Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veszélyesek lehetnek ránk a földönkívüliek

Veszélyesek lehetnek ránk a földönkívüliek

Radics Boglárka - 2011. április 11. | 11:15 Tudomány

A földönkívüli életet kutatók számára problémát jelentő Fermi-paradoxon szerint hiába léteznek fejlett földönkívüliek, furcsa mód mégsem találunk erre bizonyítékot. Egy új elmélet meglehetősen ijesztő megoldást kínál a Fermi-paradoxonra.

Enrico Fermi fizikus az ötvenes években tette fel először a kérdést a földönkívüliek hollétéről. „Hol vannak?" kérdezte a tudós - az ebből a kérdésből kibontott elméletet hívják közkeletű nevén Fermi-paradoxonnak. A Wikipédián részletes szócikk foglalkozik a Fermi-paradoxonnal, melynek lényege, hogy „a világegyetem nagyságának és korának figyelembe vételével arra a következtetésre juthatunk, hogy a Földön kívül is létezniük kell technikailag fejlett civilizációknak. Mivel azonban ezt a következtetést bizonyítékokkal eddig nem sikerült alátámasztani, úgy tűnik, ellentmondásba ütközünk."


Tehát felmerül a kérdés, hogy ha logikus a feltételezés, hogy számos, technikailag fejlett civilizáció létezik a miénken kívül, miért nem találtunk erre soha, semmilyen bizonyítékot? A Fermi-paradoxont régóta próbálják feloldani a földönkívüli életet kutató tudósok, és most újabb elmélet született, mely magyarázatot adhat Fermi kérdésére. Az asztrobiológia meglehetősen új, interdiszciplináris tudományterület, melynek egyik képviselője, Adrian Kent, a kanadai Perimeter Institute kutatója. Szerinte a magyarázat meglehetősen egyszerű, igaz, kissé félelmetes.

Kent szerint a fejlett, idegen civilizációk folyamatos küzdelmet folytatnak a természeti erőforrásokért, úgy ahogy a földi fajok nagy része is, ám ez a vetélkedés csillagközi méretekben folyik. A meglehetősen sötét valóságot felvázoló elképezlés szerint azok a fajok tudják biztosítani túlélésüket, melyek szándékosan „rejtőzködnek". Az olyan „hangos" civilizációk - mint amilyen a miénk is - világgá kürtölik jelenlétüket, és ezzel hamar elérik, hogy konkurens, esetleg fejlettebb fajok leigázzák őket. Így azok a földönkívüli civilizációk, melyek nem igyekeznek felhívni magukra a figyelmet, tovább fennmaradnak. Ezért lehetséges az, hogy bár minden valószínűség szerint létezik fejlett földönkívüli élet, mégsem sikerül rábukkannunk.

Az elmélet részben egybevág Stephen Hawking elméleti fizikus elképzelésével, aki tavaly azt nyilatkozta, az emberiségnek kerülni kéne a kapcsolatfelvételt idegen fajokkal. Hawking szerint az idegenek egyszerűen lerohannák a Földen, kiaknáznák a még meglévő természeti erőforrásokat, majd továbbállnának. „Úgy képzelem hatalmas űrhajókkal járják az Univerzumot, mivel saját erőforrásaikat már felélték. Az ilyen, nomád-szerű fejlett idegenek minden alkalmas bolygót leigáznának és benépesítenének" - mondta Hawking.

Szerinte az igyekezet, hogy felvegyük a kapcsolatot idegen fajokkal „kicsit túl kockázatos". „Ha egyszer idegenek látogatnának hozzánk, az hasonló lenne ahhoz, mint amikor Kolombusz Kristóf felfedezte Amerikát: ami utána következett, az nem volt túl jó az amerikai őslakosoknak" - mondta.
 

 

Forrás:www.technet.hu

 
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Június >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Statisztika

Online: 7
Összes: 3043050
Hónap: 11340
Nap: 252