok formájában 200 kg kőzetet iszik meg, ami csak keresztül megy a testén. Szervezetünknek szüksége van ásványi anyagokra, de azt a vízből nem képes felhasználni, csak a szerves ásványi anyagokat képes felhasználni. Tehát elsősorban az ételekből veszi fel a test az ásványi anyagokat, esetleg a táplálkozás során elfogyasztott vízből. Másrészt ha megvizsgáljuk a vizek ásványi anyag tartalmát, kiderül, hogy a szükséges mennyiségnek csak egy kis töredékét tartalmazzák.

Táblázatot lásd a Szervezet ásványianyag szükséglete címszó alatt.

 

forrás: www.egeszsegstar.eoldal.hu

 
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 20
Összes: 2793805
Hónap: 21112
Nap: 706