Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A brokkoli

Segít a brokkoli az alattomos betegségekkel szemben

 

brokkoli.jpgA brokkoli egyik hatóanyaga gátolja egy kevéssé ismert, de nagyon veszélyes tüdőbetegség kialakulását - állapították meg amerikai tudósok.

A főképpen dohányzókat veszélyeztető krónikus obstruktív légúti betegség (nemzetközileg elfogadott rövidítése COPD) az Egészségügyi Világszervezet egy korábbi előrejelzése szerint 2010-re a negyedik leggyakoribb halálok lesz Európában. A betegség a légutak szűkülésével, a tüdő szövetének ritkulásával, a tüdő teljesítményének gyors romlásával jár, és sok esetben halállal végződik.

Amerikai tudósok kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a brokkoliban található szulforafán nevű anyag serkenti az NFR2 jelű gén működését, ami segíti a tüdősejteket a mérgező anyagok károkozásának kivédésében.

A Johns Hopkins Egyetem szakemberei azt tapasztalták, hogy az előrehaladott krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedő dohányosok szervezetében az NFR2 működési szintje nagyon alacsony, így nem tudja beindítani azokat a folyamatokat, amelyek a sejteket rongáló mérgek eltávolításához szükségesek.

A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a brokkoliban is megtalálható szulforafán helyreállította a gén működésének normális szintjét a korábban cigarettafüstnek kitett sejtekben. A tudósok szerint a folyamat elősegítésével képesek lehetnek megakadályozni az COPD súlyosabbá válását.

Korábban egereken végzett kísérletekben figyelték meg, hogy az NFR2 gén működésének gátolása az emfizéma vagy tüdőtágulat gyors kialakulását segíti elő. Ez a COPD egyik tünete, úgynevezett levegőcsapdák alakulnak ki a tüdőben, amelyek feszítik a léghólyagocskák falát, majd ha azok nem bírják a nyomást, megrepednek, szétnyílnak. Ezzel csökken a hasznos légzőfelület nagysága.

Más vizsgálatokban a szulforafán az erek cukorbetegség miatti károsodása ellen is hatékonynak bizonyult. Egyes tanulmányok a brokkolinak szívroham és szélütés elleni hatást is tulajdonítanak.

forrás: inforadio.hu

 
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 14
Összes: 2787678
Hónap: 20278
Nap: 622