Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kacsa volt az orosz Mcdonald’s kirúgása

A márciusban terjedő hír szövege:

Az amerikai központú étteremlánc étkezdéiben kínált ételek visszafordíthatatlan egészségügyi károkat okoznak az orosz lakosságnak – állapították meg az egészségügyi tárca és a fogyasztóvédelmi hivatal szakemberei. Az orosz FogNews hírügynökség értesülései szerint a hatóságok már két éve figyelik árgus szemmel az országban üzemelő McDonald’sok működését, s ezalatt komoly szabálysértéseket tártak fel.

A fogyasztóvédelem számos esetben részesítette figyelmeztetésben, illetve bírságban az üzemeltetőket az étlapon szereplő ételek rossz minősége és az élelmiszer-tárolási szabályok megsértése miatt. Ezek az intézkedések azonban hatástalanok maradtak, sőt egyes üzletvezetők kenőpénzzel, sőt olykor fenyegetésekkel próbálták jobb belátásra bírni az ellenőröket. Ezek után a fogyasztóvédők az orosz Egészségügyi Minisztérium segítségét kérték, melynek szakértőivel egyetértésben megállapították, hogy a gyorsétteremláncnak nincs helye többé az országban.

Miután az oroszországi McDonald’s 9 hónapot kapott a végelszámolásra és az elköltözésre, az elmúlt héten megérkeztek Moszkvába a cég amerikai képviselői, akik bírósági keresetben támadták meg a döntést, illetve megpróbálták tárgyalásos úton rendezni a vitát, mely utóbbi nem járt sikerrel. Ami pedig a per sikerét illeti, az fogyasztóvédelmi hivatal jogászai nem sok esélyt adnak az amerikaiaknak az orosz bíróságon.

Mint ismeretes, Svájcban már az év kezdetén bezárták az összes McDonald’sot, de egy sor más európai országban is kezdeményezték az egészségtelen ételeket kínáló gyorséttermek visszaszorítását.

-hír24-

Felkerestem hát a Fognews.ru weboldalt, a hír forrását. Ami először feltűnt az a Facebook követők száma: 96 ember, ez nem valami sok egy hír portálnak. Tehát nem mondható túl megbízhatónak. Aztán kutakodtam kicsit a cikkek között, és hát elég vicces dolgokat olvastam ahhoz, hogy levonjam a következtetést: ez is egy álhír portál, vagy legalábbis nem éppen a legmegbízhatóbb hírforrás. Bár sajnos nem bukkantam annyira egyértelmű utalásra, mint a Weekly World News-nál, mindenesetre a híreket böngészve sokszor elmosolyogtam.

Másfelől a hír szövegében is találunk ellentmondást. "Mint ismeretes, Svájcban már az év kezdetén bezárták az összes McDonald’sot", akkor miért működik a svájci Meki honlapja?

Az mfor.hu a következőket írja:

Az azonban igaz, hogy már több, az orosz piacon működő gyosétteremláncot elmarasztaló hírt lehet találni a közelmúltból, de erre vélhetően más országokból is könnyen lehetne példát találni. Viszont a cég saját magát az orosz piacon történő pozícionálása miatt talán több problémába ütközhettek, mint máshol.

Év elején ugyanis a fogyasztók félrevezetése miatt gyűlt meg a baja a gyorsétteremláncnak az orosz hatóságokkal, hiszen kiderült, hogy az éttermekben kínált turmixokban sokkal több a növényi olaj, mint maga a tejtermék - éppen ezért már maga a termék elnevezése sem korrekt. Oroszországban egyébként már csak azért is van nagyobb hangsúly a termékek összetevőin, mert a cég kiharcolta magának, hogy ne étteremként, hanem élelmiszerüzletként legyen nyilvántartva, hiszen így az orosz adószabályok miatt az éttermekre vonatkozó 18 százalékos adókulcs helyett 10 százalékkal adózhat.

Ennél viszont sokkal kisebb ügyekkel is bíróságra mennek az oroszok a McDonald's-szal szemben, hiszen a NaturalNews év eleji írása szerint egy férfinek 50 dolláros "kártérítést" állapítottak meg, miután egy BigMac szendvicstől ételmérgezést kapott. Ennél viszont sokkal többet, 3500 dollárt ítéltek annak a férfinek, akinek egy salátában lévő kődarab kitörte a fogát.

Az orosz McDonald's honlapján is cáfolják a híreszteléseket, mi több a McDonald's mindenhol azt hangoztatja, hogy terjeszkedni szeretne Oroszországban a 2012-es üzleti évben.

Hír 24: Kacsa volt az oroszországi McDonald'sok száműzése

http://amindenit.blog.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 4
Összes: 3088066
Hónap: 15806
Nap: 410