Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lakható idegen bolygót fedeztek fel

Lakható idegen bolygót fedeztek fel

gliese_581d_artist_impression.jpg

Potenciálisan lakható idegen bolygót fedeztek fel a Földhöz – csillagászati távlatokkal mérve – egész közel amerikai csillagászok. A bolygón a hőmérséklet se nem túl forró, se nem túl hideg, ezért folyékony víz, de akár élet is lehet a felszínén. A felfedezésről az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A CJ 667Cc katalógusjelű bolygó mindössze 22 fényévnyire, a Skorpió-csillagképben található. Ennél közelebb csupán száz csillag helyezkedik közelebb a Földhöz – olvasható a

space.com

űrkutatási hírportálon. A bolygó a csillaga lakhatósági zónájában kering, vagyis az égitesten a hőmérséklet se nem túl forró, se nem túl hideg, ezért folyékony víz, de akár élet is lehet a felszínén. „Az eddig felfedezett bolygók közül a CJ 667Cc az élet szempontjából az eddigi legbiztatóbb jelölt" – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Guillem Anglada-Escudé, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet asztrofizikusa.

A kutatók az Európai Déli Obszervatórium, a Hawaii-n működő W.M. Keck obszervatórium, valamint a Chilében működő Magellan teleszkóp felvételeit elemezték. A csillagászok számításai szerint a bolygó tömege 4,5-szer múlja felül a Földet, így a szuperföldek kategóriájába tartozik. A bolygó 28 nap alatt kerüli meg csillagát.

Nagyon érdekes a bolygó csillaga is. A GJ 667C egy hármas csillagrendszer tagja, és az úgynevezett M-törpék osztályába tartozik. Tömege a Nap tömegének harmada. A GJ 667C körül keringő bolygó felfedezése meglepetésként érte az asztronómusokat, mivel a csillagrendszer vegyi összetétele egészen más, mint a Napé. „Sokkal kisebb a hidrogénnél és héliumnál nehezebb elemek, a vas, szén és szilícium aránya, mint a Napban" – magyarázta Steven Vogt, a Sata Cruz-i Kaliforniai Egyetem csillagásza, a tanulmány társszerzője. A nehezebb elemekből alakulnak ki a bolygók, vagyis ilyen, vasban szegény csillagok esetében általában nem számítanak arra, hogy planétával rendelkezik. Vogt szerint a Kepler bolygóvadász űrteleszkóp olyan égitesteket fedez fel, amelyek sok tízezer fényévnyire találhatók, és ahová sohasem küldhetünk egy űrszondát. „Mi inkább a közeli csillagokat vizsgáltuk, mivel a jelenlegi technológiával azokhoz küldhetünk űrszondákat. Ezek néhány évszázad múlva a felszínről küldenek majd képeket a Földre" – vélekedett a kutató.


Index.hu
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Statisztika

Online: 14
Összes: 2787636
Hónap: 20292
Nap: 613