Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Immunerősítés a téli hónapokban

Immunerősítés a téli hónapokban


 

A hidegben kiemelten fontos a védekezőképességünk erősítése, hiszen tél végére egyébként is lemerülnek a szervezet tartalékai és könnyebb elkapni egy náthát vagy egy vírust. Immunerősítés a holisztikus szemlélet jegyében.

 
Miből áll az immunrendszer? Több, mint eddig hittük
Az immunrendszer a saját védelmi rendszerünk, amely óvja a szervezetünk belső önállóságát, felismerve és hatástalanítva, közömbösítve vagy eltávolítva az idegen, veszélyesnek ítélt kórokozókat, anyagokat. Az immunrendszer legismertebb részei a vérben keringő fehérvérsejtek, de emellett számos más alegység is kiveszi a részét a munkából, úgy mint bizonyos kötőszöveti sejtek, nyirokcsomók, a csecsemőmirigy, vagy a lép. Ez a nyugati orvoslás szűkebb körű elképzelése. Az ősi gyógyászati rendszerek és korai orvosok azonban sokkal tágabban, az egység nézőpontjából értelmezték az emberi egészséget, holisztikus szemlélettel tekintettek az emberre. Hippokratész óta tudjuk, a „halál a belekben lakozik”, ami a vastagbél kiemelt szerepére utal a méregtelenítésben, s közvetetten a helyes táplálkozás jelentőségére. A hagyományos kínai orvoslás holisztikus szemlélete szerint egyformán fontos szerep jut a védekező mechanizmusok fenntartásában a Májnak, Vesének, Tüdőnek és Vastagbélnek.

Mikor tud hatékonyan működni az immunrendszer?
Az immunrendszer tulajdonképpen az ember öngyógyító eszköztárának a része, egyfajta beépített hibakereső alkalmazás. Ennek részeként a Tüdő uralma alá tartozó bőr már a belépésnél igyekszik kiszűrni a káros anyagokat, csakúgy, mint ahogy a belélegzett levegőben lévő apró szemcsék fennakadnak az légutak csillószőreiben. A tüdőbe jutott levegőben maradt káros anyagok egy része rögtön távozik a belégzéssel, a többi a vérbe kerülve várja, hogy a Vese, a Máj, a Vastagbél munkájának köszönhetően - persze jó esetben - távozzon a szervezetből a bonyolult kiválasztási folyamatok eredményeképpen.

Az elfogyasztott táplálékból először a Máj, majd a Belek vonják ki a méreganyagokat. Látjuk tehát, hogy a szerveink közül jónéhány részt vesz ebben az összehangolt munkában. Természetesen akkor tudnak megfelelően együttműködni, ha külön-külön is egészségesek és a testünk-lelkünk-szellemünk egyensúlyban van. Ezt jelenti a holisztikus szemlélet: hiszen az egészség sem csak a betegség vagy nyomorékság hiánya. Egészségesek akkor vagyunk, ha egész-ek vagyunk: az életünkben fontos szerepet játszó összes terület (gondolkodás, érzelmek, kapcsolatok, énkép, munka, szellemiség) jól és összhangban működik.



Mivel támogathatjuk az immunrendszert?
Ha a nagy egészet nézzük, akkor természetesen azzal, ha az élet minden területén próbálunk rendet tartani és boldogságban élni. Minden szférát megfelelően kell gondoznunk ahhoz, hogy harmonikus, elégedett életet tudjunk élni. A pozitív életszemlélet rengeteget segít a betegségekből való kigyógyulásban is, gondoljunk csak azokra a "gyógyíthatatlannak" titulált rákbetegekre, akik a diagnózisukra fittyet hányva meggyógyultak - életszeretetük, a boldogságra való törekvésük elég erős volt ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő gyógyító módszereket és legyőzzék a betegséget. Elég erősen hittek abban, hogy az egészség az ember természetes, eredendő állapota, így képesek voltak újra megteremteni maguknak ezt a vágyott állapotot.

