Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Politikai ellengőzt kaptak a szélfarmok

Európa-szerte gőzerővel zajlik az új szélparkok létesítése. Magyarországon viszont a kormányzat akadályozza az új szélfarmok kialakítását. Már hat éve nem adtak engedélyt idehaza szélturbinák telepítésére. Emiatt az elmúlt öt évben mintegy 2,5 milliárd forint adóbevételtől estek el az önkormányzatok - állítják szakértők. A szélparkok telepítését az is hátráltatja, hogy a kormányzat folyamatosan halogatja az új, zöld energia termelést támogató rendszer bevezetését.

Magyarország a rendelkezésére álló szélenergia-potenciál töredékét sem használja ki energiatermelésre. Idehaza ugyanis akár háromezer megawattnyi szélerőmű-kapacitást is üzembe lehetne állítani, szemben a most meglévő 330 megawatt kapacitással.

A kormány azonban ismeretlen okokból már hat éve nem adott ki engedélyt újabb szélturbinák telepítésére. Holott a hazai villamosenergia-rendszert irányító Mavir Zrt. még 2008-ban hozzájárult ahhoz, hogy összesen 740 megawatt teljesítményre növekedjen a szélerőművek kapacitása. Így további 410 megawatt kapacitás telepítésére bármelyik nap ki lehetne írni a pályázatot. A kormányzat azonban elzárkózik ettől - nyilatkozta lapunknak Hoffmann László.

Szélerömüpark Nyugaton...

A Magyar Szélenergia Ipari Társaság elnöke elmondta: a szél energiájának a szélesebb körű felhasználása több szempontból is előnyös lenne a társadalom számára. A szélturbinák elterjedésével ugyanis csökkenne a levegőszennyezés. Minden újabb 100 megawattos szélerőmű több mint 61 millió köbméter földgázimportot váltana ki, ez pedig amellett, hogy áramár mérséklő hatású lehetne, azt is lehetővé tenné, hogy 126 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsásson ki az ország. Emellett azzal, hogy a kormányzat nem ad engedélyt a szélerőmű parkok létesítésre, megakadályozza több tízmilliárd forintnyi beruházás megvalósulását, és hatalmas adóbevétel kiesést okoz saját magának, illetve az egyre nagyobb problémákkal küzdő önkormányzatoknak is.

Bár a hazai szélenergia-termelő kapacitás mindössze az áramtermelés 1,5 százalékát adja, 2011-ben több mint 400 millió forint iparűzési adóval járult hozzá a helyi önkormányzatok költségvetéséhez. Amennyiben 2006 óta kiadták volna a korábban meghatározott további 410 megawatt építésére vonatkozó kiserőművi engedélyeket, az elmúlt öt évben legalább további 2,5 milliárd forinthoz jutottak volna az önkormányzatok.

Lapunk érdeklődésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: "a szélenergia - nem szabályozható energiaforrásként - korlátozottan illeszthető a hazai villamos-energia rendszerhez. A rendszerbe illesztés és a szélturbinák által leadott, előre nem kiszámítható teljesítmény szabályozásának költsége végeredményben a fogyasztókat - ipar, lakosság - terheli. Ezért további szélkvóták kiadása előtt indokolt a már megvalósult beruházások eredményeinek, tapasztalatainak, a villamos energia végfogyasztói árra gyakorolt hatásainak teljes körű vizsgálata, elemzése."....és egy hazai szélerömüpark - valahol Kelet-Magyarországon

A kormányzat tehát azzal érvel, hogy nincsenek megfelelő szabályozó erőművek, amelyek hirtelen beléphetnének az áramtermelésbe, amikor a szélerőművek leállnak, illetve pillanatok alatt kikapcsolhatóak, amikor a szélturbinák tömegesen beindulnak. Ez azonban egyes szakértők szerint nem így van, mert ma már a különböző időjárás-előrejelző rendszerekkel viszonylag pontosan előre meghatározható, hogy a szélturbinák mikor kezdenek el forogni, illetve mikor esnek ki a termelésből. Azaz tervezhető a szélerőművek üzemeltetése.

Emellett a hazai erőműrendszerben lenne elegendő tartalék-kapacitás is a szabályozáshoz. Szakértők megjegyezték: az is jelentősen hátráltatja a szélparkok elterjedését, hogy a kormány folyamatosan halogatja az új, METÁR elnevezésű zöld energia termelés-támogatás bevezetését. Legutóbb a kabinet 2013 elejét jelölte meg az új támogatási rend elindításának időpontjául.

forrás:/nepszava/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Statisztika

Online: 8
Összes: 3123910
Hónap: 15280
Nap: 584