Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gajatri mantra

 

Gajatri mantra

gajatri.jpgA szent Gájatrí mantrát évezredek óta éneklik India szent folyóinak partjain. Szinte magunk elõtt látjuk az indiai szentet, amint tradicionális lótuszülésben kémleli a Gangesz végtelen hullámait, bráhmana õseinek hagyományát követ­ve, nemzedékek hosszú sora óta. Mantrázáshoz használt szentelt zsinórját (upavíta) ujja köré csavarva szent szótago­kat ismétel, amit csak õ és az Úr hall. Ez a Brahma-Gájatrímantra, amelyet minden bráhmana és vaisnava ismer.

   A Gájatrí bizalmas mantra: a lelki tanítómester súgja tanítványa jobb fülébe. Ha nem így tenné, figyel­meztetnek a szentírások, a mantra nem lenne hatásos. Ezért ebben a könyvben sem közöljük. A mantra a napnak tiszteleg, és naponta háromszor mondják el: amikor a nap felkel, amikor delel, és amikor lenyugszik. A vaisnava hagyományban a nap Istent képviseli, mivel Istenhez hasonlóan az egész világot bevilágítja.

A gaudíja vaisnavák több Gájatrí mantrát is alkalmaznak. A Brahma­Gájatrí mellett két imát mondanak el a gurunak, kettõt Csaitanja Maháprabhunak és kettõt Krisnának. Noha a vaisnavák mind a hét mantrát Gájatrínak nevezik, szigorúan véve nem azok. Ahhoz, hogy egy mantra Gájatrí mantra legyen, tartalmaznia kell a vidmahé (a megközelítés), a dhímahi (az Út) és a pracsódaját (a cé]) szavakat. Érdekes párhuzam fedezhetõ fel     a Gájatrí mantra és a Srimad-Bhágavatam (a legfontosabb vaisnava szentírás) között, amely­nek három fõ témája a sambandha (vidmahé), az abhidéja (dhimahi) és a prajodzsana (pracsodaját). Vagyis a Gájatrí mantra és a Srimad-Bhágavatam jelentése és célja ugyanaz: mindkettõ felszabaduláshoz vezet.

 

shrigayatridevi

 

A vaisnavák által énekelt hét "Gájatrí" mantrából szigorúan véve csak négy valódi Gájatrí mantra. Ettõl függetlenül a másik három is ugyanolyan fontos, mivel az egyik a guruhoz intézett bevezetõ mantra, a második Maháprabhuhoz szóló bevezetõ mantra, míg a harmadik a Gópála-mantra, amelyik az egyik legfontosabb mantra a gaudija vaisnava szampradájában, mivel kijelenti, hogya gópíkhoz és a gópík Krisna iránti szeretetéhez semmi sem fogható. Az ezeken a mantrákon elmélyülten meditáló bhakta tudata megtisz­tul, és õ maga a tiszta jóság állapotába emelkedik. Ezt a szintet elérve megnyílik elõtte a mahá-mantra tiszta éneklésének lehetõsége:

Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna Krisna, Haré Haré I Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré.

Részlet: India rejtett kincse címû könyvbõl.

 
 


****


******

 


Angel


Angyalok


Élet virága


Energy


Fényt hozok


Fényváros

uj.jpg

 

" A Fény gyermeke vagyok.
Szeretem a Fényt.
Szolgálom a Fényt.
Fényben élek.
A Fény vezet, gyógyít,
átalakít és megvilágít.
Áldom a Fényt.
A Fény bennem van.
Egy vagyok a Fénnyel.
A Fény én magam vagyok!"


Őrangyalod vagyok


Sanat Sananda


Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Statisztika

Online: 10
Összes: 2664348
Hónap: 22712
Nap: 762