1. Hosszú távon a mértékletességgel...
Az első és talán legfontosabb a mértékletes életmód, vagyis kerülni kell a szélsőségeket. Mivel ez manapság meglehetősen nehéz, ezért első lépésben legalább arra érdemes figyelni, hogy ellensúlyozzuk az esetleges kilengéseinket, túlzásainkat. Például a túl sok szellemi munkát egyensúlyozd ki megfelelő mennyiségű fizikai aktivitással. Például váltogasd a különféle mozgásformákat: legyen benne erőteljesebb, a szívet és a keringés megdolgoztató kardioedzés (pl. futás, aerobic stb.), kellemes lazítás (pl. séta, kirándulás, tánc), a finomenergiákat is tisztító, nyugtató mozgássor, pl. jóga, tai chi, chi-kung.
A mértékletes élet ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne is próbáld tágítani a saját határaidat. Szellemi és fizikai szempontból egyaránt szükség van arra, hogy időről időre túllépjünk a saját vélt korlátainkon.

2. ... és az egészséges táplálkozással

Persze, ezt már kívülről fújjuk mindannyian, a kérdés csak az, mi az, ami valóban egészséges? Nehéz ezt eldönteni az újabbnál újabb diéták és táplálkozási irányzatok tömkelegében. Ami egészen biztos, hogy mindenkinek más-más étrend ajánlott - nekünk magunknak kell kikísérleteznünk a táplálkozási ajánlások és elvek alapján, hogy mi a jó nekünk. Nagyon egészséges a vegetáriánus táplálkozás, de nem mindenkinek megfelelő. Viszont általában elmondható, hogy jó hatású szinte kivétel nélkül mindenkinek, ha például a magyar konyha zsírdús és számos húsfélét tartalmazó átlagos étrendjéhez képest kevesebb és tisztább, jobb minőségű hús kerül az asztalra - ritkábban, heti 1-2-szer.


Hasonlóan fontos kerülni a tartósítószerekkel, ízfokozókkal és adalékanyagokkal dúsított, műanyag ételeket és a gyorsételeket. Ehelyett részesítsük előnyben a friss, helyi termelőktől származó, kevésbé feldolgozott alapélelmiszereket. Az ősi magyar konyhaművészetben például rengeteg különféle, mára már szinte feledésbe merült gabonát használtak, úgymint köles, hajdina, tönkölybúza, rozs, zab - a változatosság a tányéron is gyönyörködtet, csak fel kell fedezni a saját örökségünket :) Továbbá együnk annyi nyers zöldséget és gyümölcsöt, amennyit csak tudunk, ugyanis ebből szívódnak fel legteljesebben a vitaminok, ásványi anyagok és enzimek.

Az egészséges életmód 12 alappillére >>

3. Használd a víz erejét!
  • A rendszeres szaunázás, infraszaunázás a legerősebb immunerősítő módszerek egyike, havonta, kéthetente kifejezetten ajánlott beiktatni, amennyiben nem áll fenn kizáró egészségügyi probléma. Remekül edzi a szívet, felpörgeti a keringést, eltávolítja a salakanyagokat, tisztítja a keringést, a tüdőt és a bőrt. A bőr szintén nagyon fontos immunszervünk, hiszen ez a test első védelmi vonala. A kínai hagyomány a Tüdő irányítása alá rendeli a bőrt, ami azért is érdekes, mert tulajdonképpen a bőrünkön keresztül is „lélegzünk”, vagyis információt cserélünk a külvilággal, a verejtékezéssel pedig méreganyagokat adunk le, akárcsak a kilégzéssel. Így logikus, ha a bőrünket alaposan és mélyen megtisztítjuk, azzal szinte az egész testünk fellélegzik.
  • A forró, majd hideg vizes váltófürdővel otthon is hasonló hatást érhetsz el. Reggel és este zuhanyozz le rendszeresen olyan hideg vízzel, amilyennel csak bírsz. Lefekvés előtt remekül kitisztítja a napközben elhasználódott energiákat, reggel pedig nemcsak az éjszaka felhalmozódott méreganyagokat távolítja el, hanem új erővel is feltölt. A hatást tovább fokozhatod, ha fürdés után erős frottírtörölközővel végigdörzsölöd a teljes bőrfelületet: eltávolítja az elhalt hámsejteket, kinyitja a pórusokat, beindítja a vérkeringést.

Akupresszúrás önmasszázs és immunerősítés gyógynövényekkel. Még több immunerősítő tipp itt >>


Kolontár Elvira
www.hazateres.net

Képek: photostock / FreeDigitalPhotos.net
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 12
Összes: 3092304
Hónap: 14855
Nap: 553